درمان زانو درد زانو و پا

درمان قطعی آرتروز زانو؛ جامع‌ترین گزینه‌های درمان جراحی و غیر جراحی

درمان قطعی آرتروز زانو با کمک مشورت و تجویز پزشک|فست طب

درمان قطعی آرتروز زانو؛ جامع‌ترین گزینه‌های درمان جراحی و غیر جراحی

جدول محتوا

درمان قطعی آرتروز زانو با توجه به وضعیت بیمار و تشخیص پزشک متفاوت خواهد بود. یکی از مهم‌ترین عملکردهای زانو، تحمل وزن بدن است. با توجه به آناتومی زانو که از ۴ عنصر اصلی تشکیل شده‌است که شامل استخوان، غضروف، رباط و تاندون می‌شود. می‌توان گفت یکی از شایع‌ترین اختلالاتی که برای این عضو موثر در بدن اتفاق می‌افتد، آرتروز است که اغلب در افراد بالای ۵۰ سال سن و بعضا در افراد جوان بروز می‌کند.

وجود آرتروز زانو تحمل وزن بدن را برای زانو، سخت و دشوار می‌کند. به همین دلیل روند عادی زندگی بیمار به دلیل درد وعدم تحرک مختل می‌شود. پس با این حساب درمان آرتروز زانو یا کاهش علائم و درد آن برای بیمار در اولویت قرار می‌گیرد. در این مطلب از مجله  فست طب به بررسی انواع درمان قطعی آرتروز زانو خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

آشنایی با آرتریت زانو؛ بیماری آرتروز چیست؟

آرتروز به معنی التهاب مفاصل است که التهاب یکی از واکنش‌های طبیعی بدن نسبت به بیماری‌ها و آسیب‌هاست. در مواردی التهاب با ورم، درد، خشکی و گرفتگی همراه است. در صورتی که التهاب برای مدت طولانی باقی بماند یا به صورت مکرر عود کند، منجر به آسیب دیدن بافت‌های بدن می‌شود. آرتروز زانو یکی از شایع‌ترین انواع آرتروز است که با درد‌های شدید در زانو همراه است و در صورت بی توجهی به آن بر شدت آن افزوده می‌شود. در ادامه این مطلب چندین نمونه از روش‌های درمانی آرتروز را معرفی خواهیم کرد. یکی از این روش‌های درمانی استفاده از زانوبند زاپیامکس است. برای آشنایی و خرید زانوبند زاپیامکس این مطلب را بخوانید.

انواع مختلف آرتریت زانو؛ بیش از ۱۰۰ نوع آرتریت وجود دارد

همانگونه که در مقدمه اشاره کردیم، درمان قطعی آرتروز زانو با توجه به نوع آرتریت و محل آسیب انجام می‌گیرد. انواع آن به شرح زیر است:

۱. آرتریت روماتوئید؛ نوعی بیماری خودایمنی

درمان قطعی آرتروز زانو برای هر کدام از آرتریت ها متفاوت است|فست طب

آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی، یک بیماری خود ایمنی طولانی مدت، پیش‌رونده و ناتوان‌کننده است. این آرتریت باعث التهاب، تورم و درد در مفاصل و سایر اندام‌های بدن است که باعث التهاب مفاصل می‌شود. در این بیماری بافت بدن به اشتباه توسط سیستم ایمنی مورد حمله قرار می‌گیرد. علامت شایع این بیماری شامل خشکی مفاصل، خصوصا هنگام برخاستن از رختخواب در ‌هنگام صبح یا پس از مدتی نشستن است.

۲. استئوآرتریت، شایع‌ترین نوع آرتروز در بین افراد مسن

استئوآرتریت یا OA شایع‌ترین نوع آرتریت است. این بیماری روی غضروف‌ها اثر می‌گذارد و باعث سائیدگی، فرسودگی و در اکثریت موارد می‌تواند بطورکلی غضروف را از بین ببرد و استخوان روی استخوان قرار گیرد. نتیجه این تخریب درد بسیار آزار دهنده‌ای خواهد بود. علائم اولیه استئوآرتریت شامل:

  • درد پیوسته یا متناوب مفصل
  • خشکی مفاصل بعد از بلند شدن از خواب
  • تورم و حساسیت به لمس در یک یا چند مفصل
  • احساس تق تق یا صدا در مفصل (که به علت مالش استخوان روی استخوان دیگر رخ می‌دهد)

این علائم رایج‌ترین نشانه‌های زانو درد ناشی از استئوآرتریت هستند.

۳. آرتریت پس از ضربه؛ گاهی آسیب در زانو عاملی برای ایجاد آرتریت در آینده است

نوعی از آرتریت است که پس از وارد شدن آسیب به زانو به وجود می‌آید. اگر شکستگی استخوان یا شکستگی به مفصل در اثر ضربه گسترش یابد، به غضروف صاف پوشاننده رویه‌ها آسیب خواهد زد. رویه‌ها ناهموار شده و در نتیجه حرکت مفصل اصطکاک ایجاد می‌شود. با گذشت زمان، مفصل در هم شکسته و دچار آرتریت می‌شود. نکته حائز اهمیت در این نوع آرتریت این است که گاهی سال‌ها پس از وارد آمدن ضربه به استخوان این نوع آرتریت بروز می‌کند. همچنین علائم اصلی آن درد و التهاب و ورم زانو است.

۴. آرتریت نوجوانی؛ شایع‌ترین آرتریت در نوجوانان

آرتریت نوجوانی شایع‌ترین نوع آرتریت در کودکان و نوجوانان محسوب می‌شود. تخمین زده می‌شود که بیش از ۲۵۰۰۰۰ نفر کودک زیر ۱۶ سال در ایالات متحده به آن مبتلا می‌شوند. انواع مختلفی از این بیماری وجود دارد و بیش‌تر آن‌ها از آرتریت روماتوئید در بزرگسالان متمایز هستند.

علائم و نشانه‌های آرتریت چیست؟

نخستین علائم آرتریت شامل درد و ضعف عملکرد مفاصل است. همچنین التهاب مفصل نیز به شکل سفتی و خشکی مفصل، ورم، قرمز شدن ناحیه مفصل، درد و گرما خود را نشان می‌دهد. در این‌ باره نکاتی حائز اهمیت است که در اینجا به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  1. سفتی و خشکی مفصل می‌تواند منجر به ضعف در عملکرد شود و به این شکل خودش را نشان دهد.
  2. نشانه‌های التهاب مفصل می‌تواند همراه با درد یا بدون درد باشد.
  3. هنگامی‌ که مفاصل بزرگی مانند مفصل زانو درگیر این بیماری می‌شوند، ممکن است بافت غضروف از بین رفته و منجر به محدودیت حرکت مفصل شود.
  4. وقتی آرتریت مفاصل کوچکی مثل مفاصل انگشتان را درگیر می‌کند، ممکن است موجب رشد استخوان شده و توانایی دست برای گرفتن اجسام ضعیف شده یا از بین برود.
  5. آرتریت مربوط به مفاصل حامل (تحمل‌کننده وزن) به دلیل ایجاد درد و اختلال در عملکرد مفصل می‌تواند منجر به ایجاد محدودیت در راه رفتن، اختلال خواب شبانه به علت درد شدید شود.
  6. بسته به نوع آرتریت ممکن است علائم مختلفی همچون تب و احساس خستگی مفرط در فرد دیده شود.

 اما علائم مشترک و اولیه‌ این بیماری عموما شامل:

  • احساس درد یا خشکی در مفاصل
  • تورم یا قرمزی مفصل
  • سفتی و خشکی مفصل‌ها
  • احساس گرما در مفصل
  • تغییر شکل مفصل
  • کاهش دامنه حرکتی

میزان این علائم در افراد مختلف با توجه به شدت آسیب متفاوت خواهد بود.

تشخیص آرتریت زانو؛ اولین قدم برای درمان قطعی آرتروز رانو

اولین راه‌ درمان قطعی زانو تشخیص آرتریت زانو و نوع آن است. تشخیص صحیح و به موقع آرتروز عاملی اساسی در انتخاب روش درمانی مناسب به شمار می‌رود. آزمایش‌های تشخیصی مختلفی را که برای تشخیص آرتریت زانو استفاده می‌شود. این آزمایش‌ها شامل عکس‌برداری با اشعه ایکس، اسکن MRI و آزمایش‌های خون را پوشش می‌دهد. پزشکان از این آزمایش‌ها برای تعیین شدت بیماری و ایجاد یک برنامه درمانی استفاده می‌کنند.

درمان قطعی زانو با روش‌های درمان غیرجراحی؛ از دارو تا تزریق

درمان قطعی آرتروز زانو برای هر کدام از آرتریت ها متفاوت است|فست طب

هیچ روش شناخته شده‌ای برای درمان قطعی آرتروز زانو وجود ندارد. با این حال، چندین روش درمانی و اصلاح شیوه زندگی وجود دارد که می‌تواند به شما در کاهش درد و علائم کمک کند. هدف از درمان کاهش درد، بهبود حرکت مفصل و جلوگیری از آسیب بیشتر به مفصل است .درمان زانو درد ناشی از آرتریت شامل موارد زیر است:

۱. درمان قطعی آرتروز زانو در خانه با داروهای مختلف تجویزی توسط پزشک

برای کاهش علائم و درد ناشی از آرتروز داروهای مختلف وجود دارد که از آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داروهای ضد التهابی
  • داروهای مسکن
  • داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری
  • داروهای مخدری

مصرف این نوع داروها باید زیر نظر پزشک انجام شود.

۲. تزریق استروئیدها به مفصل برای کاهش درد؛ بهترین داروی آرتروز

کورتون از جمله استروئیدهایی است که مستقیما به مفصل زانو تزریق می‌شود. تزریق استروئید به تسکین درد و کاهش تورم ناشی از آرتروز زانو کمک می‌کند. از آن جایی که ممکن است این تزریق به غضروف آسیب وارد کند. انجام آن کمتر از سه یا چهار مرتبه در طول سال و برای هر زانو توصیه می‌شود.

  • تزریق از طریق روش PRP
  • تزریق سلول‌های بنیادی

انتخاب نوع روش تزریق به میزان آسیب و تشخیص پزشک بستگی دارد.

۳. فیزیوتراپی روشی عالی برای درمان علائم آرتروز

فیزیوتراپ تمریناتی را به شما آموزش می‌دهد تا مفاصل را انعطاف‌پذیر نگه دارید و قدرت عضلانی را بهبود ببخشید. با کمک فیزیوتراپی بیمار می‌توان عضلات خود را تقویت و مفصل سفت شده را نرم کند. در این حالت تحرک بیمار بهبود پیدا خواهد کرد.

۴. اصلاح سبک زندگی برای کمک به درمان آرتروز موثر است

برخی از اصلاحات سبک زندگی عبارتند از:

  • یک برنامه ورزشی متوسط
  • استفاده از کمپرس‌های گرما یا سرما
  • داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل
  • استراحت کافی
  • کاهش وزن
  • محافظت از مفاصل خود با استفاده از وسایل کمکی مانند آتل یا بریس برای حمایت از مفاصل ضعیف شده

توجه داشته باشید که اطلاح سبک زندگی در کنار انجام سایر درمان‌ها موثر است.

درمان قطعی آرتروز زانو در خانه با کمک مکمل‌ها و روش‌های ساده

درمان قطعی آرتروز با داروی گیاهی زردچوبه|فست طب

برای درمان قطعی ارتروز زانو در خانه راهکارهای زیادی جدا از مصرف داروهای OTC وجود دارد که در ادامه مقاله شما را با آن‌ها آشنا می‌کنیم. در ادامه چند مورد از روش‌های مدیریت علائم زانو درد را معرفی خواهیم کرد.

۵. درمان قطعی آرتروز زانو با مصرف مکمل‌های دارویی؛ تاثیر بر روند درمان

برخی از افراد از مکمل‌ها برای کنترل زانو درد ناشی از انواع آرتریت استفاده می‌کنند. این نوع مکمل‌ها حاوی ویتامین C، A، D و کلسیم و منیزیم هستند. توجه داشته باشید که مصرف مکمل‌ها روند درمان را تسریع می‌کند. مصرف ویتامین برای زانو درد در روند درمان آرتروز زانو موثر است.

۶. درمان قطعی آرتروز با داروی گیاهی زنجبیل؛ خواص بی نظیر این گیاه

 زنجبیل دارای خواص ضد التهابی است که می‌تواند به کاهش درد و التهاب کمک کند. در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۶ گزارش شد، محققان دریافتند مکمل‌های زنجبیل و اکیناسه برای کاهش درد و التهاب زانو موثر هستند‌.

۷. درمان قطعی آرتروز زانو در طب سنتی با زردچوبه؛ درمان در خانه شما

کورکومین ماده فعال زردچوبه است. ادویه‌ای که هزاران سال است در طب آیورودا و چینی وجود داشته است. خواص ضد التهابی دارد و می‌تواند به کاهش التهاب و درد در سراسر بدن کمک کند. یک بررسی سیستمیک و متاآنالیز در سال ۲۰۱۶  نشان داد که تنها ۵۰۰ میلی گرم زردچوبه می‌تواند درد و سفتی مفاصل را در افراد مبتلا به OA یا RA کاهش دهد.

۸. زانوبند زاپیامکس در خانه به راحتی زانو درد را از بین می‌برد

زانوبند زاپیامکس محصولی مجهز به سه تکنولوژی خاص فیزیوتراپی است. این تکنولوژی‌ها شامل اولتراسوند، اینفرارد و کلاک پالس هستند و به همین دلیل به زاپیامکس، UIC گفته می‌شود. این زانوبند با کمک این سه تکنولوژی به راحتی درد و علائم ایجادشده در زانو را درمان می‌کند. از اثرات زانوبند زاپیامکس می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • کاهش درد
  • بهبود گردش خون
  • افزایش خونرسانی و تغذیه بافت‌ها با مواد غذایی
  • رفع اسپاسم عضلانی
  • جلوگیری از تحلیل عضلات
  • تقویت بافت‌ها و عضلات
  • نرم شدن مفصل سفت
  • کمک به روند بهبودی بعد از جراحی

با این اوصاف استفاده از زانوبند زاپیامکس zapiamax برای درمان آرتروز زانو بسیار عالی است.

۹. درمان قطعی آرتروز زانو با ورزش؛ تاثیر بر تحرک و تقویت عضلات

تمرینات و ورزش برای درمان قطعی‌ آرتروز زانو در خانه توصیه می‌شود. برخی از ورزش‌هایی که می‌توانید از آن‌ها برای بهبود شرایط خود استفاده کنید شامل موارد زیر هستند:

  • مدیتیشن: مدیتیشن می‌تواند به کاهش علائم آرتریت کمک کند. مدیتیشن تمرینی است که در آن فرد از تکنیکی مانند تمرکز حواس یا تمرکز بر یک فکر یا فعالیت خاص استفاده می‌کند تا مغز خود را به گونه‌ای آموزش دهد که مراقب و آگاه باشد تا به یک ذهنیت روشن و از نظر احساسی آرام دست یابد.
  • یوگا: یوگا همچنین راهی عالی برای کشش مفاصل زانو و آرام کردن ذهن شما در عین حال است. این یک تمرین ذهن و بدن است که کشش فیزیکی، تنفس و آرامش را ترکیب می‌کند. این ورزش می‌تواند به تسکین درد و بهبود قدرت عضلانی و تحرک مفاصل کمک کند.
  • کفش مناسب: کفش‌ها یا کفی‌های کفش‌، درصورتی که نرم و راحت نباشند، می‌تواند باعث وارد شدن فشار اضافی به بدن یا آسیب شود. برخی از کفش‌ها نیز روی نحوه‌ راه‌ رفتن فرد اثر گذاشته و به نوعی باعث آسیب به زانو می‌شوند.

درمان خانگی آرتروز زانو جواب می‌دهد؟

در مورد تاثیر درمان‌های خانگی باید بگوییم که این روش‌ها تنها درد و ناراحتی را کم می‌کنند. اما باعث بهبود یا درمان آرتروز نمی‌شوند. زیرا هنوز به صورت کامل روی درمانی کاملی برای آرتروز پیدا نشده است. اغلب درمان‌ها باعث تسکین درد بیمار یا کنترل روند آسیب‌ها می‌شود. اما این موضوع نباید مانع یا دلیلی برای عدم استفاده شما از درمان‌های خانگی باشد. زیرا همین روش‌های درمانی ساده و کم اثر باعث کاهش درد، رفع تورم و التهاب و حتی بهبود دامنه حرکتی می‌شوند. پس برای کاهش مصرف داروهای شیمیایی برای تسکین درد خود از روش‌های خانگی استفاده کنید.

برای درمان آرتروز زانوچه بخوریم؟

رژیم غذایی تاثیر مستقیمی در درمان قطعی آرتروز ندارد. اما بر روند بازسازی سلولی و ترمیم آن‌ها نقش کلیدی خواهد داشت. زیرا سلول‌های بدن برای ترمیم و بازسازی خود به مواد معدنی و ویتامین‌های مختلفی نیاز دارند که این مواد را باید از رژیم غذایی یا داروهای مکمل تامین کنند. پس چه بهتر که با خوردن رژیم غذایی سالم و مقوی نیاز بدن خود را تامین کنید. در ادامه به سوال اینکه برای درمان آرتروز زانو چه بخوریم جواب خواهیم داد. با ما همراه باشید:

  • انواع میوه‌های تازه مانند مرکبات، توت و آناناس
  • انواع سبزیجات تازه مانند اسفناج و کلم بروکلی
  • انواع گوشت قرمز و سفید
  • ماهی
  • دانه‌ها و مغزهای رژیمی
  • سوپ مرغ یا پای مرغ

این مواد غذایی برای روند سلامتی بدن بسیار مفید و مناسب هستند.

درمان قطعی آرتروز زانو با روش‌های جراحی؛ رفع مشکل در جراحی

جراحی بهترین روش درمان آرتروز شدید|فست طب

پس از اینکه درمان‌های غیر جراحی ذکر شده در بالا را امتحان کردید و بهبودی در زانو حاصل نشد، احتمالا تنها راه پیشنهادی پزشک عمل جراحی زانو خواهد بود. انواع مختلفی از جراحی برای درمان آرتروز زانو وجود دارد که ادامه با نمونه‌هایی از جراحی آرتروز زانو آشنا خواهید شد.

جراحی آرتروسکوپی زانو: جراحی تجصصی برای یافتن مکشل و رفع آن

در بیشتر موارد این جراحی برای بررسی میزان آسیب انجام می‌شود و در صورت امکان پزشک آسیب‌های ایجاد شده را ترمیم می‌کند. می‌توان گفت که آرتروسکوپی یک جراحی کاوشگری است. هنگام انجام جراحی، پزشک تصمیم می‌گیرد که به ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده یا برداشتن بافت‌های شل‌ شده اقدام کند. برای ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده جراح از ابزارهای باریک و نازکی استفاده می‌کند که برای ورود آن‌ها به فضای مفصلی، احتیاج به برش‌های کوچکی در اطراف زانو است. این روش بیمار را از انجام جراحی‌های پیچیده‌تر بی‌نیاز می‌کند.

جراحی استئوتومی زانو: تنظیم مجدد مفصل برای رفع درد

این نوع جراحی یک عمل برای درمان آسیب‌های ناشی از آرتروز زانو است. در طول استئوتومی زانو یک قطعه کوچک از استخوان طبیعی یا مواد مصنوعی در استخوان پیوند می‌زنند تا مفصل را مجددا تنظیم کنند. استخوان پیوندی در این جراحی جای استخوانی را که در اثر ساییدگی آسیب‌دیده را می‌گیرد و باعث تنظیم فشار روی مفصل خواهد شد. با جراحی استئوتومی و تعویض مفصل جواب این سوال که ایا ساییدگی زانو درمان قطعی دارد را می‌توانیم بدهیم. و بگوییم با این نوع جراحی‌ها محل آسیب برداشته می‌شود.

جراحی تعویض کامل مفصل زانو؛ جایگزینی مفصل آسیب‌دیده

تعویض مفصل زانو زمانی انجام می‌شود که انجام سایر روش‌های درمانی تاثیری روی بهبودی و درد بیمار نداشته باشند. این جراحی برای کاهش درد، بهبود توانایی حرکتی و کیفیت زندگی بیمار انجام می‌شود. به جراحی تعویض کامل مفضل زانو، آرتروپلاستی کامل زانو نیز می‌گویند.

برای انجام این جراحی برشی بزرگ از بالا تا پایین زانو روی پای بیمار ایجاد می‌شود. سپس جراح کل مفصل را خارج می‌کند و به جای آن از پروتز استفاده خواهد کرد. این پروتز از نظر اندازه و شکل دقیقا شبیه به مفصل بیمار است. همچنین به گونه‌ای طراحی شده که حرکت و وظیفه مفصل را تقلید کنید.

کلام آخر درباره درمان قطعی آرتروز زانو

هدف درمان قطعی آرتروز زانو کاهش درد و بهبود وضعیت عملکردی است. در حالت مطلوب، بیماران باید ترکیبی از درمان غیردارویی و دارویی را دریافت کنند. امروزه افراد زیادی درگیر مشکل زانو درد هستند و دغدغه پیدا کردن یک پزشک مناسب را برای درمان درد زانوی خود دارند و همواره از اطرافیان خود تحقیق می‌کنند که برای درد زانو چه درمانی مناسب‌تر است.

ما در این مقاله سعی کردیم که اصلی‌ترین دلایل زانو درد و روش‌های درمان قطعی آرتروز زانو را معرفی کردیم. همین‌طور بهترین داروها و روش‌های غیر جراحی روش‌های جراحی برای کاهش و از بین بردن زانو درد را به شما معرفی کنیم.

همواره به یاد داشته باشیم، در مسیر درمان آرتروز داروهایی هستند که به تشکیل مجدد بافت غضروف کمک می‌کنند. مفاصل را تقویت کرده و از ساییدگی استخوان‌ها جلوگیری می‌کنند. همچنین در مرحله توانبخشی بعد از جراحی زانو، فیزیوتراپی یکی دیگر از راهکارهایی است که به انجام فعالیت‌های بدنی صحیح کمک کرده و موجب می‌شود فرد استخوان‌ها و مفاصل خود را در جهت ترمیم هدایت نماید.

سوالات متداول در زمینه درمان قطعی آرتروز زانو

آیا درمان قطعی آرتروز زانو می‌تواند به بهبود زانو درد کمک کند؟

یقینا بله، چنانکه درمان‌های غیرتهاجمی جوابگوی درمان آرتروز زانو نبودند، می‌توان از عمل جراحی در درمان قطعی آرتروز زانو برای بهبود زانو درد کمک گرفت.

بهترین درمان قطعی آرتروز زانو در مراحل اولیه چیست؟

بهترین دارو برای درد آرتروز زانو، مسکن‌های ضدالتهابی غیر استروئیدی هستند.

آیا عمل تعویض مفصل زانو خطرناک است؟

این عمل مانند هر جراحی دیگری خطرات و عوارضی دارد. احتمال عفونت، شکسته شدن مفصل مصنوعی و لخته شدن خون در ورید پا است. اگر جراح با تجربه‌ای را پیدا کنید و قبل و بعد از عمل به نکات مراقبتی توجه داشته باشید، خطر این عوارض بسیار پایین می‌آید.

برای درمان قطعی زانو چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در ثورتی که دچار تورم، سفتی مفصل، قرمزی و حساس به لمس، ضعف و بی‌ثباتی زانو، صدا دادن هنگام راه رفتن و عدم توانایی در صاف نگه داشتن شدید به پزشک مراجعه کنید.

فکر خود را اینجا بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *