درمان خانگی قفل شدن زانو؛ ۸ درمان خانگی
۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۱۴۰۳-۰۶-۱۸ ۶:۳۵درمان خانگی قفل شدن زانو؛ ۸ درمان خانگی
درمان خانگی قفل شدن زانو؛ ۸ درمان خانگی
درمان خانگی قفل شدن زانو از روشهای راحت و پرکاربرد در مراحل اولیه زانو درد است. تورم، درد و مشکلات زانو انجام فعالیتهای روزانه را دشوار میکند. بنابراین درمان این بیماری از موارد مهم و قابل توجه است. درمان خانگی بر پایه روشها، مهارت و دانشهای بومی، تجربیات و شیوههای مبتنی بر نظریهها انجام میشود. ابتد باید اشاره کنیم که درمانهای خانگی تنها درد را تسکین داده، التهاب را کم میکنند و ممکن است دامنه حرکتی را کمی بهبود ببخشند. این اثرات در طولانی مدت اثر خواهند داشت.
لازم به ذکر است که درمان خانگی کشیدگی تاندون زانو توسط CDC تایید میشود. فست طب در این مقاله به بررسی روشهای درمان خانگی میپردازد.
علت قفل شدن زانو چیست؟
قفل شدن زانو به معنی حرکت دادن سخت آن حین خم و راست کردن زانو است. همچنین در مواردی حین حرکت زانو قفل شده و بیمار با درد میتواند آن را باز و بسته کند. اما علت قفل شدن زانو چیست؟ آیا گرفتگی عضلات منجر به قفل شدن زانو میشود؟ یا علت و مشکلی دیگر باعث این عارضه میشود؟ برای بررسی این موضوع و یافتن علت قفل شدن زانو با ما همراه باشید.
سندرم پلیکا؛ از علل شایع قفل شدن زانو در ورزشکاران
پلیکا در واقع به چینهای غشایی نازکی که به عنوان محافظ زانو هستند؛ گفته میشود. این بافت نازک سطح زانو را پوشش میدهد و امکان حرکت راحت زانو را فراهم میکند. به وجود آمدن هرگونه التهاب در این بخشها باعث قفل شدن زانو میشود. ضربه وارد شدن به زانو یا استفاده بیش از حد، التهاب و آسیب در پلیکاهای زانو را به همراه دارد. احتمال قفل شدن زانو در اثر التهاب پلیکا در افرادی که دوچرخه سواری میکنند؛ بیشتر است.
پارگی غضروف رایجترین علت قفل شدن زانو
آسیب و پارگی غضروف حرکت زانو را دشوار میکند. پارگی و کشیدگی تاندون زانو ممکن است در اثر ضربه ناگهانی، ساییدگی تدریجی و کاهش خون رسانی در مفصل زانو باشد. ایجاد این آسیب باعث جمع شـدن مایع اضافی در مفصل زانو و تورم میشود. قفل شدن زانو با ایجاد تورم و صدا، خم شـدن و ایستادن را دشوار میکند. اولین علامت کشیدگی تاندون زانو دردی است که باعث سخت شـدن حرکت مفصل زانو میشود.
پارگی مینیسک زانو و تاثیر آن بر قفل شدن زانوها
وقتی مینیسکهای زانو دچار آسیب میشوند، راهرفتن برای بیمار سخت خواهد شد. زیرا مینیسکها از ضربه وارد شده به مفاصل و استخوانها حین حرکت جلوگیری میکنند. در نتیجه با آسیب در مینیسک، فشار بیشتری به غضروف و عضلات و زانو وارد میشود. همین موضوع باعث بروز درد و قفل شدن زانو خواهد شد. برای بهبود آسیب مینیسک و کاهش قفل شدگی زانو باید اسارحت کنید و درمانهای تخصصی برای مینیسک را پیش ببرید. در غیر این صورت آسیب مینیسک شدیدتر شده و قفل شدگیها به آرتروز ختم میشوند.
آسیب دیدگی در رباطها
رباطها نوارهای بافتی محکمی هستند که استخوانها را به هم متصل میکنند. وقتی این بافتها دچار آسیب میشوند، روند حرکت و چرخش زانو دچار مشکل خواهد شد. البته باید اشاره کنیم که رباطها معمولا در اثر توقف و چرخش ناگهانی کشیده و پاره میشوند. وقتی رباطها نتوانند به خوبی حین زانو را تضمین کنند و دپار آسیب شدید باشند، احتمال قفل شدگی زانو ممکن خواهد شد.
التهاب مفاصل زانو به قفل شدن ختم میشود
هر نوع التهاب و تورم در مفصل زانو از حرکت طبیعی و بدون درد جلوگیری خواهد کرد. در اغلب موارد التهاب مفاصل با آسیبی دیگر همراه است که در این شرایط حرکت دادن زانو با درد همراه است. در این شرایط بروز قفل شدگی بسیار رایج است. برای رفع قفل شدگی در ابتدا باید مشکل اصلی را حل کنید تا به صورت خود به خود، قفل شدگی از بین برود.
دررفتگی کشکک زانو و قفل شدن آن
دررفتگی کشکک زانو رایجترین علت قفل شدن این مفصل است. وقتی کشکک زانو از جای خود خارج میشود، حرکت دادن زانو در آن زمان رخ خواهد داد. همچنین برای افرادی که به صورت مکرر دچار دررفتگی کشکک زانو میشوند نیز قفل شدگی زانو به دفعات رخ میدهد.
شکستگی در استخوان زانو
وقتی قسمت از استخوان زانو دچار شکستگی شود، التهاب و تورمی در مفصا ایجاد میکند که برای مدتها در این قسمت باقی میماند. در این حالت بروز علائمی مانند سفت شدن مفصل یا قفل شدن آن طبیعی است. همچنین در مواردی تکههایی از استخوان شکسته در محوطه مفصل باقی میمانند که منجر به آسیبهای ریز در مفاصل و بافتهای نرم و بروز قفل شدن زانو خواهند شد.
دیگر دلایل ایجاد کننده قفل شدن زانو در افراد مختلف عبارتند از:
- تومور
- نقرس
- بورسیت زانو
- بیماری لایم
- آرتریت پسوریاتیک
هر چه آسیب شدیدتر باشد، قفل شدگی بیشتر و دردناکتر خواهد شد.
چگونه زانوی قفل شده را باز کنیم؟
قفل شدن زانو میتواند به دلیل مشکلات کوتاه مدت و بلند مدت ایجاد شود. بسیاری از مشکلات کوتاه مدت به درمان پزشکی نیاز ندارند. برای تعداد زیادی از مشکلات بلند مدت هم میتوان از درمان خانگی استفاده کرد. اگر کشیدگی تاندون زانو با دردی خفیف همراه باشد به راحتی با انجام روشهای درمان خانگی قفل شدن زانو میتوان آن را درمان کرد. استفاده از درمان خانگی به دلیل دردسترس بـودن و هزینه کمی که دارد، از محبوبیت زیادی برخوردار است. در ادامه به بررسی روشهای درمان خانگی قفل شدن زانو میپردازیم.
بیشتر بخوانید: طریقه بستن زانوبند طبی و نکات استفاده از آن
۱. درمان خانگی قفل شدن زانو با استفاده از زانوبند
استفاده از زانوبند در دسته درمانهای خانگی قرار دارد. زانوبند زاپیامکس یک درمان خانگی قفل شدن زانو است که از تکنولوژیهای روز دنیا برخوردار است. خرید زانوبند زاپیامکس به شما این امکان را میدهد که برای درمان کشیدگی تاندون زانو از جدیدترین تکنولوژیها استفاده کنید. این زانوبند با فناوری اولتراسوند اینفرارد کلاک پالس خود گرما را به عمق عضلات میفرستد. باعث افزایش خون رسانی به بافتها، کاهش درد و تورم میشود. همچنین تکنولوژی کلاک پالس زاپیامکس با لرزشهای ملایم یک حالت مالشی را ایجاد میکند. زانوبندها از تجهیزات درمانی محبوب برای استفاده خانگی هستند. خرید زانوبند زاپیامکس به شما امکان استفاده از این روش را میدهد.
۲. فعالیت بدنی منظم برای درمان خانگی قفل شدن زانو
ورزش میتواند پیشرفت آرتروز را که یکی از شایعترین علل زانو درد است، به تاخیر بیندازد. فعالیتهای بدنی منظم مانند پیادهروی، دوچرخه سواری، شنا، تای چی و یوگا همگی برای درمان کشیدگی تاندون زانو مفید هستند. فعالیت بدنی باعث افزایش سلامت بافت غضروفی میشود، همچنین مفاصل را تقویت میکند. درمان قفل شدن زانو با ورزش برای تقویت عضلات مفید است. افراد مبتلا کشیدگی زانو میتوانند از ایروبیک در آب برای درمان این بیماری استفاده کنند.
درمان قفل شدن زانو با ورزش
ورزش کردن و انجام حرکات کششی، یکی از راههایی است که باعث درمان خانگی قفل شدن زانو میشود. ورزش کردن برای قفل شدن زانو همچون یک شمشیر دو لبه است. در برخی مواقع انجام نادرست یک حرکت ورزشی یا فرم نا مناسب بدن حین ورزش کردن باعث درد زانو میشود. گاهی اوقات نیز ورزش کردن نقش درمانی برای بهبود درد زانو ایفا میکند. در چنین شرایطی انجام تمرینات ترکیبی کششی و قدرتی باعث بهبود درد زانو و افزایش انعطاف پذیری آن میشود.
استراحت و نشستن طولانی مدت، علاوه بر قفل شدن زانو، باعث گرفتگی عضلات این ناحیه نیز میشود. انجام تمرینات ورزشی که عضلات مرکزی بدن را تقویت میکنند؛ درد زانو را نیز کاهش میدهند. از تمرینات ورزشی موثر برای درمان خانگی قفل شدن زانو، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کشش همسترینگ
- کشش عضلات چهار سر ران
- بالا آوردن ساق پا
- لیفت تک پا
- اسکات
بیشتر بخوانید: درمان آرتروز زانو در خانه با ۹ روش مختلف
۳. تمرینات تقویتی برای درمان قفل شدن زانو
برای استفاده از تمرینات تقویتی میتوانید از یک فیزیوتراپیست مشاوره بگیرید و بعد از آموزش صحیح تمرینات درمان را در خانه شروع کنید. تمرینات تقویتی با تقویت عضلات بالای ساق و چهار سر ران از طریق ورزش به محافظت از مفصل زانو کمک میکند. از مهمترین تمرینات تقویتی برای زانو میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- کشش زانو به سینه
- اسکات نیمه
- حرکت پل
- کشش دو زانو به سینه
- پرس پا ایستاده کنار دیوار
- دوچرخه سواری ثابت
بیشتر بخوانید: ۶ علت زانو درد هنگام نشستن و برخاستن
۴. مراقبت و استفاده از وسایل حمایتی برای درمان کشیدگی تاندون زانو
این روش درمانی با رعایت نکات کوچکی باعث تسریع در درمان قفل شدن زانو میشود. اقداماتی که باعث کاهش فشار به زانو میشوند به شرح زیر هستند:
- از نشستن روی صندلیهایی که سطح آنها خیلی پایین است یا کاناپههایی که در آن فرو میروید، خودداری کنید.
- وضعیت نشستن خود را بررسی کنید.
- از کفشهای طبی استفاده کنید. کفشهایـی که قوس شکستـه دارنـد با ایجاد فشار روی زانو موجب ساییدگی مفصل میشوند.
- از نشستن طولانی مدت خودداری کنید زیرا عدم تحرک طولانی مدت، مفاصل را سفت و دردناک میکند.
بیشتر بخوانید: ۶ قرص آرتروز زانو، آنچه که درباره انواع داروهای آرتروز زانو باید بدانید
۵. تاثیر کاهش وزن و مدیریت برنامه غذایی بر درمان خانگی قفل شدن زانو
افرادی که اضافه وزن یا چاقی دارند بیشتر در معرض کشیدگی تاندون زانو هستند. اضافه وزن باعث میشود فشار زیادی به مفاصل وارد شود. مدیریت وزن و تنظیم یک برنامه غذایی به درمان قفل شدن زانو و آرتروز کمک میکند. یک رژیم غذایی سالم به معنای یک رژیم متعادل است و توصیه میشود از نظر یک متخصص تغذیه استفاده کنید. رعایت موارد زیر برای در برنامه غذایی ضروری است:
- کاهش مصرف گوشت قرمز و چربی
- مصرف ماهی، میگو و گوشتهای سفید
- استفاده از سبزیجات، میوههای تازه و حبوبات
بیشتر بخوانید: علل آسیب به کشکک زانو و راههای درمان آن
۶. درمان قفل شدن زانو با ماساژ؛ چگونه زانوی قفل شده را باز کنیم؟
ماساژ میتواند درد و تورم را کاهش دهد. برای ماساژ زانو باید بنشینید و پاها صاف و به سمت جلو باشد. سپس ضرباتی را به آرامی به قسمت بالا، پایین و میانی ران وارد کنید. این کار را می توانید سه مرتبه انجام دهید. در مرحله بعد کف دست را روی قسمت بالای ران قرار دهید و به آرامی تا زانپ ماساژ دهید، سپس رها کنید. این کار را پنج بار تکرار کنید. چهار انگشت خود را به بافت زانو فشار دهید و پنج بار بالا، پایین و دور زانو را را ماساژ دهید.
بیشتر بخوانید: آیا ورم زانو خطرناک است؟ بررسی ۴ شکل بروز تورم زانو و علل آن
۷. درمان قفل شدن زانو با روغن تراپی
روغنتراپی به کاهش درد کمک میکند. ماساژ مفصل زانو با روغن حاوی زنجبیل و پرتقال باعث بهبود درد و عملکرد زانو میشود. روغنهای طبیعی به دلیل خواص ضد التهابی که دارند به کاهش تورم در محل آسیب کمک میکنند. همچنین ماساژ دادن زانو با این روغنها منجر به افزایش گردش خون در موضع درد شده و روند اکسیژن رسانی را تسریع میکنند. همچنین با مالیدن روغن به محل آسیب، درد بیمار تسکین خواهد شد.
۸. استفاده از کمپرس سرد، گرم و بانداژ فشـرده
کمپرس سرد در ساعات و روزهای اولیه پس از آسیب تاثیر بسیار زیادی در کاهش درد و تورم مفصل زانو دارد. بالا بـردن و استفاده از بانداژ هم آسیب ناشی از رگ به رگ شدن و کشیدگی را درمان میکند. در مرحله بعد برای درمان میتوانید از کمپرس گرم استفاده کنید. گرما دهی به بافت آسیبدیده باعث افزایش خون رسانی و کاهش درد میشود.
۹. درمان قفل شدن زانو با طب سنتی
قفل شدن زانو عارضهای دردناک است که حتی توانایی فرد در راه رفتن را نیز تحت الشعاع قرار میدهد. برای درمان خانگی قفل شدن زانو با دردهای خفیف و متوسط، میتوان از راهکارهای طب سنتی استفاده کرد. استفاده از روغن و پمادهای گیاهی حین ماساژ دادن زانو، باعث بهبود درد و کاهش التهاب میشود. کاهش انعطاف پذیری زانو در واقع مهمترین مشکلی است که حین قفل شدن زانو برای فرد رخ میدهد. ماساژ دادن این نواحی با روغن زیتون و روغن سیاه دانه، باعث بهبود علائم در فرد میشود.
در طبقه بندی بر اساس طب سنتی، درد زانو در دسته دردهای سرد قرار میگیرد. استفاده از مواد غذایی در طبع گرم و مصرف روزانه عسل به طور ناشتا، درمان خانگی قفل شدن زانو را به همراه دارد. مصرف عصاره زنجبیل نیز میتواند نقشی مشابه با عسل در درمان این عارضه داشته باشد.
سوالات متداوال در مورد درمان خانگی قفل شدن زانو
- آیا استفاده از روغن برای درمان خانگی قفل شدن زانو موثر است؟ بله، ماساژ زانو با روغن باعث کاهش درد و ورم زانو میشود.
- آیا برای درمان خانگی کشیدگی تاندون زانو میتوان از زانوبند استفاده کرد؟ بله، زانوبند زاپبامکس برای کاهش درد، ورم و از بین بـردن التهاب زانو بسیار مفید است.
- آیا درمان خانگی قفل شدن زانو با زردچوبه امکان پذیر است؟ بله، زردچوبه در کاهش تورم و درد تاثیر بسزایی دارد.
- بهترین روغن برای کشیدگی تاندون زانو چیست؟ روغنهای گیاهی مانند زیتون، زنجبیل، اسطوخودوس و اکالیپتوس برای ماساژ زانو و رفع قفل شدگی زانو بسیار مناسب هستند.
- درمان سریع قفل شدن زانو چیست؟ بهترین روش درمانی سریع برای قفل شدن زانو انجام ماساژ با روغن، گرم کردن با کمپرس گرم و انجام حرکات تمرینی ساده است. هیچ وقت با فشار یا به صورت ناگهانی زانوی قفل شده را باز نکنید.