آشنایی با خطرات عمل تنگی کانال نخاعی؛ عمل کنیم یا خیر؟
۱۴۰۲-۰۷-۱۶ ۱۴۰۳-۰۶-۱۰ ۶:۵۹آشنایی با خطرات عمل تنگی کانال نخاعی؛ عمل کنیم یا خیر؟
آشنایی با خطرات عمل تنگی کانال نخاعی؛ عمل کنیم یا خیر؟
از خطرات عمل تنگی کانال نخاعی چه میدانید؟ تنگشدگی مجرای نخاعی یکی از عارضههای ستون فقرات است که بسته به شخص و محل درگیری علائم مختلفی دارد. شاید برای شما هم پیشآمده باشد که دچار درد در ناحیه در ناحیه کمر و بیحسی دست و پاها شدهاید و علت آن را ندانید. درد در کمر و ستون فقرات یک عارضه جدی و ناهنجار است. به همین علت در مواردی که تنگی کانال شدید و آزاردهنده باشد، جراحی پیشنهاد دادهمیشود. اما باید اشاره کنیم که در مواردی خود جراحی نیز خطراتی به همراه خواهد داشت. در ادامه فست طب را همراهی کنید تا در مورد تنگی مجرای نخاعی و درمان آن یعنی جراحی تنگی کانال نخاعی توضیحاتی بدهیم.
عوارض بعد از عمل تنگی کانال نخاعی
هیچ عمل جراحی و مداخله بدون خطر و عوارض نیست پس بعد از هر عمل جراحی باید منتظر خطرات و عوارض آن باشیم. اما در عوض برخی دیگر از روشهای درمانی هیچ عارضه و خطری ندارند. مانند استفاده از کمربند پلاتینر ساخت شرکت زایسترونیک آلمان. در این کمربند از ۳ تکنولوژی اولتراسوند، اینفرارد و کلاک پالس استفاده شدهاست.
شایعترین عوارض بعد از عمل تنگی کانال نخاع کمر عبارتاند از:
- خونریزی و عفونت: بروز عفونت در محل عمل جراحی و همچنین خونریزی محل یکی از اصلیترین عوارض بعد از عمل است. اگر همجوشی مهرهها با لامینکتومی انجام شود خطرات و عوارض بیشتری خواهد داشت و در حقیقت افراد در معرض آسیب بیشتری قرار میگیرند.
- ادغام نشدن مهرهها: یکی از عوارض عمل تنگی کانال نخاعی کمر ادغام نشدن مهرهها است. در میان دلایل متعددی که باعث میشود مهرهها جوش نخورند، شایعترین آنها پوکی استخوان، چاقی و سوء تغذیه است. سیگار کشیدن تا حد زیادی بزرگترین عاملی است که میتواند در همجوشی اختلال ایجاد کند.
- ترومبوز در رگها: DVT یا ترومبوز یک بیماری بالقوه جدی است که در آن لختههای خون در داخل سیاهرگهای اندام تحتانی تشکیل میشود. اگر لختهها شکسته شوند و با جریان خون وارد ریهها شوند، یک وضعیت کشنده رخ میدهد. بنابراین پیشگیری از ترومبوز با کمک یکسری از کیسههای فشاری و استفاده از داروهای ضد انعقاد ضروری است.
- شکستگی پیچ و مهرهها: شکستگی پیچها، میلهها و صفحات فلزی که برای تثبیت ستون فقرات استفاده میشوند. یکی از خطرات عمل تنگی کانال نخاعی که ممکن است قبل از جوش خوردن کامل مهرهها، دستگاه حرکت کند یا بشکند. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است عملیات دوم برای تعمیر یا تعویض موردنیاز باشد.
- چسبندگی بعد از عمل: گاهی رشد بافت ترمیم و فیبری در محل جراحی به قدری زیاد میشود که به بافت اسکار تبدیل خواهد شد. در این شرایط علائم چسبندگی بعد از جراحی دیسک کمر ایجاد میشود که باید درمان و از بین بروند.
این نوع از عوارض و خطرات عمل تنگی کانال نخاعی با مراجعه به بهترین جراح، مراقبتهای بعد از عمل و ورزش مناسب کمتر و کمتر خواهد شد. برای اطلاع از بهترین ورزش برای درمان تنگی کانال نخاعی از پزشک یا فیزیوتراپ خود کمک بگیرید.
پیوند نخوردن استخوان بعد از عمل تنگی کانال نخاعی
پیوند نخوردن استخوان در موارد نادر (۱ تا ۲%)، ممکن است بلافاصله پس از جراحی رخ بدهد. اگر از هیچگونه صفحات و پیچ برای محکم کردن پیوند استخوان استفاده نشده باشد، این احتمال بیشتر خواهد شد. همچنین در صورتی که فیوژن مهرهها در چندین سطح انجامشده باشد، احتمال این عارضه بیشتر است. پیوند نخوردن استخوان عوارض زیر را به همراه دارد:
- بیماری بخش مجاور: بیماری بخش مجاور زمانی رخ میدهد که مهرههای بالا یا پایین فیوژن فشار بیشتری دریافت کنند. استرس اضافی در نهایت منجر به انحطاط مهرههای مجاور و ایجاد درد میشود.
- احساس درد مداوم: آسیب عصبی یا درد مداوم و حتی کمر درد، هرگونه جراحی ستون فقرات خطر آسیب رساندن به اعصاب یا نخاع را به همراه دارد. آسیب باعث بیحسی یا حتی فلج میشود.
با این حال شایعترین علت درد مداوم، آسیب عصبی ناشی از خود فتق دیسک است. برخی از فتق دیسکها باعث آسیب دائمی عصبی میشوند که در این صورت جراحی رفع فشار ممکن است مؤثر نباشد. حتی با این نتیجه، تحریک نخاع یا درمانهای دیگر توصیه میشود.
نتایج منفی حاصل از عمل تنگی کانال نخاعی چیست؟
برای درمان ستون فقرات معمولا جراحی توصیه میشود که ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد و این عوارض به شرح زیر است:
- اختلال در روده و مثانه: در موارد شدید، بیماران کنترل بر کارکرد سیستم روده و مثانه را از دست میدهند که به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی آنها تأثیر میگذارد. این عارضه تأثیر زیادی بر کارکرد سیستم ایمنی بدن دارد و اگر روده و معده بهدرستی کار نکنند عوارض جبران ناپذیری خواهند داشت.
- از دست دادن حس در اندامهای فوقانی و تحتانی: آتروفی عضلانی و بیحسی بازوها، دستها، پاها و در برخی موارد محدودیت راه رفتن یکی از دردناکترین نتایج حاصل از این عمل جراحی است. اما شما با مراقبتهای بعد از عمل میتوانید این دردها را کاهش دهید.
اگرچه درمان جراحی تنگی و علائم دردناک مرتبط را از بین میبرد. اما این بیماری مربوط به سن است و در نتیجه پیری بدن رخ میدهد؛ بنابراین، جلوگیری از بسیاری دیگر از تغییرات دژنراتیو در ستون فقرات با کمک جراحی امکانپذیر نخواهد بود. برای انجام این کار، باید رژیم استراحت و خواب را رعایت کنید، از ستون فقرات خود بهخوبی مراقبت کنید و به طور منظم تمرینات بدنی انجام دهید.
در صورت مشاهده اولین علائم بیماریهای ستون فقرات حتماً از پزشک متخصص کمک بگیرید تا از تشدید بیماری جلوگیری کنید. کمردرد مداوم، ناراحتی هنگام راه رفتن، ضعف در بازوها و پاها، از دست دادن کنترل مثانه ممکن است تغییرات مربوط به سن نباشد، اما علائم تنگی نخاعی باشد. پس حتماً این عوارض و این علائم را جدی بگیرید.
معرفی انواع جراحی ستون فقرات برای درمانی تنگی کانال نخاعی
در مواردی که تنگی کانال نخاعی با روشهای غیرجراحی قابل درمان نباشد، درمان این بیماری با عمل جراحی انجام میشود. انواع روشهای جراحی تنگی کانال نخاعی عبارتاند از:
۱. لامینکتومی برای برداشتن فشار از روی نخاع
در این روش جراحی با برداشتن لامینا در قسمت فوقانی ستون فقرات، فشار از روی نخاع برداشته میشود. این عمل ممکن است خطراتی داشته باشد. یکی از عوارض جراحی تنگی کانال نخاعی، درد شدید در ناحیه گردن و ستون فقرات است. بعد از عمل جراحی حتما درد شدیدی در این نواحی تجربه خواهید کرد که تا سالیان دراز با شما میماند. این مورد یکی از عوارض جدی عمل لامینکتومی است
۲. دیسکتومی گردن و ستون فقرات برای برداشتن قسمت آسیبدیده
اگر دیسک گردن از اندازه معمول بزرگتر باشد، با نظر پزشک آن قسمت برداشته میشود تا حرکت مهره سادهتر شود. در واقع با جراحی دیسکتومی فضای کانال نخاعی باز میشود تا فشار از روی نخاع و اعصاب نخاعی برداشته شود. یکی از خطرات عمل تنگی کانال نخاعی که بعد از این نوع عمل ممکن است بروز کند؛ درد شدید در ناحیه ابتدایی ستون فقرات است
۳. عمل کورپکتومی برای دردهای ریشه دار
این روش جراحی برای تنگی کانال نخاعی شدید استفاده میشود. در این روش یک یا چند مهره برداشتهشده و جای خالی آن با گرافت استرات یا استخوانی که از سایر قسمتهای بدن فرد برداشتهشده، جایگزین میشود. در حقیقت استفاده از استخوانهای مصنوعی، باعث بازسازی آن ناحیه خواهد شد و از خطرات عمل تنگی کانال نخاعی میکاهد
۴. لامینکتومی و فورامینوتومی برای رفع فشار ناشی از دیسک بیرونزده
با وارد شدن فشار ناشی از بیرون زدن دیسک، روش لامینکتومی و فورامینوتومی پیشنهاد میشود. این روش درمانی به صورت جراحی یا با استفاده از رد کردن لولههایی در مجاورت ستون فقرات امکانپذیر است. این لولهها حرکت کمر یا گردن را راحتتر میکنند و فشار ناشی از بیرون زدن دیسک را بسیار کمتر خواهند کرد. پس توصیه میشود اگر دردهای شدید و طولانی دارید حتما از این روش استفاده کنید.
۵. فیوژن یا همجوشی ستون فقرات
اگر تنگی کانال نخاعی ناشی از جابجایی مهرهها باشد، در این صورت با استفاده از جراحی مهرهها در جای خود فیکس میشوند تا فشار از روی نخاع و اعصاب نخاعی برداشته شود. در این روش، تنگ شدن کانال نخاعی جبران میشود و خطرات کمتری برای افراد دارد؛ معمولا پزشکان این روش را بیشتر از بقیه استفاده میکنند
۶. درمان تنگی کانال نخاعی گردن و ستون فقرات با لیزر
لیزر درمانی جز روشهای کم تهاجمی درمان تنگی کانال نخاعی محسوب میشود. از لیزر برای درمان تنگی کانال نخاعی خفیف و مقطعی استفاده میشود. این روش برای تنگی کانال نخاعی شدید اثربخشی ندارد.
درروش درمان تنگی کانال نخاعی گردن با لیزر، به دلیل کم تهاجمی بودن این روش عوارض قطعی وجود ندارد اما ازجمله معایب این روش درمانی میتوان به طولانی بودن تعداد جلسات درمان با لیزر اشاره کرد.
نکات پایانی در مورد خطرات تنگی کانال نخاعی
در این مقاله سعی کردیم مهمترین عوارض و خطرات عمل تنگی کانال نخاعی که در حین عمل یا بعد از عمل رخ میدهد را به شما بگوییم. و آگاهی کافی به افرادی که میخواهند این عمل را انجام دهند، بدهیم. لازم به ذکر است برای کاهش احساس درد و حتی گرفتگی عضلات بعد از این عمل جراحی لازم است حتما فیزیوتراپی انجام دهید یا در خانه حرکات ورزشی مناسب این قسمتها را مدام تکرار کنید. به خاطر داشته باشید برخی از عوارض این بیماری ممکن است تا سالیان درازی همراه شما باشد. پس باید با توجه به همه جوانب این کار اقدام به انجام این عمل کنید.
سوالات متداول در مورد عوارض تنگی کانال نخاعی
۱. آیا بیحسی دست و پا از عوارض این عمل است؟
باید بگوییم بله. یکی از اصلیترین عوارض این عمل جراحی است پس باید این مورد را جدی بگیرید.
۲. برای کاهش عوارض این عمل چهکاری انجام بدهیم؟
فیزیوتراپی، اصلاح سبک زندگی و خوردن غذاهای مفید برای مفاصل و عضلات از مهمترین راهکارهای کاهش عوارض عمل تنگی کانال نخاعی است.
۳. جراحی تنگی کانال نخاعی تا چه حد تأثیرگذار است؟
انجام عمل جراحی تنگی کانال نخاع از اصلی ترین روشها برای کاهش فشار وارده بر ستون فقرات است.