بیماری‌ها و اطلاعات دارویی

همه چیز در مورد قرص گاباپنتین که باید قبل از مصرف بدانید

اطلاعات کلی در مورد قرص گاباپنتین|فست طب

همه چیز در مورد قرص گاباپنتین که باید قبل از مصرف بدانید

گاباپنتین یک داروی تجویزی است که به‌عنوان آنالوگ گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) شناخته می‌شود. قرص گاباپنتین تحریک‌پذیری سلول‌های عصبی (نورون‌ها) در مغز را که در تشنج و انتقال سیگنال‌های درد نقش دارند، کاهش می‌دهد. این دارو برای پیشگیری و کنترل تشنج‌های جزئی، تسکین نورالژی پس از تبخال ناشی از زونا و سندرم پای بی‌قرار مورداستفاده قرار می‌گیرد. بهتر است بدانید که نام‌های تجاری گاباپنتین شامل Horizant، Gralise و Neurontin  می‌شود. در ادامه این مطلب از فست طب با معرفی کامل قرص گاباپنتین و اثرات، نحوه مصرف، موارد مصرف و مزایا و معایب آن همراه شما هستیم.

موارد مصرف قرص گاباپنتین

موارد مصرف قرص گاباپنتین برای دیسک کمر|فست طب

قرص گاباپنتین همراه با سایر داروها برای کمک به کنترل انواع خاصی از تشنج در افراد مبتلا به صرع استفاده می‌شود. این دارو برای تسکین درد نورالژی پس از تبخال (سوزش یا دردهایی که ممکن است ماه‌ها یا سال‌ها پس از حمله زونا طول بکشد) هم استفاده می‌شود. قرص گاباپنتین با رهش طولانی برای درمان سندرم پای بی‌قرار هم مورداستفاده قرار می‌گیرد.

سندرم پای بی‌قرار وضعیتی که موجب ناراحتی در پاها و میل شدید به حرکت‌دادن پاها به‌ویژه در شب و هنگام نشستن یا درازکشیدن می‌شود. گاباپنتین در دسته‌ای از داروها به نام داروهای ضدتشنج قرار دارد. این قرص با کاهش هیجان غیرطبیعی در مغز، تشنج را درمان می‌کند. توجه داشته باشید که درد عصبی به دنبال زونا، نورالژی پس از هرپس (PHN) نامیده می‌شود و گاباپنتین با تغییر روشی که بدن ‌درد را حس می‌کند، درد PHN را هم تسکین می‌دهد.

قرص گاباپنتین ۱۰۰ برای چیست ؟

گاباپنتین ۱۰۰ میلی‌گرم یک داروی رایج است که به طور معمول برای درمان بیماری‌های عصبی تجویز می‌شود. این دارو با تأثیر بر انتقال دهنده‌های عصبی در مغز، به کاهش علائم بیماری‌های مختلف کمک می‌کند. قرص گاباپنتین ۱۰۰ برای بیماری صرع جهت کنترل انواع تشنج، دردهای عصبی و سندرم پای بی‌قرار مورد استفاده قرار می‌گیرد. طبق بررسی‌های انجام شده مصرف این قرص برای آرتروز کمر نیز افزایش یافته است.

قرص گاباپنتین ۳۰۰ برای چیست ؟

گاباپنتین ۳۰۰ میلی‌گرم یکی از اشکال دارویی گاباپنتین است که برای درمان طیف وسیعی از بیماری‌های عصبی تجویز می‌شود. کاربردهای اصلی کپسول گاباپنتین ۳۰۰ میلی‌گرم، درمان صرع، دردهای عصبی، سندرم پای بی‌قرار و اختلالات خواب است. در نظر داشته باشید که دوز ۳۰۰ میلی‌گرم گاباپنتین ممکن است برای همه افراد مناسب نباشد. دوز دقیق دارو توسط پزشک بر اساس شرایط فرد تعیین می‌شود.

نحوه مصرف کپسول گاباپنتین ۳۰۰ و ۱۰۰ میلی‌گرمی

	
نحوه مصرف قرص گاباپنتین؛ ایا کپسول گاباپنتین مسکن است|فست طب

گاباپنتین به‌صورت کپسول، قرص و محلول خوراکی (مایع) عرضه می‌شود. قرص گاباپنتین معمولاً با یک لیوان پر آب همراه با غذا یا بدون غذا، سه بار در روز مصرف می‌شود. این دارو باید در زمان‌های مشخص در طول روز و شب مصرف شود و بین دوزها نباید بیش از ۱۲ ساعت فاصله باشد. دستورالعمل‌های روی برچسب نسخه خود را به دقت دنبال کنید و از پزشک یا داروساز خود بخواهید هر قسمتی را که متوجه نمی‌شوید، توضیح دهد. گاباپنتین را دقیقا طبق دستور مصرف کنید و از مصرف بیشتر یا کمتر از آنچه پزشک تجویز کرده است، خودداری نمایید. اگر پزشک به شما گفته است که نصف یک قرص معمولی را به عنوان بخشی از دوز مصرفی خود مصرف کنید، قرص را با دقت تقسیم کنید و از نصف قرص دیگر به عنوان بخشی از دوز بعدی خود استفاده نمایید. اگر برای کنترل تشنج یا PHN از گاباپنتین استفاده می کنید، احتمالاً پزشک با دوز پایین گاباپنتین شروع می‌کند و به تدریج دوز را در صورت نیاز برای درمان بیماری افزایش می‌دهد.

ناگفته نماند که گاباپنتین ممکن است به کنترل وضعیت شما کمک کند، اما آن را درمان نمی‌کند. مصرف گاباپنتین را بدون مشورت با پزشک خود قطع نکنید، حتی اگر عوارض جانبی همانند تغییرات غیرعادی در رفتار یا خلق‌وخوی خود را تجربه کردید، زیرا اگر به طور ناگهانی مصرف قرص را قطع کنید، ممکن است علائمی همانند اضطراب، مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب، حالت تهوع، درد و تعریق را تجربه کنید. اگر برای درمان تشنج از گاباپنتین استفاده می‌کنید و به طور ناگهانی مصرف دارو را قطع کنید، ممکن است بیشتر دچار تشنج شوید. پزشک ممکن است دوز را به‌تدریج در طی حداقل یک هفته کاهش دهد.

آیا کپسول گاباپنتین مسکن است؟

گاباپنتین به‌عنوان یک مسکن در نظر گرفته نمی‌شود، اما به دلیل تأثیر بر کاهش دردهای عصبی، گاهی اوقات می‌تواند در نقش یک مسکن برای این نوع دردها ظاهر شود. به‌عبارت‌دیگر، گاباپنتین به طور مستقیم درد را تسکین نمی‌دهد، بلکه با تأثیر بر سیستم عصبی، سیگنال‌های درد را کاهش خواهد داد. کپسول گاباپنتین برای درمان دو دسته اصلی از بیماری‌ها به نام تشنج و دردهای عصبی استفاده می‌شود.

گاباپنتین برای گرفتگی عضلات

گاباپنتین به طور مستقیم برای درمان گرفتگی عضلات تجویز نمی‌شود. این دارو عمدتاً برای کنترل تشنج و مدیریت دردهای عصبی (نوروپاتی) همانند درد ناشی از دیابت یا زونا تجویز می‌شود. اگر گرفتگی عضلات ناشی از یک مشکل عصبی باشد، قرص گاباپنتین می‌تواند تا حدودی مفید باشد، اما برای گرفتگی عضلات ناشی از دلایل دیگر همانند کمبود مواد معدنی یا فعالیت بدنی شدید، گاباپنتین معمولاً مؤثر نیست. در حالت کلی مصرف قرص گاباپنتین برای گرفتگی عضلات حتماً باید به تجویز پزشک باشد.

معایب قرص گاباپنتین چیست؟

معایب قرص گاباپنتین چیست؟عوارض قرص گاباپنتین و دیسک کمر|فست طب

مصرف قرص گاباپنتین ممکن است عوارض جانبی زیر را ایجاد کند که در صورت بروز باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به این عوارض جانبی اشاره خواهیم کرد:

  • علائم واکنش آلرژیک: اگر دارای بثورات پوستی، کهیر، خارش یا تورم، تاول یا پوسته‌پوسته شدن پوست همراه با تب یا بدون تب هستید، با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین اگر مشکل تنفس یا بلع، خس‌خس سینه یا تورم در صورت، لب‌ها، گلو، چشم‌ها، دهان یا زبان خود دارید، باید به پزشک مراجعه کنید.
  • تغییرات در خلق‌وخو یا رفتار: درصورتی‌که افکار منفی در مورد مرگ، اقدام به خودکشی، افسردگی، تحریک‌پذیری یا احساس بی‌قراری کردید، با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین باید برای مشکلات خواب، حملات پانیک، احساس پرخاشگری یا عصبانیت، رفتار تکانشی، افزایش شدید فعالیت یا صحبت‌کردن و سایر تغییرات در خلق‌وخو یا رفتار، گیجی، ناتوانی در تمرکز یا مشکلات حافظه به پزشک خود اطلاع دهید.
  • علائم ناهنجاری‌های کبدی: این علائم شامل زردشدن پوست یا سفیدی چشم، ادرار تیره، مدفوع روشن، استفراغ، خونریزی یا کبودی غیرمعمول می‌شود.
  • علائم ناهنجاری‌های کلیوی: این علائم شامل مشکل در ادرارکردن، تغییر در میزان دفع ادرار، وجود خون در ادرار یا افزایش وزن و تورم پاها در اثر احتباس مایعات می‌شود.
  • سایر ناهنجاری‌های مرتبط: برخی دیگر از معایب مصرف قرص گاباپنتین را می‌توان تغییر رنگ پوست به رنگ مایل به آبی روی لب‌ها، بستر ناخن، انگشتان دست یا انگشتان پا همراه با خستگی یا ضعف شدید و درد عضلانی معرفی کرد.

شایع ترین عوارض جانبی گاباپنتین شامل احساس خستگی، سرگیجه، سردرد، تهوع و استفراغ، تب، مشکل در صحبت کردن، عفونت های مکرر، از دست دادن حافظه، افزایش وزن، مشکلات حرکتی و مشکلات چشمی می‌شود. این در حالی است که عوارض مصرف قرص الفن ایکس کمتر است. برای اطلاع از این دارو به این مطلب از فست طب مراجعه کنید.

قرص گاباپنتین برای کمردرد خوبه؟

گاباپنتین ممکن است برای برخی از انواع کمردرد مؤثر باشد، به‌ویژه اگر کمردرد شما ناشی از یک مشکل عصبی همانند سیاتیک باشد. این قرص کمردرد با کاهش سیگنال‌های درد در سیستم عصبی مرکزی عمل کرده و به کاهش التهاب اطراف عصب آسیب‌دیده هم کمک می‌کند. این دارو برای کمردرد ناشی از مشکلات عصبی همانند سیاتیک، درد رادیکولر و سایر شرایطی که در آن عصب تحت‌فشار قرار می‌گیرد، مورداستفاده قرار خواهد گرفت. البته در برخی موارد قرص گاباپنتین برای مدیریت درد مزمن کمری که به درمان‌های دیگر پاسخ نداده است هم استفاده می‌شود. در واقع گاباپنتین ممکن است یک نمونه از بهترین مسکن برای درد دیسک کمر باشد که البته حتماً باید به تجویز پزشک مصرف شود. از طرفی قرص الفن ایکس ال هم که جزء داروهای ضدالتهاب و ضددرد به‌حساب می‌آید، احتمال دارد در تسکین کمردرد مؤثر باشد.

قرص گاباپنتین برای پادرد خوبه ؟

قرص گاباپنتین لزوماً برای همه انواع درد از جمله پادرد مناسب نیست. این دارو به طور خاص برای دردهای عصبی طراحی شده است. اگر پادرد ناشی از یک مشکل عصبی باشد، ممکن است گاباپنتین مؤثر واقع شود. بااین‌حال، اگر پادرد به دلیل مشکلات عضلانی، مفصلی یا سایر دلایل رخ دهد، ممکن است داروهای دیگر مناسب باشند. توجه داشته باشید که این قرص معمولاً به همراه سایر درمان‌ها همانند فیزیوتراپی، ورزش‌درمانی و داروهای ضدالتهاب استفاده می‌شود. بد نیست بدانید که متوکاربامول هم برای تسکین درد به‌ویژه دردهای عضلانی و عصبی مورداستفاده قرار می‌گیرد، اما مکانیسم عمل و کاربردهای این دو دارو با هم متفاوت است. برای اطلاع از اینکه قرص متوکاربامول برای چیست به این مطلب مراجعه کنید.

آیا تداخلات جدی بین گاباپنتین و سایر داروها وجود دارد؟

در صورت مصرف گاباپنتین با داروهایی که موجب خواب‌آلودگی شدید یا کاهش هوشیاری می‌شود، مشکلات تنفسی جدی ممکن است رخ دهد. برخی از این داروها شامل داروهای ضداضطراب، داروهای ضدافسردگی و آنتی‌هیستامین‌ها می‌شوند. اگر ۶۵ سال یا بیشتر سن دارید یا شرایطی دارید که ریه های شما آسیب‌پذیر است، همانند بیماری انسداد مزمن ریه، خطر ابتلا به مشکلات تنفسی افزایش می‌یابد. هنگام شروع مصرف گاباپنتین یا افزایش دوز، مراقب افزایش خواب‌آلودگی یا کاهش تنفس باشید و در صورت بروز مشکلات تنفسی فوراً از یک پزشک کمک بگیرید. به طور کلی در صورت بروز این علائم، فوراً به پزشک مراجعه کنید:

  • گیجی
  • سرگیجه غیرمعمول یا سبکی سر
  • مشکل در تنفس
  • خواب‌آلودگی
  • پوست مایل به آبی به‌ویژه روی لب‌ها، انگشتان دست یا پا

همچنین برخی داروها با قرص گاباپنتین تداخل دارند که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است:

  • داروهای سرماخوردگی، سرفه و آلرژی حاوی آنتی‌هیستامین
  • داروهای خاص برای اضطراب یا خواب
  • داروهای خاص برای افسردگی همانند آمی‌تریپتیلین، فلوکستین و سرترالین
  • داروهای خاص برای تشنج همانند فنوباربیتال و پریمیدون
  • داروهای خاص برای مشکلات معده (دو ساعت پس از مصرف آنتی‌اسیدهای حاوی آلومینیوم و منیزیم قبل از مصرف گاباپنتین صبر کنید.)
  • داروهای بیهوشی عمومی، بی‌حس‌کننده‌های موضعی یا شل‌کننده‌های عضلانی که قبل از جراحی تجویز می‌شوند.

سوالات متداول

چه افرادی نباید از قرص گاباپنتین استفاده کنند؟ افرادی که به گاباپنتین یا هر یک از اجزای آن حساسیت دارند، نباید از این دارو استفاده کنند. همچنین در برخی شرایط خاص همانند بارداری، شیردهی و بیماری‌های کلیوی، مصرف گاباپنتین باید بااحتیاط و تحت‌نظر پزشک انجام شود.

قرص گاباپنتین معمولا چه مدت بعد از مصرف اثر می‌کند؟ گاباپنتین به طور معمول حداقل چند هفته طول می‌کشد تا اثر کند.

آیا گاباپنتین اعتیادآور است؟ این دارو به‌ندرت موجب اعتیاد می‌شود. بااین‌حال، ایجاد وابستگی به این دارو ممکن است رخ دهد؛ بنابراین قطع ناگهانی مصرف آن توصیه نمی‌شود.

فکر خود را اینجا بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *