جدول محتوا
Toggleآمپول بتامتازون در واقع نوعی کورتیکواستروئید است که برای کاهش التهاب و سرکوب واکنشهای آلرژیک مصرف میشود. این دارو برای طیف گسترده ای از بیماری هایی که دارای عوارضی مانند: آلرژی، التهاب شدید و درد هستند؛ مصرف میشود. متاسفانه در بسیاری افراد دارای کمردرد (مانند: آرتریت روماتوئید و مولتیپل اسکلروزیس)، التهاب جزء مقصرهای اصلی است. به همین دلیل امپول بتامتازون ال آ برای کمر درد در اغلب موارد تجویز میگردد. مدت زمان و میزان اثربخشی این دارو به طول درمان و آسیب ایجاد شده بستگی دارد.
آمپول بتامتازون باید تحت نظر مستقیم پزشک مصرف شود؛ زیرا دارای عوارضی مانند: تورم شدید، مشکلات گوارشی و فشار خون بالا است. برای آشنایی بیشتر شما در خصوص نقش آمپول بتامتازون ال آ در درمان کمردرد در این سری از مقالات فست طب قصد داریم در این خصوص صحبت کنیم. مانند همیشه مهمان مقاله ما باشید تا با مکانیسمهای اثر بخشی بتامتازون بیشتر آشنا شوید.
رابطه التهاب و کمر درد؛ آمپول بتامتازون ال آ برای چی خوبه؟
آمپول بتامتازون ال آ برای چی خوبه؟ آیا تزریق آمپولهای ضد التهاب در کاهش کمردرد موثر است؟ برای بررسی اثرات آمپول بتامتازون ال آ و سایر داروهای ضد التهابی لازم است در ابتدا در خصوص ارتباط کمردرد و التهاب صحبت کنیم. چرا التهاب سبب بروز کمردرد میشود؟ برای پاسخ این سوال دلایل بسیار متنوعی را میتوان ارائه نمود. اولین علت آن است که التهاب باعث فرآخوانی سلول های ایمنی به سمت منبع عفونت میشود.
سلولهای ایمنی از طریق ترشح عوامل شیمیایی که سبب التهاب و فراخوانی سلولهای ایمنی بیشتر میشود؛ به طور موقت آسیب را تشدید میکند. ترشح مواد شیمیایی آثار دیگری مانند تحریک و حساسیت عضلات را نیز در پی دارد. بنابراین قابل پیش بینی است که پس از ابتلا به عفونتهای ناشی از آنفولانزا یا کرونا دچار کمردرد و دردهای عضلانی شدید شوید.
علت کمتر شایع اما خطرناک دیگر، تشکیل پلاکهای استخوانی اضافی روی ستون فقرات و بد شکلی کمر است. التهاب و ورم شدید جزء عوارض اسپوندیلیت آنکیلوزان (نوعی از آرتریت) است. در اسپوندیلیت آنکیلوزان سلول های ایمنی به سلولهای خودی حمله کرده و سبب بروز عوارضی مانند: التهاب، افزایش خطر شکستگی، جوش خوردن نابجای مهرهها و سفت شدن عضلات میشود.
آشنایی با مکانیسم اثربخشی امپول بتامتازون ال آ
آمپول بتامتازون ال آ در دسته بندی داروهای کورتونی قرار دارد. داروهای کورتونی برای درمان التهابهای شدید مصرف میگردند. به دلیل رنگ و بافت این داروها، بسیاری از افراد آمپول بتامتازون ال آ را به نام داروی شیری میشناسند. پس از تزریق این دارو، بتامتازون ال آ آنزیمهایی را میسازد که سبب کاهش پاسخهای التهابی میشوند. از لحاظ اثر بخشی اثرات ضد التهابی این دارو بیش از ۲۵ برابر هیدروکورتیزونهای مشابه است. آمپول بتامتازون ال آ به صورت داخل عضلانی تزریق شده و قابلیت انحلال فوق العاده سریعی دارد. بنابراین جذب آن ۲-۱ ساعت پس از تزریق صورت میگیرد.
جالب است که بدانید از لحاظ قدرت پخش، داروی بتامتازون ال آ بسیار سریع در کل بدن شما پخش میشود. به طوری که پس از نیم ساعت اثرات آن را در اندامهایی مانند: عضله، کبد، پوست، روده کوچک و کلیه میتوان مشاهده کرد. علاوه بر این با کاهش نفوذ پذیری مویرگی باعث کاهش جریان خون و پایدار سازی سطحی لیزوزومی سطح سلول گردیده و این عامل موجب کنترل التهاب میگردد.
توجه داشته باشید که مصرف طولانی و بیش از اندازه این دارو منجر به مقاومت دارویی و بروز عفونت های ثانویه میگردد. علاوه بر این فرد را در معرض خطر ابتلا به عفونتهای قارچی قرار میدهد. ابتلا به عفونت، ویروس و حتی فعال شدن بیش از حد سیستم ایمنی سبب حمله سلولهای خودی به بافتهای عضلانی میشود. حمله به بافتها و سلولهای خودی عوارض شدیدی مانند: کمردرد، التهاب شدید، نارسایی بافت و اختلال عملکرد در اندامها را در پی دارد.
برای کاهش این عوارض باید داروهایی مصرف شود که شدت پاسخ سیستم ایمنی را کاهش دهد. امپول بتامتازون ال به دلیل جلوگیری از تولید عوامل التهابی از سلولهای ایمنی از شدت درد و التهاب این بیماران میکاهد.
مهمترین موارد مصرف آمپول بتامتازون ال آ
آمپول بتامتازون ال آ از طریق تزریق در مفصلها و فضای اپیدورال نخاعی تولید و انتشار عوامل التهابی را از سلولهای ایمنی سرکوب میکند. قابل پیش بینی است که استفاده طولانی مدت از این دارو به دلیل سرکوب تولید و فعالیت سلولهای ایمنی، ریسک ابتلا افراد به بیماریهای مختلف را افزایش میدهد. بنابراین در هنگام تجویز این دارو برای بیماری شما مدت زمان لازم برای تنظیم عملکرد سیستم ایمنی جهت کاهش التهاب ارزیابی میگردد. در ادامه بیماریهایی که با کاهش التهاب قابل درمان و کنترل هستند؛ بررسی میشود.
مهمترین موارد مصرف آمپول بتامتازون ال آ شامل موارد زیر است:
- دردهای عضلانی
- آسیب و التهاب مفصلی مانند: آرتروز و تاندونیت
- کمک به تکامل ریههای جنین در موارد زایمان زودرس
- درمان و کاهش علائم سرماخوردگی عفونی
- کمک به درمان و کاهش عفونت ناشی از آنفولانزا و کرونا
- درمان سرفههای التهابی و عفونی
- کاهش التهاب راههای تنفسی
- درمان گلودرد
- تسکین تب شدید
بیشتر بدانید: آشنایی با آمپول دگزامتازون برای دیسک کمر و کمر درد
عوارض آمپول بتامتازون ال آ چیست؟
اگر به تازگی این آمپول کمر درد برای شما و یا سایر اعضای خانواده شما تجویز شده، احتمالا کنجکاو هستید که بدانید عوارض احتمالی ناشی از مصرف آن چیست؟ آمپول بتامتازون دارای مقادیر زیادی استروئید است. به همین دلیل عملکرد سیستم ایمنی به سرعت سرکوب میشود. افزایش استروئید در بدن با آثار دیگری نیز همراه است.
متداولترین عوارض آمپول بتامتازون ال آ شامل موارد زیر است:
- کاهش حرکات جنین (علت ممنوعیت مصرف بتامتازون برای مادران باردار)
- افزایش ریسک ابتلا به عفونتهای مختلف
- بی خوابی
- سردرد
- رفتار سایکوتیک
- تومور کاذب مغز
- تغییر الگوهای ذهنی
- عصبانیت و بی قراری
- آکنه و بثورات پوستی
- افزایش قند خون
- کاهش کلسیم خون
- مشکلات دهان و چشم مانند: کاتاراکت، گلوکوم، برفک دهان
- ضعف و پوکی استخوان
این عوارض در صورت مصرف نادرست، خودسرانه و طولانی مدت ایجاد خواهد شد. پس با یک مرتبه مصرف امکان ایجاد این عوارض بسیار کم است.
عوارض آمپول بتامتازون برای کودکان
متاسفانه تزریق آمپول بتامتازون در کودکان با عوارض بسیار جدی همراه است. به همین دلیل بسیاری از پزشکان از تجویز آن برای کودکان زیر یکسال اجتناب میکنند. با این حال در مواردی که به دلیل التهاب بسیار شدید، تزریق این آمپول ضرورت داشته باشد، برای کودکان زیر یکسال ۱ میلی گرم و برای کودکان ۱ تا ۵ سال ۲ میلیگرم تزریق میشود.
مهمترین عوارض تزریق آمپول بتامتازون برای کودکان شامل موارد زیر است:
- جلوگیری از رشد طبیعی قد در کودکان
- افزایش شدید قند خون
- کاهش عملکرد سلولهای ایمنی و ابتلا کودک به عفونت های خطرناک
به طور کلی به دلیل افزایش سریع و شدید قند خون استفاده از امپول بتامتازون برای ال آ برای کمر درد برای بیماران مبتلا به دیابت تا حدی ممنوع است. به همین دلیل در بسیاری از موارد به جای آمپول بتامتازون از آمپول تریامسینولون برای کمر درد استفاده میشود.
موارد هشدار و منع مصرف امپول بتامتازون ال آ
همانند سایر انواع داروهای شیمیایی داروی بتامتازون ال آ نیز با عوارضی همراه است. به همین دلیل قبل از تجویز آن پزشکان اطلاعات کاملی از وضعیت سلامتی و نوع داروهای مصرفی بیماران دریافت میکنند. در ادامه موارد هشدار و منع مصرف آمپول بتامتازون را بررسی خواهیم کرد.
افراد زیر باید از تزریق بتامتازون ال آ خودداری فرمایند:
- بیماران مبتلا به دیابت شدید
- افرادی که در حال حاضر در بدن خود دارای عفونت فعال هستند.
- افراد دارای فشار خون بالا
- بیماران دارای مشکلات کبدی و کلیوی
- مادران باردار
نحوه تزریق آمپول بتامتازون چگونه است؟
آمپول بتامتازون مانند انواع آمپول شل کننده عضلات کمر، به صورت داخل عضلانی یا مفصلی با دوز ۶ الی ۱۲ میلی گرم تزریق میشود. پس از تزریق داروی آن به سرعت در خون پخش میشود. بلافاصله پس از تزریق لازم است استراحت کنید. ۴۸ ساعت پس از تزریق دچار سردرد و کمی درد بدن خواهید شد. برای کاهش تورم ناشی از تزریق از کیسه آب گرم استفاده کنید. دوز مصرفی به نوع بیماری و شدت آن بستگی دارد.
فرق بتامتازون و بتامتازون ال آ چیست؟
از لحاظ نوع مکانیسم اثر، آمپول بتامتازون یا بتامتازون ال آ تفاوتی ندارد. تنها تفاوت این دو دارو در میزان اثربخشی آنها است. آمپول بتامتازون ال آ سرعت و شدت جذب بالاتری نسبت به بتامتازون معمولی دارد. به همین دلیل در بسیاری از موارد پزشکان به بیماران اجازه میدهند که از نوع معمولی به جای بتامتازون ال آ استفاده کنند.
آیا تزریق آمپول بتامتازون باعث کمبود کلسیم میشود؟
متاسفانه بله؛ تزریق آمپول بتامتازون سبب کاهش جذب کلسیم، پوکی استخوان و به دنبال آن استخوان درد میشود. به همین دلیل در صورت لزوم تزریق این آمپول برای کودکان در حال رشد، سالمندان و بانوان دچار یائسگی مکملهای حاوی کلسیم تجویز میگردد.
مهمترین تداخلات دارویی آمپول بتامتازون ال آ
قبل از استفاده از انواع داروهای شیمیایی باید به عوارض و تداخلات دارو با سایر داروها توجه فرمایید. تزریق همزمان داروی بتامتازون برای کمردرد با تعدادی از داروها سبب تغییر و یا کاهش مکانیسم اثر آن برای درمان میگردد. به همین دلیل لازم است به طور موقت و زیر نظر پزشک مصرف آنها قطع کنید.
بتامتازون ال آ با داروهایی زیر تداخل دارد:
- انواع داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند: ایپوبروفن
- داروهای درمان دیابت مانند: دیابزید
- داروهای سرکوبکننده ایمنی مانند: سیکلوفسفامید
- داروهای ضدانعقاد خون مانند وارفارین
پس با توجه به این موارد از استفاده از امپول ضد التهاب قوی در زمان مصرف بتامتازون ال آ خودداری کنید.
سوالات متداول در مقاله آشنایی با مکانیسم و اثرات امپول بتامتازون ال آ برای کمر درد
۱. چرا امپول بتامتازون ال آ برای کرونا تجویز میشود؟
در بیماری کرونا از آنجایی که التهاب و عفونت سبب بروز دردهای عضلانی میشود؛ برای کاهش درد از این آمپول استفاده میگردد.
۲. آیا تزریق آمپول بتامتازون برای کاهش زانو درد موثر است؟
چنانچه علت بروز زانودرد شما ناشی از التهاب باشد (التهاب مفاصل و آرتروز) تزریق این آمپول در کاهش دردهای شما موثر خواهد بود.
۳. چه موقع از آمپول بتامتازون ال آ برای کمر درد استفاده میشود؟
زمانی که درمانهایی مانند: فیزیوتراپی، استراحت، مصرف داروهای خوراکی و حرکات ورزشی اصلاحی در کاهش دردهای شما موثر نباشد، پزشک آمپولهای شل کننده عضلانی و ضد التهاب را تجویز خواهد کرد.