جدول محتوا
Toggleاگرچه درد استخوان لگن اغلب به درد در ناحیه اندامهای تناسلی داخلی زنان اشاره دارد، اما میتواند در مردان هم وجود داشته باشد و ناشی از دلایل متعدد باشد. درد استخوان لگن ممکن است علامت عفونت باشد یا از درد در استخوان لگن یا اندامهای داخلی غیر تولیدمثل همانند مثانه یا کولون ناشی شود. بااینحال، در زنان درد لگن میتواند نشانهای از وجود مشکل در یکی از اندامهای تناسلی در ناحیه لگن (رحم، تخمدانها، لولههای فالوپ، دهانه رحم یا واژن) باشد. در نظر داشته باشید که تشخیص دقیق مشکل برای درمان مؤثر بسیار مهم است. در ادامه این مقاله از فست طب با همه موارد مرتبط با درد استخوان لگن آشنا میشویم. با ما همراه باشید.
علت درد استخوان لگن چیست؟
درد استخوان لگن میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که برخی از آنها رایجتر از بقیه هستند. در این بخش به معرفی علت درد استخوان لگن سمت راست و چپ زنان به صورت مجزا و علت درد استخوان لگن در مردان و کودکان خواهیم پرداخت.
علت درد لگن سمت راست در زنان
درد لگن سمت راست در زنان میتواند دلایل متعددی داشته باشد که از مشکلات ساده تا بیماریهای جدیتر متغیر است. در این بخش به دلایل درد لگن سمت راست در زنان اشاره خواهیم کرد:
- آندومتریوز: رشد بافت داخلی رحم در خارج از آن
- کیست تخمدان: کیسههای پر از مایع در تخمدانها
- فیبروم رحمی: تومورهای خوشخیم در رحم
- بیماری التهابی لگن (PID): عفونت در اندامهای تولیدمثل زنان
- سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS): اختلال هورمونی که میتواند موجب کیستهای تخمدان، نامنظمی قاعدگی و موهای زائد شود.
علاوه بر این بیماریها و مشکلات میتوانیم به عفونت ادراری، بارداری خارج از رحم، ترومای لگن و تورمو در این ناحیه اشاره کنیم.
درد لگن سمت چپ در زنان نشانه چیست؟
درد لگن سمت چپ در زنان میتواند در فعالیتهای روزمره اختلال ایجاد کند و کیفیت زندگی را کاهش دهد. دلایل شایع درد لگن سمت چپ در زنان شامل کیست تخمدان، اندومتریوز، التهاب لگن، فیبروم رحمی، سقطجنین یا بارداری خارج از رحم، سندرم روده تحریکپذیر، التهاب آپاندیس، عفونت دستگاه ادراری و سنگ کلیه میشود. از طرفی بروز مشکلات اسکلتی عضلانی همانند آرتروز مفصل ران، کشیدگی یا پارگی عضلات لگن و همچنین فیبرومیالژیا یا نوروپاتی هم میتوانند علت درد لگن سمت چپ در زنان باشند.
درد استخوان لگن سمت چپ ممکن است به طور ناگهانی یا تدریجی ایجاد شود و علل احتمالی آن شامل انواع آسیبها، التهاب مفاصل، مشکلات دیسک کمر، مشکلات زنان، مشکلات گوارشی، مشکلات ادراری و تومورها میشود. در نظر داشته باشید که علت استخوان درد در زنان ممکن است به پوکیاستخوان، آرتروز، کمبود ویتامین D و کلسیم، عفونت استخوان، تومورهای استخوانی، بیماریهای التهابی روماتیسمی، بلندکردن اجسام سنگین، آسیبهای ورزشی و تغییرات هورمونی مربوط باشد.
علت درد لگن در مردان
درد لگن در مردان میتواند ناشی از طیف وسیعی از عوامل باشد و تشخیص دقیق آن نیازمند مراجعه به پزشک است. در حالت کلی، علت درد لگن در مردان شامل موارد زیر میشود:
- بزرگ شدن پروستات
- سرطان پروستات
- اپیدیدیمیت (التهاب لوله منیبر)
- واریکوسل (گشاد شدن سیاهرگهای بیضه)
- تورشن بیضه
- هرنی اینگوینال (فتق کشاله ران)
علت درد لگن در کودکان
درد لگن در کودکان میتواند ناشی از طیف وسیعی از عوامل باشد و برخی از شایعترین دلایل آن عبارتاند از:
- بیماری لگ-کالو-پرتس: اختلال در خونرسانی به سر استخوان ران که در پسران پیش از بلوغ شایعتر است.
- اپیفیزیولیز سر استخوان ران: در این بیماری، سر استخوان ران از قسمت گردنی آن جدا میشود. این عارضه بیشتر در کودکان چاق و پسران دیده میشود.
- آسیبهای رشد: صفحات رشد در استخوانهای کودکان نرمتر از استخوانهای بزرگسالان بوده و در نتیجه مستعد آسیبدیدگی هستند. آسیب به این صفحات میتواند موجب درد لگن شود.
- عفونتهای استخوانی: عفونت استخوان میتواند در هر سنی رخ دهد، اما در کودکان بیشتر دیده میشود. این عفونت اغلب در مفصل ران ایجاد شده و موجب درد شدید و تورم میشود.
- اختلالات مادرزادی مفصل ران: این اختلالات موجب میشود که مفصل ران به درستی شکل نگیرد. اگر این اختلال درمان نشود، میتواند موجب درد لگن در بزرگسالی شود.
درد استخوان لگن بعد از زایمان
یکی از مشکلات رایج بین زنان درد استخوان لگن پس از زایمان است. تغییرات هورمونی، افزایش وزن در دوران بارداری، فشار بر مفاصل لگن و تغییرات در مرکز ثقل بدن، همگی میتوانند موجب ایجاد درد در ناحیه لگن شوند. هورمونهای بارداری موجب شل شدن رباطها و مفاصل لگن میشوند تا بدن برای زایمان آماده شود. این شل شدگی ممکن است حتی پس از زایمان هم ادامه یابد و موجب درد شود. از طرفی افزایش وزن در دوران بارداری فشار زیادی به مفاصل لگن وارد کرده و بزرگ شدن شکم در دوران بارداری هم موجب تغییر در مرکز ثقل بدن شده و این تغییر میتواند به ایجاد درد در ناحیه لگن منجر شود.
گاهی اوقات، زایمان میتواند موجب آسیب به مفاصل لگن شود و اگر قبل از بارداری مشکلاتی در لگن داشتهاید، زایمان ممکن است این مشکلات را تشدید نماید. علائم درد لگن بعد از زایمان شامل درد در ناحیه لگن، باسن یا کشاله ران، درد هنگام راه رفتن، ایستادن یا نشستن، درد هنگام بلند کردن اجسام سنگین، احساس سنگینی در لگن و محدود شدن دامنه حرکتی لگن میشود.
پا درد در بارداری هم یکی از شایعترین ناراحتیهایی است که بسیاری از زنان باردار تجربه میکنند. این درد معمولاً در سه ماهه دوم و سوم بارداری تشدید میشود. استراحت، استفاده از کمپرس گرم و سرد، داروهای ضددرد، فیزیوتراپی، تمرینات ورزشی ملایم و استفاده از کمربند بارداری از روشهای درمان درد لگن بعد از زایمان و پا درد در بارداری محسوب میشوند.
علت درد لگن در شب
درد لگن در شب میتواند بسیار آزاردهنده و نگرانکننده باشد و دلایل مختلفی موجب این نوع درد میشوند. تغییرات دمایی، وضعیت نامناسب خواب، استرس و اضراب، تغییرات هورمونی و کاهش فعالیت بدن از جمله مواردی هستند که منجر به تشدید درد لگن در شب میشوند. بهعنوانمثال، در طول روز فعالیتهای بدنی موجب حواسپرتی از درد میشوند، اما در شب که بدن در حالت استراحت قرار دارد، درد بیشتر احساس میشود. همچنین التهاب در مفاصل لگن میتواند در طول شب افزایش یابد و موجب درد شود. از طرفی در برخی بیماریها همانند آرتریت، تجمع مایع در مفصل میتواند موجب درد شود و این درد بهویژه در شب تشدید خواهد شد.
علت درد استخوان ران چیست؟
درد استخوان ران میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد و شدت آن هم متفاوت است. علل احتمالی این درد شامل آسیبها، التهاب مفاصل، مشکلات دیسک کمر، مشکلات گردش خون، عفونت استخوان (استئومیلیت) و تومورها میشود. همچنین علائم همراه با درد استخوان ران را میتوان درد هنگام حرکت دادن مفصل ران، لنگیدن، تورم و قرمزی در ناحیه ران، کاهش دامنه حرکتی مفصل ران، درد هنگام نشستن یا دراز کشیدن، درد در ناحیه زانو یا باسن، تب و بیحسی یا گزگز در پا معرفی کرد.
علائم مربوط به درد استخوان لگن چیست؟
علائم درد استخوان لگن بسته به علت اصلی آن متفاوت است و احتمال دارد با علائم هشدار دهنده دیگری همراه باشد که در ادامه به برخی از شایعترین آنها اشاره خواهیم کرد:
- درد در ناحیه لگن که ممکن است به ران، باسن یا کشاله ران هم انتشار یابد.
- درد هنگام حرکت دادن مفصل ران
- لنگیدن
- تورم و قرمزی در ناحیه لگن
- کاهش دامنه حرکتی مفصل ران
- درد هنگام نشستن یا دراز کشیدن
علت درد استخوان لگن چگونه مشخص میشود؟
برای تعیین اینکه چه چیزی موجب درد استخوان لگن میشود، پزشک ابتدا چندین سؤال در مورد علائم و مشکلات پزشکی گذشته از شما میپرسد. آنها همچنین یک معاینه فیزیکی انجام داده و ممکن است آزمایشاتی را برای تعیین اینکه چه چیزی موجب درد شما شده است به شما پیشنهاد دهند. سایر آزمایشاتی که ممکن است انجام شود عبارتاند از:
- آزمایش خون و ادرار
- تستهای بارداری در زنان در سنین باروری
- بررسی واژن یا آلت تناسلی برای بررسی بیماریهای مقاربتی همانند سوزاک یا کلامیدیا
- اشعه ایکس شکم و لگن
- امآرآی
- غربالگری تراکم استخوان (نوع خاص اشعه ایکس برای تعیین استحکام استخوان)
- لاپاراسکوپی تشخیصی (روشی که امکان مشاهده مستقیم ساختارهای لگن و شکم را فراهم میکند)
- هیستروسکوپی (روش بررسی رحم)
- آزمایش مدفوع (بررسی نمونه مدفوع از نظر وجود خون میکروسکوپی)
- آندوسکوپی تحتانی (قرار دادن یک لوله روشن برای بررسی داخل رکتوم و بخشی یا تمام کولون)
- سونوگرافی (آزمایشی که از امواج صوتی برای ارائه تصاویری از اندامهای داخلی استفاده میکند)
- سیتیاسکن شکم و لگن (اسکنی که از اشعه ایکس و کامپیوتر برای تولید تصویری از سطح مقطع بدن استفاده میکند)
درمان درد استخوان لگن
درمان درد استخوان لگن به علت، شدت و تعداد دفعات آن بستگی دارد. گاهی اوقات، درد لگن با داروها از جمله آنتیبیوتیکها در صورت لزوم درمان میشود، اما اگر درد ناشی از مشکلی در یکی از اندامهای لگن باشد، ممکن است درمان شامل جراحی یا روشهای دیگر باشد. در حالت کلی، داروهای ضددرد، ضدالتهاب و شلکنندههای عضلانی برای کاهش درد و التهاب تجویز میشوند و تمرینات فیزیوتراپی هم برای تقویت عضلات اطراف مفصل ران، بهبود انعطافپذیری و کاهش درد بسیار مؤثر هستند. همچنین تزریق کورتیکواستروئید به داخل مفصل ران یا بورسهای ملتهب میتواند به کاهش التهاب و درد کمک کند. پزشک میتواند اطلاعات بیشتری در مورد درمانهای مختلف برای درد لگن ارائه دهد.
قرص برای درد استخوان لگن
درد استخوان لگن میتواند به دلایل مختلفی از جمله آرتروز، التهاب، آسیبدیدگی یا شرایط پزشکی دیگر ایجاد شود. مصرف دارو یکی از روشهای رایج برای تسکین این درد است، اما قبل از مصرف هرگونه دارویی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا علت اصلی درد مشخص شود و داروی مناسب برای شما تجویز گردد. انواع قرصهای مورداستفاده برای درد استخوان لگن عبارتاند از:
داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs): این داروها همانند ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین به کاهش التهاب و درد کمک میکنند.
استامینوفن: این دارو بیشتر برای تسکین درد استفاده میشود و اثر ضدالتهابی کمتری نسبت به NSAIDs دارد.
شلکنندههای عضلانی: درصورتیکه درد ناشی از اسپاسم عضلانی باشد، ممکن است پزشک شلکنندههای عضلانی تجویز کند.
کورتیکواستروئیدها: در موارد التهاب شدید، ممکن است تزریق کورتیکواستروئید در مفصل یا بافت نرم اطراف آن توصیه شود.
سؤالات متداول
- چه ورزشهایی برای کاهش درد استخوان لگن مفید است؟ ورزشهای کمفشار همانند شنا، پیادهروی در آب و یوگا میتوانند به کاهش درد استخوان لگن کمک کنند.
- آیا درد استخوان لگن همیشه جدی است؟ خیر در بسیاری از مواقع درد استخوان لگن با درمانهای ساده برطرف میشود، اما برخی از دلایل درد استخوان لگن احتمال دارد جدی باشند و نیاز به توجه پزشکی دارند.
- چه عواملی خطر ابتلا به درد لگن را افزایش میدهند؟ سن، چاقی، فعالیتهای بدنی سنگین، آسیبهای قبلی و برخی بیماریهای زمینهای همانند آرتروز ممکن است خطر ابتلا به درد استخوان لگن را افزایش دهند.