اگر شما هم از درد کمر رنج می‌برید و به این فکر کرده‌اید که ممکن است آرتروز کمر داشته باشید، باید بدانید که این بیماری یکی از شایع‌ترین مشکلات ستون فقرات است. آرتروز کمر به فرسایش غضروف‌ها و مفاصل بین مهره‌ها منجر می‌شود و باعث درد مزمن، خشکی و کاهش انعطاف‌پذیری ستون فقرات می‌شود؛ اما نگران نباشید! با شناخت علائم و درمان‌های صحیح، می‌توان علائم آرتروز را کاهش داد و از پیشرفت آن جلوگیری کرد.

آرتروز کمر بیماری خطرناکی است؟

آرتروز کمر یک بیماری پیشرونده است که به مرور زمان می‌تواند بدتر شود. در مراحل ابتدایی، ممکن است تنها درد و سفتی خفیف ایجاد شود که با استراحت یا درمان‌های ساده تسکین پیدا می ‌کند. اما اگر درمان مناسب انجام نشود وعلائم نادیده گرفته شود، فرسایش مفاصل کمر شدت می یابد و موجب مشکلات جدی‌تری مانند فشار بر اعصاب و درد سیاتیک می شود؛ طوریکه فرد نتواند حرکت کند و جراحی نیاز داشته باشد.

چگونه بفهمیم دچارآرتروز شده‌ایم؟

اگر شما درد کمر دارید و به آرتروز کمرخود مشکوک هستید باید علائم ارتروز کمر را داشته باشید و بتوانید تفاوت این علائم را با انواع کمر درد تشخیص دهید. در زیر علائم آرتروز کمر را به شما گفته ایم.

تفاوت علائم آرتروز کمر با علائم انواع کمر درد چیست؟

کمر درد می تواند علت های متفاوتی داشته باشد و بسیار مهم است که خود شما در زمان دادن شرح حال خود به دکتر به موارد زیر دقت کنید.

تفاوت آرتروز کمر با فتق دیسک کمر

تفاوت این بیماری با اسپوندیلیت آنکیلوزان

در آرتروز کمر، سفتی بیشتر در صبح یا بعد از استراحت طولانی‌مدت احساس می‌شود. اما اگر سفتی شما در طول روز ادامه داشته باشد احتمالاً به اسپوندیلیت آنکیلوزان مرتبط است.

تفاوت آرتروز کمر با تنگی کانال نخاعی

اگر کاهش انعطاف‌پذیری کمر شما  تنها در حرکت‌های ساده ای مثل خم شدن یا چرخاندن کمر است، به احتمال زیاد به آرتروز مبتلا هستید؛ در حالی که در تنگی کانال نخاعی، کاهش انعطاف‌پذیری ممکن است با درد شدید در پاها و احساس خستگی یا ضعف هنگام حرکت همراه باشد.

تفاوت آرتروز با آرتریت روماتوئید

این دو بیماری هر دو باعث درد و مشکلات مفصلی می‌شوند، اما علت و علائم آن‌ها متفاوت است. آرتروز به دلیل ساییدگی و تخریب غضروف مفصل ایجاد می‌شود و بیشتر در سنین بالا رخ می‌دهد. علائم آن شامل درد هنگام حرکت، سفتی مفصل (خصوصاً بعد از استراحت)، کاهش انعطاف‌پذیری و صدا دادن مفاصل است. در مقابل، آرتریت یک بیماری التهابی است که می‌تواند در هر سنی رخ دهد و با درد مداوم، تورم، قرمزی، گرمی مفصل و خشکی طولانی‌مدت (خصوصاً صبح‌ها) همراه است. آرتریت در برخی موارد می‌تواند علائم عمومی مانند خستگی و تب هم داشته باشد. می توانید برای درک بهتر تفاوت آرتروز با آرتریت روماتوئید مفاله تخصصی آن را بخوانید.

چرا به ارتروز کمر مبتلا می شویم؟

علت ابتلا به ارتروز هنوز به طور کامل مشخص نشده است و یک علت خاص ندارد اما به طور کلی موارد زیر می تواند از دلایل ارتروز کمر باشند.

استفاده از امکانات پزشکی برای تشخیص|فست طب

چگونه آرتروز را از روی عکس می فهمند؟ آیا قابل تشخیص است ؟

مسلما شما زمانی که درد کمر دارید؛ سعی می‌کنید با استراحت و کمی مراقبت، درد خود را کاهش دهید، اما زمانی که هیچ‌ کاهش دردی احساس نمی کنید. باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک بعد از معاینه فیزیکی، از شما می‌خواهد که عکس‌برداری با اشعه ایکس را انجام دهید. پزشک بدون عکس نمی تواند تشخیص دقیق دهد.

اگر مهره‌ها در عکس‌ با اشعه ایکس به هم نزدیک شده باشند یا فضای بین آنها کاهش یافته باشد، نشانه‌های آرتروز کمر است. اگر عکس‌برداری با اشعه ایکس نتواند تصویر دقیقی از وضعیت ستون فقرات شما بدهد، پزشک از MRI  که دقیق‌تر از اشعه ایکس است؛ می‌تواند تغییرات بیشتری را در غضروف‌ها، دیسک‌های بین مهره‌ها و اعصاب ستون فقرات ببیند. هم چنین MRI می‌تواند علائم فشاری که بر اعصاب وارد می‌شود را نیز نشان دهد. در اصل برای تشخیص درست ابتلا به این بیماری عکس برداری الزامی است.

درمان آرتروز کمر چگونه است؟ آیا برگشت دارد؟

آرتروز کمر بیماری‌ای است که به تدریج پیشرفت می‌کند و ممکن است درمان آن به تدریج سخت‌تر و پیچیده‌تر شود. در هر سطحی  از بیماری روش‌های متفاوتی وجود دارد به طور کلی درهر مرحله از درمان ارتروز کمر هدف اصلی این است که علائم کاهش یابد، کیفیت زندگی بهبود یابد و از پیشرفت بیشتر بیماری جلوگیری شود.

🟩آرتروز کمر در مراحل اولیه

در این مرحله درد کمر شما به‌طور موقت و در نتیجه فعالیت‌های بدنی یا پس از استراحت طولانی‌مدت ظاهر شود. این درد معمولاً خفیف است و می‌توانید با روش‌های ساده آن را کنترل کنید.

  1. ایبوپروفن (Ibuprofen): کاهش التهاب و درد
  2. ناپروکسن (Naproxen): کاهش درد و التهاب مفاصل
  3. پاراستامول (Paracetamol): تسکین دردهای خفیف بدون التهاب

🟩آرتروز کمر در مراحل میانه

در مرحله میانی ممکن است درد شما کمی شدیدتر شده باشد و در انجام برخی فعالیت‌ها دچار مشکل شوید. شما به درمان‌های بیشتری برای کنترل درد و کاهش التهاب نیاز دارید.

🟩آرتروز کمر در مراحل پیشرفته

در این مرحله، درد شما  بسیار شدید شده و فعالیت‌های روزانه‌تان تحت تأثیر قرار گیرد. شما به درمان‌های پیشرفته‌تری نیاز خواهید داشت تا درد را کاهش دهید و از آسیب بیشتر به ستون فقرات جلوگیری کنید.

درمان آرتروز ستون فقرات به عوامل زیادی بستگی دارد|فست طب

مقایسه روش های جراحی آرتروز کمر برای درمان

وقتی دیسک دچار آرتروز می‌شود، به‌مرور زمان ارتفاع آن کاهش می‌یابد، خاصیت انعطاف‌پذیری خود را از دست می‌دهد و ترک‌هایی در آن ایجاد می‌شود. در این شرایط، بسته به شدت آسیب، روش‌های مختلفی برای درمان به کار می‌روند. اگر آسیب شدید باشد، تعویض دیسک انجام می‌شود که در آن دیسک آسیب‌دیده با یک دیسک مصنوعی جایگزین شده  اما  حرکت طبیعی ستون فقرات حفظ می‌شود. در مقابل، جراحی فیوژن ارتروز یا جوش دادن مهره‌ها زمانی انجام می‌شود که ستون فقرات ناپایدار باشد و نیاز به ثبات بیشتری داشته باشد، ولی در این روش بر خلاف تعویض دیسک انعطاف مفصل کاهش پیدا می کند. اگر مشکل بیمار در مراحل اولیه باشد، روش‌های کم‌تهاجمی مانند تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) یا اوزون‌تراپی برای کاهش درد و التهاب نیز می توان استفاده کرد. PRP همان پلاکت‌های تغلیظ‌ شده خون بیمار، که باعث تحریک بازسازی بافت، افزایش تولید کلاژن و کاهش التهاب می‌شود.

پیاده روی و آرتروز؛ ساده ترین راه برای پیشگیری از ابتلا به آرتروز

پیاده‌روی یکی از ساده‌ترین، ارزان‌ترین و کم‌خطرترین ورزش‌ها برای افرادی است که به آرتروز کمر مبتلا هستند. این ورزش به تقویت عضلات اطراف ستون فقرات کمک کرده و فشار کمتری به مفاصل کمر وارد می‌کند. با رعایت نکات خاص می‌توانید از پیاده‌روی برای کاهش درد و بهبود وضعیت کمر خود بهره‌مند شوید.

🟥نکات مهم برای پیاده‌روی در آرتروز کمر

علاوه بر پیاده‌روی، ورزش‌های دیگری هم وجود دارند که به تقویت عضلات کمر و بهبود وضعیت مفاصل کمک می‌کنند.

لیست ورزش های مناسب برای آرتروز کمر

تمرین‌های مبتنی بر ذهن‌آگاهی مانند مدیتیشن به بدن آرامش و استرس را کاهش می دهند|فست طب

مصرف مکمل؛ بهترین راه برای پیشگیری از آرتروز

اگر می‌خواهید از آرتروز پیشگیری کنید و یا علائم آن را کاهش دهید، روش‌های مختلفی وجود دارد که می‌تواند کمک‌کننده باشد. یکی از این روش‌ها، استفاده از بهترین ویتامین ها است که می‌توانند به تقویت غضروف‌ها، کاهش التهاب و حمایت از مفاصل شما کمک کنند

برای پیشگیری از آرتروز و کاهش علائم آن، مصرف برخی از مکمل‌ها می‌تواند کمک‌کننده باشد. این مکمل‌ها معمولاً به تقویت غضروف‌ها، کاهش التهاب و محافظت از مفاصل کمک می‌کنند.

چه کسانی بیشتر در معرض آرتروز ستون فقرات قرار دارند؟

هر کسی ممکن است دچار آرتروز کمر و ستون فقرات شود و برای این بیماری سن خاصی وجود ندارد. اما در صورتی که هر یک از موارد زیر هستید، احتمال بیشتری وجود دارد که به آرتروز ستون فقرات دچار شوید.

آیا آرتروز ستون فقرات و آرتروز زانو با هم مرتبط هستند؟

افرادی که آرتروز ستون فقرات دارند، ممکن است دچار آرتروز زانو نیز شوند، زیرا افزایش سن، بیماری‌های مفصلی و عوامل ژنتیکی می‌توانند به‌طور هم‌زمان بر هر دو ناحیه تأثیر بگذارند علاوه بر این تغییر در نحوه راه رفتن به دلیل درد ستون فقرات می‌تواند فشار بیشتری به زانوها وارد کند و باعث فرسایش مفصل زانو شود.

۱. آرتروز کمر چیست؟

التهاب مفاصل فاست در ستون فقرات یا مفاصل ساکروایلیاک بین ستون فقرات و لگن است

۲. آیا درمان قطعی آرتروز کمر وجود دارد؟

درمان قطعی برای آرتروز کمر وجود ندارند و با راهکارهای درمانی تنها می‌توان از پیشرفت آسیب، شدت علائم و درد بیمار کم کرد.

۳. آرتروز کمر و پیاده روی چه ارتباطی با هم دارند؟

آرتروز ستون فقرات بیماری فعالی است که با گذشت زمان شدیدتر می‌شود و همین موضوع باعث کاهش فعالیت بیمار خواهد شد. به همین دلیل به بیماران مبتلا به آرتروز کمر یا زانو پیشنهاد می‌شود که پیاده روی روزانه را در برنامه‌های خود قرار دهند.