آرتروز کمر

آرتروز کمر

آرتروز کمر چیست؛ هر آنچه لازم است درباره علت، دلایل و عوامل موثر در درمان آرتروز کمر بدانید

آرتروز کمر یکی از مشکل شایع در ستون فقرات کمر است. ما آرتروز را به‌ عنوان آسیب‌دیدگی دست‌ها و زانوها در نظر می‌گیریم، حقیقت این است که آرتروز می‌تواند بر هر مفصلی از بدن، از جمله ستون فقرات تأثیر بگذارد. آرتروز ستون فقرات معمولا در مفاصلی رخ می‌دهد که قسمت‌های نخاعی به نام مهره‌ها را به هم وصل می‌کنند. اگرچه آرتروز کمر بیشتر در بین افراد مسن شایع است اما این بیماری ممکن است با ساییدگی، اختلالات خود ایمنی، دیسک کمر، ژنتیک، عفونت و سایر شرایط مرتبط باشد.

همچنین می‌تواند کارگران با کارهای سنگین، افراد چاق یا هر کسی که سابقه‌ داشتن آسیب نخاعی قبلی را دارد را نیز مبتلا کند. این عارضه علائم دردناکی ایجاد خواهد کرد. از این علائم می‌توان به کمردرد، کاهش دامنه حرکتی و احساس ساییدگی در ناحیه درد اشاره کرد. درمان آرتروز با توجه به شدت آسیب و میزان درد بیمار معین خواهد شد. در این مطلب از سایت فست طب به بررسی آرتروز کمر خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

آرتروز کمر چیست و چگونه درمان میشود؟

کلمه آرتریت از دو عبارت یونانی arthros به معنی مفصل و itis به معنی التهاب گرفته شده است. آرتریت نخاعی التهاب مفاصل فاست در ستون فقرات یا مفاصل ساکروایلیاک بین ستون فقرات و لگن است. گاهی اوقات، التهاب ممکن است محل‌هایی را که رباط‌ها و تاندون‌ها به استخوان‌های ستون فقرات می‌چسبند نیز تحت تاثیر قرار دهد. صرف نظر از محل دقیق، آرتریت در پشت یا گردن می‌تواند دردناک باشد و اغلب باعث کمر درد و گردن درد مزمن می‌شود.

در واقع وضعیتی است که در آن غضروف محافظی که بالای استخوان‌ها را متحرک می‌کند، تحلیل رفته یا فرسوده می‌شود. این تحلیل‌رفتگی تورم و درد را به همراه دارد و در صورت عدم درمان می‌تواند بیمار را زمین‌گیر کند. همچنین آرتروز ستون فقرات ممکن است باعث ایجاد استئوفیت‌ها یا خارهای استخوانی شود.

انواع آرتروز کمر کدامند؟ آیا انوع آرتروز ستون فقرات را می‌توان به راحتی تشخیص داد؟

اسپوندیلوآرتریت گروهی از بیماری‌های التهابی است که هم مفاصل و هم محل اتصال رباط‌ها و تاندون‌ها به استخوان‌ها را درگیر می‌کند. اسپوندیلوآرتریت، اگرچه منشأ التهابی دارد، با آرتریت روماتوئید یکسان نیست. در کل باید بگوییم که تفاوت آرتروز و ارتریت روماتوئید بسیار زیاد است. اما شباهت‌هایی نیز با هم دارند. انواع مختلفی از آرتروز وجود دارد، برخی از آنها در ستون فقرات شایع تر از بقیه هستند و منجر به آرتروز ستون فقرات می‌شوند که به شرح زیر است:

۱. اسپوندیلیت آنکیلوزان؛ آرتروز ستون فقرات 

نوعی آرتروز ستون فقرات است که باعث التهاب مهره‌ها و مفاصل ساکروایلیاک در پایه ستون فقرات می‌شود. در موارد شدید، ممکن است چندین مهره به هم جوش بخورند و باعث قوز پشت و کمر درد شوند.

۲. آرتریت پسوریاتیک؛ یکی دیگر از انواع آرتروز کمر

یک بیماری مرتبط با پسوریازیس است. یک اختلال خود ایمنی که بیشتر به خاطر بثورات خارش دار و پوسته پوسته شناخته می‌شود. افراد معمولاً قبل از آرتریت به پسوریازیس مبتلا می‌شوند، اما گاهی اوقات این بیماری معکوس می‌شود. اگرچه در مفاصل کوچکتر شایع‌تر است، اما ممکن است کمر را نیز تحت تاثیر قرار دهد.    

۳. آرتریت واکنشی؛ نوعی از آرتروز ستون فقرات در اثر عفونت

التهاب مفصلی است که در اثر عفونت در جای دیگری از بدن اغلب در روده یا اندام تناسلی ایجاد می‌شود. آرتریت واکنشی در ستون فقرات معمولاً در قسمت پایین کمر رخ می‌دهد و به خودی خود از بین می‌رود.

۴. آرتریت انتروپاتیک؛ آرتروز کمر

نوعی آرتروز است که با بیماری التهابی روده (IBD) مرتبط است. همه افراد مبتلا به IBD به آرتریت مبتلا نمی‌شوند. تشدید آرتروز انتروپاتیک  با بروز IBD همگام می‌شود، اما زمان و شدت آن ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.

اشکال دیگر آرتروز ستون فقرات عبارتند از:

  • آرتروز تمایز نیافته (زمانی که علائم با هیچ یک از انواع شناخته شده مطابقت ندارد).
  • آرتروز نوجوانان (زمانی که علائم در دوران کودکی شروع می‌شود).

بر اساس یک طبقه بندی متفاوت، اگر نوع خاصی از آرتریت ستون فقرات و یا مفاصل ساکروایلیاک را درگیر کند، به آن اسپوندیلوآرتریت محوری می‌گویند. اگر مفاصل و تاندون‌های دیگر درگیر باشند، به آن آرتروز محیطی می‌گویند. بسیاری از افراد هر دو نوع را در مراحل مختلف پیشرفت آرتروز خود تجربه می‌کنند.

در ادامه از مقاله فست طب با ما همراه باشید تا به بررسی علت و علائم کمر درد ناشی از آرتروز کمر بپردازیم.

علت آرتروز کمر چیست؟ دلایل و عوامل موثر چیست؟

علل و عوامل گوناگونی به شیوع این بیماری دامن می‌زنند. به طور کلی می‌توان گفت آرتروز کمر پیامد بالا رفتن سن است، اما تحت عواملی نظیر آسیب یا ضربه مفصل، مشکلات خودایمنی، نقص ژنتیکی تاثیرگذار بر غضروف در دیگر گروه‌های سنی نیز بروز می‌کند. درصد مردان در میان مبتلایان جوان‌تر از ۴۵ سال بیشتر از زنان است. این عارضه غالبا افراد دارای اضافه‌وزن را هدف قرار می‌دهد. همچنین افرادی که در ورزش‌ها و مشاغلی فعالیت دارند که در آنها فشار مکرر بر مفصل‌های فاست وارد می‌شود.

آرتروز کمر چگونه است؟ علائم آرتروز ستون فقرات چیست؟

از شایع ترین علائم آرتروز در ستون فقرات، کمردرد است، درد از انتهای کمر شروع می‌شود، در مراحل اولیه بیماری، ممکن است در زمان‌هایی که مدتی تحرک نداشته‌اید و یا در صبح، تنها احساس درد کنید، با این‌حال، این بیماری پیشرونده باشد و با گذشت زمان بدتر شود، بنابراین علائم دیگری را نیز ممکن است تجربه کنید:

  • سفتی مفاصل
  • سوزن سوزن شدن پاها
  • ضعف و یا بی حسی در پا
  • محدودیت در انجام حرکات
  • محدود شدن فعالیت‌های روزانه
  • شدت یافتن کمر درد و درد داشتن در افرادی که دیسک کمر هم دارند.
  • دردی که در حالت نشستن و ایستادن بدتر شده و با دراز کشیدن ممکن است بهبود یابد.
  • در انواع خاصی از آرتروز ستون فقرات، ممکن است التهاب چشم (عنبیه یا یووئیت) رخ دهد که باعث درد، آبریزش چشم و تاری دید شود.

تشخیص و بررسی اثرات آرتروز کمر با چه روش‌هایی صورت می‌گیرد؟

استفاده از امکانات پزشکی برای تشخیص|فست طب  

استفاده از امکانات پزشکی برای تشخیص بیماری بهترین راه برای تایید تشخیص آرتروز، تصویربرداری با اشعه ایکس است. در حالت عادی پزشک یک تاریخچه پزشکی از بیمار می‌گیرد و معاینه فیزیکی انجام می‌دهد تا ببیند آیا فرد دارای درد، حساسیت، از دست دادن حرکت گردن یا کمر است. در صورت بروز علائم نشان‌دهنده مانند ضعف، تغییرات رفلکس یا از دست دادن حس، پزشک آزمایش‌های خاصی را تجویز می‌کند.

این آزمایش‌ها عبارتند از:

  • تصویربرداری با اشعه ایکس برای بررسی‌های استخوان‌ها، خارهای استخوان و از دست دادن غضروف‌ها
  • آزمایش خون برای بررسی وجود عفونت یا عوامل التهابی در بدن
  • MRIبرای نشان دادن آسیب احتمالی به دیسک کمر یا باریک شدن اعصاب نخاعی
  • CTاسکن برای بررسی بافت‌های نرم و همبند

 با انجام این اقدامات میزان آسیب به کمر و بهترین درمان برای مشکل ایجاد شده مشخص خواهد شد. اما سوالی که ذهن را درگیر خود می‌کند این است که درمان جدید آرتروز چیست؟ آیا روشی برای متوقف کردن روند آسیب مفصلی پیدا شده است؟ برای اطلاع پیشنهاد می‌کنیم که مطلب درمان جدید آرتروز چیست را مطالعه کنید.

اثرات آرتروز کمر و عوارض آن چیست؟ آیا این عارضه خطرساز است؟

علائم احتمالی آرتروز ستون فقرات را نادیده نگیرید. زیرا آرتروز بیماری پیشرونده‌ای است که در طول زمان بدتر می‌شود. اگرچه برخی افراد به دلیل شدت کم آسیبی که دارند، علائم خفیفی را تجربه می‌کند. اما به طور کلی اگر آرتروز ستون فقرات درمان نشود، علائم آن باعث کم تحرکی و اختلال در عملکرد روزانه بیمار خواهد شد.

آرتروز ستون فقرات ممکن است باعث خار استخوانی (رشد بیش از حد در لبه‌های استخوان‌ها) شود. در ستون فقرات، خارهای استخوانی به ویژه مفاصل فاست را تحت تاثیر قرار می‌دهند و باعث بزرگتر شدن آن‌ها می‌شوند. این وضعیت هیپرتروفی مفصل فاست نامیده می‌شود.

تفاوت آرتروز کمر با دیسک کمر چیست؟ یا این دو عارضه علل ایجاد یکدیگر هستند؟

آرتروز و دیسک کمر دو عارضه بسیار شایع هستند که علائم مشترکی دارند. همچنین این دو عارضه بر غضروف‌ها اثر می‌گذارند و گاهی دردهای شدیدی در کمر ایجاد خواهند کرد. اما فرق آرتروز کمر و دیسک کمر در نوع درگیری غضروف‌ها، سن بیمار و حالت‌های ایجاد علائم در آن‌هاست. به این صورت که آرتروزکمر در اثر ساییدگی و فرسودگی غضروف بین دو استخوان با بالا رفتن سن ایجاد می‌شود. در این حالت استخوان‌ها تیز و خردشده و باعث ایجاد فشار در بافت‌های اطراف خواهند شد. در حالی که دیسک کمر به معنی پارگی یا بیرون زدگی غضروف بین مهره‌ها (همان دیسک‌ها) در اثر ضربه، فشار یا التهاب است. باید اشاره کنیم که در مواردی آرتروز ستون فقرات  منجر به دیسک کمرو حتی بلعکس خواهد شد.

در ادامه این مطلب از فست طب نوبت به درمان آرتروز کمر می‌رسد و اینکه آیا درمان قطعی آرتروز کمر وجود دارد؟ راه‌های بهبود آرتروز کمر کدامند؟

آرتروز کمر و درمان آن، آیا بهبود آرتروز کمر امکان پذیر است؟

درمان آرتروز ستون فقرات به عوامل زیادی بستگی دارد|فست طب

درمان آرتروز ستون فقرات به عوامل زیادی بستگی دارد. در واقع عوامل بهبود آرتروز کمر ممکن است شامل سن، سطح درد، نوع و شدت آرتریت و اهداف سلامت شخصی شما باشند. از آنجایی که آسیب مفصلی ناشی از آرتریت غیرقابل برگشت است، درمان معمولا بر مدیریت درد و جلوگیری از آسیب بیشتر متمرکز است. درمان‌های غیر جراحی برای آرتروز ستون فقرات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) و کورتیکواستروئیدها (قرص یا تزریقی) برای بهبود آرتروز
  • تزریق اپیدورال؛ راهکار بهبود آرتروز کمر

 شامل استعمال یک نوع استروئید به نام کورتیزون داخل و یا اطراف عصب ضربه زننده است. کورتیزون می‌تواند سیستم ایمنی را آرام کند، از این جهت کاهش دهنده التهاب موضعی و درد انتشاری است و درمان آرتروز کمر محسوب می‌شود.

اوزون تراپی؛ روشی نوین برای درمان آرتروز در کمر

اوزون تراپی یکی از روش‌های موثر برای درمان این بیماری می‌باشد. تزریق اوزون از طریق عروق خونی و یا درون دیسکی و عضلانی باعث ایجاد استرس حاد، قابل تحمل می‌شود که باعث پاسخ نوع هرمتیک دستگاه بیولوژیکی تعامل کننده می‌شود.

کمربند پلاتینر؛ بهترین روش برای بهبود آرتروز کمر

برای کاهش درد و تورم کمربند پلاتینر که مجهز به تکنولوژی UIC است از بهترین درمان‌های خانگی آرتروز ستون فقرات به حساب می‌آید. این کمربند ساخت کشور آلمان است و ۳ تکنولوژی بسیار پیشرفته فیزیوتراپی با نام‌های اولتراسوند، اینفرارد و کلاک پالس را دارد.

انواع درمان‌های جایگزین برای بهبود آرتروز کمر در فست طب

تمرین‌های مبتنی بر ذهن‌آگاهی مانند مدیتیشن به بدن آرامش و استرس را کاهش می دهند|فست طب

پزشک علاوه بر تجویز داروها برای تسکین درد آرتروز، ممکن است درمان‌های مکمل را نیز برای کمک به کاهش علائم توصیه کند.

  • طب سوزنی آرتروز کمر: طب سوزنی یک روش باستانی چینی است که در آن برای بهبود بیماری‌ها، نقاط طب سوزنی در بدن با وارد کردن سوزن‌های کوچک و نازکی تحریک می‌شوند. برای تسکین کمردرد با طب سوزنی پزشک سوزن‌ها را در نقاط ماشه‌ای خاصی در بدن (مانند، کمر، لگن، پشت زانو) وارد می‌کند.
  • ماساژ درمانی: ماساژ درمانی یکی از روش‌های کنترل درد است. یک ماساژدرمانگر دارای مجوز، برای برطرف کردن تنش بافت‌ها و عضلات از تکنیک‌هایی برای ماساژ و دستکاری آنها استفاده می‌کند و دردهای ناشی از دیسک کمر هم بهبود می‌یابد.
  • مدیتیشن: تمرین‌های مبتنی بر ذهن‌آگاهی مانند مدیتیشن به بدن آرامش و استرس را کاهش می‌دهند. با کاهش استرس، سطح التهاب و تنش در بدن و در نتیجه کمردرد نیز کاهش می‌یابد.

درمان قطعی آرتروز کمر با جراحی

  • اگر روش‌های بدون جراحی برای شش ماه یا بیشتر موثر واقع نشد، شاید جراح اعصاب جراحی را برای بهبود آرتروز کمر پیشنهاد دهد. وجود برخی نشانه‌های بخصوص مانند از دست دادن کنترل ادرار یا دفع ناشی از فشار وارد بر عصب، می‌توان نشان دهنده نیاز مبرم و فوری به جراحی باشد.
  • یکی از گزینه‌ها دیسکتومی (برداشتن بخشی یا کل دیسک) با استفاده از رویکرد دارای حداقل جراحی و ایجاد برش با ابزار کوچک و دوره نقاهت کوتاه است.
  • دیگر گزینه موجود کورپکتومی یا ورتبرکتومی است که در آنها یک یا چند مهره که در حال وارد آوردن فشار هستند، برداشته شده و فضای خالی را با استفاده از استخوان‌های ایجاد شده از مکان دیگر پر خواهند نمود.

اهداف جراحی آرتروز کمر ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  1. برداشتن فشار از نخاع و آزاد کردن ریشه‌های عصبی از خارهای استخوانی و سایر بافت‌هایی که ممکن است به آنها فشار وارد کنند.
  2. تثبیت ستون فقرات با ادغام چندین بخش با هم در روشی به نام فیوژن ستون فقرات جهت درمان قطعی آرتروز ستون فقرات صورت می‌گیرد.

چه کسانی بیشتر در معرض آرتروز ستون فقرات قرار دارند؟

هر کسی ممکن است دچار آرتروز کمر و ستون فقرات شود و برای این بیماری سن خاصی وجود ندارد. اما در صورتی که هر یک از موارد زیر هستید، احتمال بیشتری وجود دارد که به آرتروز ستون فقرات دچار شوید.

  • این عارضه در سنین بالاتر بیشتر مشاهده می‌گردد.
  • کم تحرکی و وجود ماهیچه‌ها
  • عضلات ضعیف کمری
  • وجود وزن بالا
  • بلند کردن غیر اصولی اجسام از زمین
  • افرادی که بیشتر در معرض استرس و اضطراب هستند.
  • کشیدن سیگار به دلیل کاهش جریان خون به ستون فقرات خطر پوکی استخوان را افزایش دهد.

جمع بندی نهایی در زمینه آرتروز کمر

آرتروز کمر  مفاصل ستون فقرات را درگیر می‌کند. علت ان بیماری یا مربوط به مشکلات خودایمنی یا تحت تاثیر عوامل ژنتیکی و بیماری است‌. اثرات آرتروز کمر درد مفاصل است مخصوصا اگر بیمار قبلا سابقه دیسک کمر داشته باشد درد شدید است در غیر اینصورت بیمار کمر درد را تجربه خواهد کرد. تشخیص آرتروز اولین گام درمان محسوب می‌شود. در درمان آرتروز کمر از روش‌های غیر جراحی شروع می‌شود. چنانچه درمان‌های جایگزین و تزریق اپیدورال و اوزون تراپی و داروهای خوراکی موثر واقع نشدند، روش جراحی برای درمان قطعی آرتروز کمر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پرسش‌های پرتکرار در زمینه آرتروز ستون فقرات

۱. آرتروز کمر چیست؟

التهاب مفاصل فاست در ستون فقرات یا مفاصل ساکروایلیاک بین ستون فقرات و لگن است

۲. آیا درمان قطعی آرتروز کمر وجود دارد؟

درمان قطعی برای آرتروز کمر وجود ندارند و با راهکارهای درمانی تنها می‌توان از پیشرفت آسیب، شدت علائم و درد بیمار کم کرد.

۳. آرتروز کمر و پیاده روی چه ارتباطی با هم دارند؟

آرتروز ستون فقرات بیماری فعالی است که با گذشت زمان شدیدتر می‌شود و همین موضوع باعث کاهش فعالیت بیمار خواهد شد. به همین دلیل به بیماران مبتلا به آرتروز کمر یا زانو پیشنهاد می‌شود که پیاده روی روزانه را در برنامه‌های خود قرار دهند.