تفاوت آرتروز و آرتریت روماتوئید چیست؟ آیا فرقی بین آنها وجود دارد؟
۱۴۰۲-۱۱-۲۳ ۱۴۰۳-۰۶-۰۷ ۷:۴۸تفاوت آرتروز و آرتریت روماتوئید چیست؟ آیا فرقی بین آنها وجود دارد؟
تفاوت آرتروز و آرتریت روماتوئید چیست؟ آیا فرقی بین آنها وجود دارد؟
اگر در مورد مشکلات دردهای کمر و دیگر مفاصل شنیده باشید، احتمالا عناوین آرتروز و آرتریت روماتوئید نیز به گوشتان خورده است. آرتریت، اصطلاحی است که به گروهی از شرایط تخریبی و التهابی اشاره دارد که مفاصل را تحت تاثیر منفی قرار میدهند. در میان انواع مختلف آرتریت، استئوآرتریت (OA) و آرتریت روماتوئید (RA)، دو مورد از شایعترین اشکال هستند. اگر چه هر دو بیماری آرتروز و آرتریت روماتوئید، در هدف قرار دادن مفاصل مشترک هستند. اما از نظر علل، علائم و روشهای درمانی متفاوت خواهند بود.
در این مقاله از فروشگاه فست طب تمایزات کلیدی و تفاوت آرتروز و ارتریت روماتوئید را بررسی خواهیم کرد. این به شما کمک میکند تا شرایط هر یک از این دو عارضه را درک کرده و بهتر دنبال مراقبتهای پزشکی مناسب باشید.
آرتروز یا Arthritis چیست؟
آرتروز، Arthritis (OA)، یک اصطلاح عمومی است که برای توصیف التهاب و درد در مفاصل بدن، استفاده میشود. این عارضه، به شرایطی گفته میشود که مفاصل و سایر قسمتهای بدن را تحت تاثیر قرار داده و منجر به سفتی، تورم و ناراحتی مفاصل میشود. سفتی مفاصل و تورم در اثر ساییدگی و تخریب این بافت ایجاد میشود و همین موضوع باعث التهابات بیشتر در این ناحیه خواهد شد.
انواع مختلفی از آرتروز وجود دارد که هر کدام علل، علائم و رویکردهای درمانی خاص خود را دارند. آرتروز، میتواند افراد در هر سنی از جمله کودکان و افراد مسن را تحت تاثیر قرار دهد، اما بزرگترین جامعه آماری آن در میان افراد سالخورده و به صورت ویژه آرتروز زانو است.
آرتریت روماتوئید یا Rheumatoid arthritis چیست؟
روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید یا Rheumatoid arthritis (RA)، یک بیماری خودایمنی مزمن است که با التهاب مفاصل و بافتهای اطراف مشخص میشود. در این وضعیت، سیستم ایمنی به اشتباه به مفاصل خود بدن حمله میکند و باعث درد، تورم، سفتی و در برخی موارد تغییر شکل مفاصل، میشود. RA، به طور معمول مفاصل کوچک دستها، مچها و پاها را درگیر میکند. اما میتواند مفاصل بزرگتری مانند شانهها، آرنج، باسن و زانو را نیز تحت تاثیر قرار دهد. التهاب مفاصل ممکن است به آسیب غضروف و استخوان منجر شود که خود در شرایط ناتوانی طولانی مدت را به همراه خواهد داشت.
علل ابتلا به آرتروز و آرتریت روماتوئید
در اینجا نگاهی به تمایز بین علل ابتلا به آرتروز و آرتریت روماتوئید خواهیم داشت:
- علل آرتروز: این بیماری اغلب مواقع به دلیل ساییدگی و پارگی تدریجی غضروف مفصل در طول زمان، ناشی از افزایش سن، استفاده بیش از حد از مفاصل یا آسیب مفاصل، ایجاد میشود. عواملی مانند ژنتیک، چاقی و ناهنجاری مفاصل نیز ممکن است در این امر، نقش داشته باشند.
آرتروز، بیشتر مفاصل تحمل کننده وزن مانند زانو، لگن و ستون فقرات را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری همچنین میتواند روی دستها و انگشتان تاثیر بگذارد، به ویژه در افرادی که در کارهای تکراری دست (مانند تایپ کردن، بافندگی و …) فعالیت دارند.
- علل آرتریت روماتوئید: از طرف دیگر آرتریت روماتوئید یا RA، یک اختلال خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی به اشتباه به پوشش سینوویال مفاصل، حمله میکند. علت دقیق RA، به طور کامل شناخته نشده است. با این حال اعتقاد بر این است که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز آن، نقش دارند. آرتریت روماتوئید، میتواند مفاصل سراسر بدن از جمله دست، مچ دست، آرنج، زانو، مچ پا، و پا را تحت تاثیر قرار دهد. مفاصل کوچک، مانند مفاصل انگشتان دست و پا، معمولا درگیر میشوند.
توضیح: پوشش سینوویال که به عنوان سینوویوم نیز شناخته میشود، یک بافت مخصوص است که سطح داخلی مفاصل را میپوشاند و نقش مهمی در سلامت و عملکرد مفاصل دارد. در مواردی که این بافت دچار آلودگی شود، امکان ابتلا به آرتریت سپتیک زانو وجود دارد.
فرق آرتروز و آرتریت روماتوئید در بروز علائم
تفاوت آرتروز کمر یا زانو و روماتیسم یا آرتریت روماتوئید در این نواحی، به این شکل دسته بندی میشوند:
- علائم آرتروز: شایعترین علائم آرتروز یا OA، شامل درد مفاصل، سفتی، تورم و کاهش دامنه حرکتی است. علائم با استفاده کردن از مفصل بدتر میشوند و با استراحت کردن، بهبود مییابند. OA، به طور معمول مفاصل تحمل کننده وزن مانند لگن، زانو و ستون فقرات را تحت تاثیر قرار میدهند.
- علائم آرتریت روماتوئید: آرتریت روماتوئید، اغلب باعث درد، سفتی و تورم مفاصل میشود که در صبح و بعد از دورههای عدم فعالیت، شدیدتر خواهد بود. در واقع در خصوص آرتریت روماتوئید، بر خلاف آرتروز، عدم استفاده از مفاصل، موجب بدتر شدن درد و ناراحتی خواهد شد. به علاوه برخلاف OA، علائم آرتریت روماتوئید، معمولا دو طرفه و متقارن هستند. در کنار درگیری مفاصل، آرتریت روماتوئید، میتواند منجر به علائم سیستمیک مانند خستگی، تب و کاهش وزن نیز شود.
در نظر داشته باشید که همه افراد یک سری علائم مشابه را تجربه نکرده و این علائم در قالب تفاوت آرتروز و آرتریت روماتوئید، ممکن است از فردی به فردی دیگر، متمایز باشند. در واقع علاوه بر موارد مختلف فرق ارتروز و ارتریت روماتوئید، هر یک از این بیماریهای مفصلی نیز در نوع خود، میتوانند افراد را با علائم و نشانههای مختلفی، درگیر کنند. به عنوان مثل روماتیسم زانو حرکت و فعالیت بیمار را تحت تاثیر قرار میدهد.
تفاوت آرتروز و آرتریت روماتوئید در پیشرفت بیماری
تا اینجا نگاهی به علائم و دلایل ابتلا به عوارض مفصلی آرتروز و آرتریت روماتوئید داشتیم؛ اما ببینیم روند و شکل پیشرفت این عارضهها، چطور پیش میروند:
- سیر پیشرفت آرتروز: استئوآرتریت، معمولا در طول زمان به کندی پیشرفت میکند. آسیب مفاصل در درجه اول، نتیجه فشار مکانیکی بر غضروف است که منجر به شکستگی آن و بازساسی احتمالی استخوان میشود. البته دیده شده که برخی از افراد، سیر سریعتری از پیشرفت این بیماری را تجربه میکنند که در اکثر مواقع، ناشی از علل زمینهای جدی دیگر است. این افراد پتانسیل بیشتری برای تجربه آتروز دارند و همین مورد باعث میشود که بیماری با شدت و سرعت بیشتری، پیشروی داشته باشد.
- سیر پیشرفت آرتریت روماتوئید: آرتریت روماتوئید که یک بیماری خودایمنی است، سیر تهاجمیتر و غیرقابل پیش بینی دارد. در صورت عدم درمان یا مدیریت ضعیف، آسیب مفصل میتواند نسبتا در مراحل اولیه بیماری رخ دهد. فرسایش مفصل، تغییر شکل و اختلالات عملکردی از پیامدهای بالقوه این عارضه هستند.
لازم به ذکر است که سیر پیشرفت دو عارضه آرتروز و آرتریت روماتوئید، ممکن است از فردی به فرد دیگر، متفاوت باشند و لزوما همه افراد یک سیر پیشرفت بیماری را تجربه نمیکنند.
تفاوت آرتروز و آرتریت روماتوئید در درمان
درمان آرتروز و آرتریت روماتوئید شباهت و البته تفاوتهایی با هم دارند:
- درمان آرتروز: درمان آرتروز، معمولا شامل ترکیبی از روشهای اصلاح سبک زندگی (مانند ورزش و مدیریت وزن)، مدیریت درد (مانند استفاده از انواع مسکنها و پمادهای موضعی)، فیزیوتراپی و گاهی اوقات مداخلات جراحی، مانند جراحی تعویض مفصل است.
- درمان آرتریت روماتوئید: هدف درمان آرتریت روماتوئید، کاهش التهاب مفاصل و جلوگیری از آسیب بیشتر به آنها است. این معمولا شامل ترکیبی از داروها (به عنوان مثال، داروهای ضدروماتیسمی اصلاح کننده بیماری – DMARDs)، فیزیوتراپی، استفاده از وسایل کمکی (مانند زانوبند) و اصلاح سبک زندگی است. دقت داشته باشید که مداخله زودهنگام برای جلوگیری از پیشرفت بیماری، اهمیت بسیار زیادی دارد. برای خرید بهترین زانو بند برای درد زانو به فست طب مراجعه کنید.
- استفاده از زانوبند زاپیامکس: برای زانوبند زاپیامکس فرقی ندارد که مشکل زانوی شما چیست. زیرا در این محصول از ۳ تکنولوژی اولتراسوند، اینفرارد و کلاک پالس استفده شده که برای هر نوع آسیب مناسب است. با خرید زانوبند زاپیامکس و استفاده منظم از آن میتوانید خیلی راحت درد و آسیب زانوی خود را از بین ببرید.
در هر دو مورد، تشخیص به موقع و پیش از پیشروی زیاد بیماری، به درمان بهتر و موثرتر، کمک خواهد کرد. بدیهی است که هر چه قدر درمان سریعتر و با سیر بهتری آغاز شود؛ تاثیرگذاری آن بهتر بوده و بیمار زودتر، از درد و التهاب، رها خواهد شد.
کلام آخر
در نتیجه، در حالی که هر دو بیماری آرتروز و آرتریت روماتوئید، بر مفاصل بدن تاثیر میگذارند، از نظر علل، علائم، فشار روی مفصل، پیشرفت بیماری و رویکردهای درمانی، به طور قابل توجهی متفاوت هستند. درک این تفاوتها، به افراد در جستجوس تشخیص زودهنگام، درمان مناسب و اصلاح سبک زندگی، کمک میکند. اگر علائم مرتبط با مفاصل را تجربه میکنید، همیشه بهتر است برای تشخیص دقیق و برنامه درمانی مناسب، با یک پزشک متخصص، مشورت کنید. توصیه میکنیم که این مطلب را نیز در صورت تمایل با دوستان و آشنایان خود، به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول در مورد فرق ارتروز و ارتریت روماتوئید
۱. تفاوت اصلی بین آرتروز و آرتریت روماتوئید، چیست؟
تفاوت اصلی بین آرتروز (OA) و آرتریت روماتوئید (RA)، در علل و مکانیسمهای زمینهای آنها، نهفته است. آرتروز در درجه اول، یک بیماری دژنراتیو مفصلی است که اغلب با افزایش سن بروز میکند، از سوی دیگر آرتریت روماتوئید، یک بیماری خودایمنی به حساب میاید.
۲. تشخیص آرتروز و آرتریت روماتوئید چگونه انجام میشود؟
تشخیص هر دو بیماری، معمولا شامل ترکیبی از تاریخچه پزشکی، معاینه فیزیکی، آزمایشهای تصویربرداری و ارزیابیهای آزمایشگاهی است.
۳. کدام یک از عارضههای آرتروز و آرتریت روماتوئید، خطرناک هستند؟
در واقع هر دوی این عوارض مفصلی، میتوانند خفیف تا شدید باشند و به همان اندازه نیز کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر منفی خود، قرار دهند.