زانو و پا علت زانو درد و علائم

درد بالای زانو+ آشنایی با ۸ علت متداول درد جلوی زانو

علل درد بالای زانو|فست طب

درد بالای زانو+ آشنایی با ۸ علت متداول درد جلوی زانو

آیا می‌دانید مهم‌ترین علل درد بالای زانوی شما چیست؟ آسیب به زانو همیشه در قسمت‌هایی مانند مچ پا یا زیر زانو رخ نمی‌دهد؛ در برخی از مواقع این آسیب در قسمت‌های بالایی زانو مانند کشکک یا ناحیه بالایی کلاهک زانو ایجاد می‌شود. درد بالای زانو ممکن است به دلایل احتمالی بسیاری زیادی مانند: التهاب ناشی از ابتلا به بعضی از بیماری‌ها (مثل بیماری‌های عفونی)، تورم عضلات به دلیل صدمات ناگهانی و پارگی عضلات در اثر کشیدگی ایجاد ‌شود. علاوه بر این متاسفانه علت درد قسمت فوقانی زانوی تعدادی از بیماران ممکن است ناشی از وجود تومور اطراف زانو باشد.

 البته نگران نباشید! یکی از شایع‌ترین علت این دردها تجمع مایع میان بافتی به دلیل نفوذ آن در قسمت میانی عضلات زانو است. از آنجایی که حدس می‌زنیم در حال حاضر سوالاتی زیادی در خصوص علت درد قسمت بالایی زانوی خود دارید؛ در جدیدترین مقاله فست طب قصد داریم در خصوص شایع‌ترین علل درد بالای زانو صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

آشنایی با مهم‌ترین دلایل درد بالای زانو روی زان؛ درد بالای زانو از چیست؟

درد بالای زانو نسبت به دردهای قسمت پایین زانو کمتر شایع است؛ زیرا قسمت پایینی پاهای شما بیشتر در معرض آسیب دیدن است. با این حال فرقی نمی‌کند! درد زانو در هر قسمتی از آن که باشد برای شما ناتوان کننده خواهد بود. درد داخل زانو در روند طبیعی زندگی شما اختلال ایجاد می‌کند. به همین دلیل نباید این دردها را دست کم گرفته و لازم است برای تشخیص علت و درمان آن سریعا اقدام کنید. یکی از بهترین راهکارهای مطمئن برای تسکین درد بالای زانو به هر علتی، استفاده از زانوبند زاپیامکس است. این زانوبند با داشتن تکنولوژی uic خیلی سریع می‌تواند هر گونه درد، التهاب، تورم و آسیب را تسکین کند یا از بین ببرد. برای خرید زانوبند زاپیامکس کافی است به فروشگاه فست طب مراجعه کنید.

مهم‌ترین علائم درد بالای زانو شامل موارد زیر می‌شود:

  • تورم زیاد
  • قرمزی
  • درد شدید در هنگام خم کردن زانو
  • ناتوانی برای باز کردن زیاد زانوها از یکدیگر
  • ناتوانی برای نشستن به صورت چهار زانو
  • گرفتگی متعدد و طولانی مدت
  • ناتوانی در صاف کردن کامل زانو
  • کاهش تعادل
  • حساسیت و درد در هنگام لمس زانو

در ادامه شایع‌ترین علل درد بالای زانو را بررسی خواهیم کرد.

۱. رگ به رگ شدن رباط زانو؛ شایع‌ترین علت درد شدید زانو

رگ به رگ شدن رباط زانو؛ شایع‌ترین علت درد شدید زانو|فست طب

درد بالای زانو ممکن است ناشی از رگ به رگ شدن یا پارگی رباط صلیبی قدامی باشد. رگ به رگ شدن زمانی ایجاد می‌شود که رباط داخلی زانو به طور ناگهانی و شدید کشیده یا پاره شود. زمانی که رباط صلیبی قدامی رگ به رگ شده یا پاره می‌شود، درد زیادی را در قسمت بالایی زانوی خود احساس خواهید کرد.

 آسیب‌های ناشی از رباط صلیبی قدامی بیشتر در حین انجام ورزش‌هایی مانند: فوتبال، بسکتبال و یا در نتیجه یک آسیب تروماتیک (مانند تصادف کردن) رخ می‌دهد. اگر پس از آسیب دیدگی زانو، در قسمت بالایی زانو خود احساس درد داشتید، باید به جراح ارتوپد مراجعه فرمایید.

۲. سندرم باند ایلیوتیبیال؛ علت درد بالای زانو و کشیدگی آن

سندرم اصطکاک باند ایلیوتیبیال (Iliotibial Band Friction Syndrome) یا ITB نوعی آسیب شایع است که در اثر کشیدگی شدید باند ITB روی اپی کندیل جانبی فمورال (برآمدگی استخوانی در قسمت ران) ایجاد می‌شود. این آسیب و منجر به التهاب و درد بالای زانو روی ران می‌شود. سندرم اصطکاک باند ایلیوتیبیال بیشتر در دوندگان یا دوچرخه سوارانی که حرکات تکراری را برای مدت طولانی انجام می‌دهند، دیده می‌شود.

مهم‌ترین گزینه‌های درمانی برای این آسیب شامل: استراحت، فیزیوتراپی با تمرینات کششی، استفاده از زانوبند طبی زاپیامکس (به دلیل تحریک قابلیت ماساژ ملایم و گرم کردن موضع آسیب دیده) و مصرف داروهای ضد التهابی است.

۳. سندرم پاتلوفمورال؛ یکی از آسیب‌های شایع در ورزشکاران و علت درد جلوی زانو

سندرم پاتلوفمورال (Patellofemoral Syndrome) به شرایطی گفته می‌شود که در آن استخوان کشکک (کاسه زانو) به دلیل کاهش مایع میان بافتی، راحت و روان جابه جا نمی‌شود. به همین دلیل در حین راه رفتن و بالا رفتن از پله در قسمت بالای زانو خود احساس درد و گرفتگی شدیدی خواهید داشت. این وضعیت نیز در افراد مسن و ورزشکاران علاقه مند به ورزش‌هایی مانند: بسکتبالیست، دو سرعتی و دوچرخه سواری شایع است. مهم‌ترین گزینه‌های درمانی برای این آسیب شامل: فیزیوتراپی، انجام تمرینات کششی و استفاده از کمپرس گرم است.

۴. سندروم فوق کشکک پلیکا؛ احساس یک تورم در بالای زنو

سندروم فوق کشکک پلیکا؛ احساس یک تورم در بالای زنو|فست طب

در ابتدا باید عنوان کنیم که پلیکا چین‌هایی در پوشش مفصل زانو هستند که به غشای سینوویال معروف‌اند. این غشا در اثر فشار زیاد، اصطکاک بیش از حد روی آن ملتهب شده یا تحریک می‌شود. در این حالت به آن سندرم suprapatellar plica syndrome می‌گویند. این سندرم باعث ایجاد درد و بی ثباتی زانو خواهد شد. همچنین غشای پلیکا وقتی ملتهب می‌شود، می‌توان با لمس در بالای زانو آن را حس کرد. در اغلب موارد بیماران تصور می‌کنند که این تورم، غده، بافتی اضافه یا آسیب دیده در زانو است. در صورتی که غشای پلیکا است که به دلیل فشار دچار التهاب و تورم شده است. توجه داشته باشید که التهاب طولانی مدت پلیکا منجر به ضخیم شده و در نهایت سفت شدن آن می‌شود.

۵. پارگی مینیسک؛ علت اسپاسم و درد بالای زانو

منیسک بافت غضروفی هلالی شکل است که با ایجاد ساختار بالشتک مانند از ساییدگی و آسیب به استخوان ساق پا و ران جلوگیری می‌کند. پارگی منیسک در ورزشکاران و افراد مسن به دلیل ضعف زانو و یا صدماتی که در حین ورزش کردن رخ می‌دهد، بسیار دیده می‌شود. پارگی مینسیک زانو با ساییدگی استخوان و کاهش دامنه حرکتی همراه است. این آسیب سبب درد شدید در قسمت بالا و در مواردی درد زیر زانو سمت چپ یا راست ایجاد خواهد کرد.

 موثرترین گزینه‌های درمانی برای پارگی منیسک شامل: تمرینات فیزیوتراپی، استراحت کردن، استفاده از کمرس سرد و مصرف داروهای ضد التهابی است. در برخی از موارد به دلیل آسیب شدید بیماران نیاز به جراحی برای ترمیم یا خارج کردن بافت آسیب دیده، پیدا می‌کنند.

۶. آرتروز؛ یکی از علل سفتی و کاهش دامنه حرکتی

استئوآرتریت نوعی آرتریت است که مفصل زانو را درگیر کرده و منجر به درد و سفتی و خشک شدن زانو در قسمت بالای آن می‌شود. مهم‌ترین علت بروز این علائم ساییدگی غضروف محافظت کننده از استخوان‌ها به دلایلی مثل: حمله سلول‌های ایمنی (ابتلا به بیماری‌های خود ایمنی)، انجام حرکات تکراری در برخی از مشاغل، زمینه‌های ژنتیکی (بیماری‌های ارثی که روی تولید و ترمیم بافت‌های حرکتی موثر هستند) و پارگی غضروف به دلیل فشار استخوان آسیب دیده روی آن است.

 این بیماری در افراد بالای ۵۰ سال شایع‌تر است. مهم‌ترین گزینه‌های درمانی برای آرتروز شامل: مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، فیزیوتراپی، استفاده از زانوبند طبی زاپیامکس، و کاهش وزن (به منظور کاهش بار روی مفصل زانو) است. در برخی موارد ممکن است بیماران برای ترمیم یا جایگزینی مفصل آسیب دیده به جراحی نیاز دارند.

۷. تاندونیت کشکک؛ شایع‌ترین علل زانو درد در ورزشکاران

عارضه زانوی دونده که تاندونیت کشکک نیز نامیده می‌شود، جزء یکی از شایع‌ترین علل درد بالای زانو در ورزشکاران است. افراد دارای این عارضه دارای درد جلوی زانو و درد شدید در قسمت پشت کاسه زانو، هستند. به طوری که در حین راه رفتن در نزدیکی کشکک زانو، احساس ساییدگی دارند. درد ناشی از زانوی دونده زمانی آغاز می‎شود که کشکک زانو به قسمت تحتانی استخوان ران کشیده شود.

مهم‌ترین علل بروز تاندرونیت کشکک شامل موارد زیر است:

  • تمرین بیش از حد ورزشکاران مخصوصا رشته بدنسازی
  • جابه جا شدن استخوان در بالای مفصل زانو به دلیل ضربه سخت مانند تصادف
  • ضعیف شدن عضلات ران
  • سفت شدن عضلات همسترینگ (پشت ران)
  • آسیب به تاندون آشیل و کشیده شدن آن

*در بیشتر موارد، علائم و درد ناشی از عارضه زانوی دونده پس از چندین هفته استراحت، خودداری از فعالیت‌های شدید و مصرف مسکن‌ تسکین پیدا می‌کند.

۸. بورسیت زانو؛ علت تورم، درد و ناتوانی حرکتی و درد بالای زانو روی ران

بورسیت زانو؛ علت تورم، درد و ناتوانی حرکتی و درد بالای زانو روی ران|فست طب

یکی دیگر از پاسخ‎های سوال علت درد بالای زانو از چیست؟ بوریست زانو است. بورسیت زانو باعث تورم شدید و دردناک در قسمت بالای استخوان کشکک و کنار زانو می‌شود. در زانوهای شما، کیسه‌های کوچک پر از مایعی وجود دارد که به تاندون‌ها اجازه می‌دهد به آرامی روی مفاصل شما سر بخورند. این کیسه‌ها بورس نامیده می‌شوند. در عارضه بورسیت، این کیسه‌های دارای مایع به دلیل برخورد با اشیای سخت و یا درگیری با عفونت ناشی از ابتلا به بیماری‌هایی مانند مننژیت تحریک شده و متورم می‌شوند. تورم این کیسه‌ها به قسمت‌های مجاور زانو شما فشار وارد کرده و درد شدیدی را ایجاد می‌کند.

بورسیت، مانند عارضه زانوی دونده، سبب ناتوانی و کاهش دامنه حرکتی فرد می‌شود. علاوه بر موارد اشاره شده، شایع‌ترین علت بورسیت، فشار بیش از حد به زانو در ورزشکاران است، البته افرادی که به دلیل نوع کار خود نیاز است که به دفعات خم شده و یا روی زانوهای خود بنشینند نیز در معرض ابتلا به بورسیت قرار دارند. بهترین راه کار برای جلوگیری از بورسیت استفاده از زانوبندهای طبی است. زانو بندهای طبی از زانوهای شما حمایت کرده و مانع از انتقال فشار زیاد به عضلات داخلی آن می‌شوند.

توجه داشته باشید در صورت ابتلا به این عارضه وارد کردن هرگونه ضربه ناگهانی و سخت به قسمت بالایی زانو، سبب التهاب و تورم شدید می‌شود. بهترین روش‌های درمانی و پیگیری برای جلوگیری از تشدید این عارضه شامل: استفاده زانو بند طبی، خودداری از فعالیت‌های سنگین، فیزیوتراپی و مصرف کورتیکواستروئیدها است.

سوالات متداول در مقاله درد بالای زانو

۱. بهترین روش درمان خانگی برای درد شدید بالای زانو چیست؟

بهترین روش‌های خانگی برای درد بالای زانو شامل موارد زیر است:

  • استراحت کردن و خودداری از انجام کار سنگین
  • استفاده از زانوبندهای طبی دارای قابلیت گرم کردن مفاصل
  • حمام آب گرم
  • استفاده از کمپرس گرم
  • مصرف دمنوش‌های ضد درد و التهاب مانند: دمنوش زنجبیل و عسل

۲. چگونه می‌توان از بروز درد شدید در بالای زانو جلوگیری کرد؟

برای پیشگیری از زانو درد می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

  • تقویت عضلات زانو از طریق ورزش کردن
  • حفظ وزن سالم
  • خودداری از فعالیت های سنگین
  • استراحت کردن بین ست‌های ورزشی
  • استفاده از کفش مناسب
  • شنا کردن
  • به وضعیت صاف و مناسب بدن خود توجه کنید

۳. چرا درد بالای زانو در هنگام شب بدتر می‌شود؟

دلیل عمده آن این است که در طول روز مشغول انجام کارهای مختلف هستید و فرصت کمتری برای توجه به وضعیت بدن خود دارید. در مقابل در حین استراحت به دلیل آرامش، بیشتر متوجه دردهای خود می‌شوید. علاوه بر این در طول روز به دلیل انجام کارهای زیاد سرعت جریان خون در پاهای شما بیشتر است. افزایش سرعت جریان خون سبب کاهش درد و تورم زانوها می‌شود.​

فکر خود را اینجا بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *