گرفتگی کمر
۱۴۰۲-۰۶-۲۷ ۱۴۰۳-۰۴-۲۴ ۱۲:۱۳گرفتگی کمر
گرفتگی کمر؛ علت ایجاد، علائم و راهکارهای درمانی
گرفتگی کمر در افراد مختلف حالات و شدتهای متفاوتی دارد و ممکن است از یک عارضه آزاردهنده اما خفیف تا یک درد بسیار شدید متفاوت باشد. مبتلا شدن به این عارضه موجب خشکی و سفتشدن عضلات پشت کمر، به همراه احساس درد میشود که انجام بسیاری از فعالیتهای عادی روزانه برای بیمار دشوار خواهد کرد.
بهدلیل شایع بودن این عارضه در میان افراد در رنجهای سنی مختلف، تعداد زیادی از بیماران هستند که دوست دارند در این رابطه اطلاعات کاملی داشته باشند. به همین علت قصد داریم در این مقاله از فست طب به سوالات زیر پاسخ دهیم. گرفتگی عضلات ناحیه کمر چیست؟ چه چیزی باعث آن میشود؟ برای تسکین درد چه کاری باید انجام داد؟ و برای جلوگیری از ابتلا به این عارضه چه مواردی را باید رعایت کرد؟
علت گرفتگی کمر چیست؟ آشنایی با عوامل موثر در اسپاسم عضلانی
علت ابتلا به گرفتگی کمر به پزشک در انتخاب بهترین روش درمانی برای بیمار کمک میکند. به همین دلیل قصد داریم در این مقاله به چند مورد از شایعترین علتهای گرفتگی عضلات پشت و کمر اشاره کنیم. بهعلاوه شما میتوانید با آگاه شدن از این علتها و محدود کردن آنها در برنامه فعالیتها و زندگی خود از ابتلا به این مشکل تا حد زیادی جلوگیری کنید. این علل شایع عبارت هستند از:
- کار کشیدن بیش از حد از عضلات کمر: کارکشیدن و استفاده زیاد از عضلات کمر، با انجام دادن کارهایی که نیازمند خم و راست شدن زیاد هستند. و فشار زیادی به این عضلات وارد میکنند موجب گرفتگی کمر میشود. برای مثال انجام فعالیتهایی همچون بلندکردن و جابجاکردن اجسام سنگین که موجب وارد شدن فشار زیاد به این ناحیه و کمر درد میشود، گرفتگی در عضلات پشت بهویژه گرفتگی عضلات بالای کمر را ایجاد خواهد کرد. خصوصا اگر بهطور معمول کارهای سنگین انجام نمیدهید و بهصورت ناگهانی فشار زیادی را به کمر وارد کنید احتمال مواجهشدن با چنین مشکلی در شما بسیار بیشتر از دیگر افراد خواهد بود.
- صدمات:وارد شدن هرگونه آسیب و صدمه به تاندونها، عضلات و رباطهای کمر میتواند منجر به گرفتگی عضلات پشت شود. آسیب به این نواحی معمولا در اثر واردشدن ضربات شدید و فشار زیاد پس از انجام فعالیتهای سنگین یا ورزشهای حرفهای رخ میدهد.
- وضعیت نامناسب بدن:نشستن طولانی مدتی پشت میز و انجام کارهای طولانی به صورت نادرست به درد و گرفتگی در عضلات کمر منجر خواهد شد.
- فقدان ورزش:اگر از برنامه روزانه خود انجام فعالیتهای ورزشی هرچند ساده را حذف کرده باشید. در نتیجه در طول روز میزان تحرک کمی خواهید و به این ترتیب عضلات کمر شما به مرور زمان دچار سستی و ضعف میشوند. همچنین بدن برای اینکه این ضعف عضلات را جبران کند سعی میکند عضلات ضعیف شده را منقبض کند. منقبض کردن عضلات برای جبران ضعف عضلانی منجر به گرفتگی عضله خواهد شد.
- ورزش: معمولا تعداد زیادی از ورزشکارانی که بهصورت حرفهای ورزشهایی همچون گلف و فوتبال را دنبال میکنند یا افرادی که به انجام آن دسته از ورزشها که نیازمند چرخش ناگهانی مداوم به سمت عقب هستند. در حین چنین حرکاتی گرفتگی عضله رایج است.
این موارد رایجترین علل گرفتگی و اسپاسم عضلات کمر به شمار میرود. یکی از راههای رفع اسپاسم عضلانی استفاده از تجهیزات پزشکی است که به تکنولوژی کلاک پالس مجهز هستند. این تکنولوژی ماساژ عضلانی عمقی و ظریفی را در عضلات کمر ایجاد میکند و به رفع درد کمر کمک خواهند کرد. کمربند پلاتینر ساخت شرکت زایسترونیک آلمان با داشتن سه تکنولوژی اولتراسوند، اینفرارد و کلاک پالس به راحتی اسپاسم عضلانی را رفع می کند.
علائم گرفتگی کمر؛ از گرفتگی عضله کمر سمت راست تا چپ
گرفتگی کمر که معمولا برای بیان آن از واژه اسپاسم کمر استفاده میکنند، حالتی است که در آن عضلات ناحیه کمر بهصورت کاملا ناگهانی و غیرارادی دچار انقباض میشوند. این انقباضات و گرفتگیها در بیشتر مواقع به احساس خشکی در ناحیه کمر ختم میشود و فرد احساس میکند هیچ کنترلی بر عضلات این ناحیه ندارد. این حالت یکی از شایعترین و متداولترین علائم گرفتگی عضلات کمر است. اما گاهی ممکن است فرد علائم بیشتر و شدیدتری را تجربه کند.
در برخی موارد گرفتگی عضلات ناحیه کمر و پشت شما باعث ایجاد تنشهای بسیار شدید و درد کمر غیرقابل تحمل میشود که حتی حرکت کردن آهسته و آرام را برای شما بسیار مشکل و سخت میکند. وجود تنش شدید و درد زیاد ناحیه کمر گاهی آنقدر آزاردهنده است که موجب میشود شما از انجام بسیاری از فعالیتهای ضروری خود صرف نظر کنید. در ادامه این مقاله توجه شما را به چند مورد از شایعترین علائم گرفتگی عضلات پشت جلب میکنیم:
- احساس تنشهای مداوم و سفتی و خشکی در تمام قسمتهای کمر بهویژه در بخش پایینی کمر
- احساس گرفتگی عضلات پشت کمر که گاهی خوب میشود و دوباره بهوجود میآید
- احساس یک درد مبهم در قسمت پایینی کمر که معمولا نمیتوانید محل دقیق آن را پیدا کنید
- یک حالت بسیار شدید درد در ناحیه کمر که در یک نقطه خاص از عضلات پشت احساس میشود
- احساس ضعف در عضلات پشت و ناتوانی در حرکت دادن آنها
- عدم توانایی یا مشکل بسیار زیاد در تغییر حالت، خمشدن و هرگونه حرکتی که نیاز به تغییر وضعیت عضلات ناحیه کمر دارد
- خشکشدن مداوم و بیش از حد کمر پس از ایستادن یا نشستنهای طولانیمدت.
شدت و میزان این علائم با توجه به محل گرفتگی عضله و شدت آن در افراد مختلف متفاوت خواهد بود. با توجه به شدت علائم، انواع قرص شل کننده عضلانی تجویز می شوند.
بیماریهای موثر در ابتلا به گرفتگی عضلات کمر
علاوهبر عدم رعایت یکسری اصول ایمنی که موجب گرفتگی کمر میشود، برخی از بیماریها و مشکلات زمینهای نیز وجود دارند که ممکن است موجب انقباض عضلات پشت شوند. برخی از این بیماریها عبارتند از:
- بیماریهای مربوط به ستون فقرات: مشکلات مختلف ستون فقرات از اسکولیوز، آرتریت تا پارگی دیسک و سیاتیک به دلیل درد و التهابی که ایجاد میکنند، به اسپاسم کمر ختم خواهند شد. البته باید بگوییم که بسیاری از افراد فرق گرفتگی عضلات با دیسک کمر را متوجه نمیشوند. و به اشتباه گمان میکنند این دو بیماری یکسان هستند و علت ایجاد و راهکارهای درمانی مشابه دارند. اما تصور این افراد کاملا اشتباه است. چراکه وجود بیماری دیسک کمر خود یکی از علتهای ایجادکننده گرفتگی در ناحیه کمر است.
- آسیب عصبی:برخی از مشکلات و بیماریهایی که اعصاب را تحتتاثیر قرار میدهند میتوانند با اثر بر اعصابی که از عضلات کمر عبور میکنند موجب گرفتگی و انقباض آنها شوند. ازجمله این بیماریها میتوان به دیابت اشاره کرد. بیماری دیابت در شرایطی که پیشرفت کند ممکن است به اعصاب قسمت پایینی کمر آسیب بزند.
- استرس و اضطراب: در صورتیکه به هر دلیلی در حال تحمل یک شرایط استرسزا و اضطرابآور هستید این احتمال وجود دارد که بدن شما بخواهد با منقبضکردن ناگهانی عضلات کمر به حالت اضطراب شما پاسخ دهد.
همچنین مشخص شده است که افرادی که زیاد دچار تنش و اضطراب میشوند، معمولا ورزش نمیکنند. میدانید که کم تحرکی و عدم انجام فعالیتهای ورزشی موجب گرفتگی کمر خواهد شد.
پیشگیری از گرفتگی کمر با راهکارهای ساده؛ از تغییر سبک زندگی تا ورزش
تغییر سبک زندگی، به معنی کاهش و حذف رفتارهای نامناسب و آسیبزننده و جایگزینی آنها با رفتارهای صحیح بهعنوان کلید اصلی کاهش احتمال ابتلا به گرفتگی کمر در نظر گرفته میشود. در ادامه این مقاله از فست طب به معرفی چند مورد از موثرترین تغییرات میپردازیم:
- سعی کنید همیشه صاف بایستید، صاف راه بروید و صاف بنشینید. عادت به قوز کردن از عللهای اصلی درد و انقباض عضلات کمر است.
- از آنجا که اضافه وزن به میزان زیادی، فشار و استرس به ستوان فقرات وارد میکند بهتر است سعی کنید وزن خود را کاهش دهید و به حد نرمال برسانید.
- انتخاب و انجام منظم فعالیتهای بدنی مناسبی که عضلات ناحیه کمر و شکم شما را تقویت میکند از گرفتگی عضلات جلوگیری خواهد کرد.
- بهشدت توصیه میشود برای جلوگیری از انقباض عضلات ناحیه کمر از پوشیدن کفشهای پاشنه بلند در طولانیمدت خودداری کنید.
- باید بدانید که نشستن و دراز کشیدنهای زیاد و طولانیمدت در تختخواب نیز میتواند موجب مشکل در ناحیه کمر شود. پس سعی کنید این عادت را ترک کنید.
- انجام ورزشهایی مثل یوگا، تایچی، مدیتیشن و ورزشهایی از این قبیل که موجب تمرکز حواس و کاهش استرس و اضطراب میشود.
- به طور منظم ورزش کنید و همیشه قبل از شروع فعالیتهای ورزشی خود و پس از پایان آن با انجام حرکات و تمرینات کششی بدن خود را گرم و سرد کنید.
با این راهکارهای ساده بدنی سالم خواهید داشت.
درمان و راه حل گرفتگی کمر؛ انواع مختلف از راههای درمان
معمولا افرادی که به گرفتگی کمر دچار میشوند میخواهند بدانند که گرفتگی عضلات کمر چقدر طول میکشد؟ و آیا راهی برای درمان سریعتر این عارضه وجود دارد یا خیر؟
گرفتگی و انقباض عضلات ناحیه کمر ممکن است یک عارضه بسیار ناخوشایند، دردناک و آزاردهنده باشد. اما غیرقابل درمان نیست. در بیشتر مواقع این مسئله با ایجاد یک تغییر کوچک و مثبت در برنامه کلی زندگی شما حل شدنی است.
بهعلاوه تمرینات ورزشی و فیزیوتراپی متنوع و متعددی وجود دارند که در تسکین و کاهش علائم ناشی از انقباض عضلات کمر شما موثر هستند. همچنین شما میتوانید با انتخاب ورزشهای درست و مناسب، عضلات پشت خود را تا حد زیادی تقویت کنید که این تقویت عضله و داشتن عضلاتی قوی تاثیر پررنگی بر کاهش و جلوگیری از انقباض کمر دارد.
درصورتیکه در شرایطی قرار گرفتهاید که بخاطر ابتلا به اسپاسم عضلانی کمر، درد شدیدی را در این ناحیه تجربه میکنید بهترین کار استراحت دادن به عضلات تا زمان بهبودی علائم است.
همچنین شما میتوانید در طی این مدت که به عضلات کمر خود استراحت میدهید از یخ یا حرارت جهت کاهش درد خود استفاده کنید. هر دوی این موارد میتوانند در کاهش دردهای ناشی از گرفتگی عضله موثر باشند. و شما میتوانید با امتحان کردن هرکدام تشخیص دهید که کدام یک برای شما موثرتر است.
گرما و سرما التهابات و تنشهای ایجاد شده در ناحیه ماهیچه را کاهش میدهند به همیت علت است که معمولا بهعنوان یک راهکار درمانی شناخته میشوند. جالب است بدانید که گاهی اوقات استفاده از هر دو کمپرس سرد و گرم و جابجاکردن متناوب آنها میتواند در تسکین درد شما بسیار موثر باشد.
سایر روشهای درمانی جهت کاهش انقباض عضلات کمر؛ از ماساژ تا داروها
از جمله مهمترین مواردی که در درازمدت موجب کاهش و جلوگیری از عود مجدد گرفتگی کمر میشود ورزشکردن مداوم و با برنامه است. به همین دلیل لازم است ورزش را طبق نظر یک فیزیوتراپ متخصص انجام دهید. با این حال ممکن است بخواهید راهی را انتخاب کنید که خیلی سریعتر علائم شما را از بین ببرد، پس در ادامه به چند مورد از این روشها اشاره میکنیم:
۱. ماساژ درمانی برای رفع اسپاسم عضلانی عالی خواهد بود
ایجاد کمی فشار در ناحیه کمر در بهبود و کاهش علائم ناشی از گرفتگی کمر شما بسیار موثر باشد و تنشهای عضلانی را کاهش دهد. شما میتوانید با ایجاد حرکات دایرهای آهسته در ناحیهای که احساس گرفتگی دارید درد خود را کاهش دهید.
یکی دیگر از روشهای ماساژ برای این مشکل، استفاده از فوم غلتک است که در شلکردن عضلات منقبضشده ناحیه کمر بسیار موثر است. البته در استفاده از این وسیله باید بسیار محتاط باشید چراکه کوچکترین اشتباهی در کار با آن ممکن است به کمر شما آسیب وارد کند. فراموش نکنید که بهترین کار قبل از اقدام به ماساژ درمانی مشورت با یک مربی یا پزشک متخصص است.
۲. مصرف داروهای مسکن و شل کنندههای عضلانی
استفاده از برخی داروها و مسکنها که به راحتی و بدون نیاز به نسخه پزشک قابل تهیه از داروخانه هستند میتواند یک گزینه موثر برای کاهش سریع کمر درد باشد. بهعلاوه برخی داروهای شلکننده عضلات نیز وجود دارند که اگر درد گرفتگی و انقباض عضلات شما شدید باشد پزشک آنها را برای شما تجویز خواهد کرد. بریخ از این داروها عبارتند از:
- باکلوفن
- کاریسوپرودول
- دانترولن
- کاریزوپرودول
- سیکلوبنزاپرین
- متاکسالون
همیشه مراقب باشید که قبل از مصرف هر نوع قرص برای کمر درد از نوع مسکن یا ضد التهابی، حتی آن دسته از داروهایی که بدون نسخه قابل تهیه هستند حتما با یک متخصص مشورت کنید. لازم است بدانید که گاهی اوقات ممکن است دنبالکردن فقط یک روش درمانی برای بهبودی شما کافی نباشد. و شما نیاز داشته باشید که یک دوره درمانی ترکیبی از داروها و سایر روشهای موثر را امتحان کنید تا گرفتگی کمر شما رفع شود.
سخن پایانی در مورد گرفتگی عضلات بالای کمر
گرفتگی کمر یک بیماری و عارضه شناختهشده و رایج نه تنها در ایران بلکه در سرتاسر جهان است که موجب کاهش توانایی فرد در انجام بسیاری از فعالیتهای ضروری روزانه میشود. براساس تحقیقات انجام شده حدود ۷۰ درصد از افراد بزرگسال در طول زندگی خود حداقل یکبار کمر درد و انقباض عضلات ناحیه کمر را تجربه کردهاند.
عوامل مختلفی در پدید آمدن این عارضه ناخوشایند نقش دارند که شما در بیشتر موارد میتوانید با انجام درمان خانگی گرفتگی کمر این علل را برطرف کرده و درد خود را تسکین دهید. اما فراموش نکنید که در صورت شدتیافتن علائم، حتما باید به متخصصان کاربلد جهت پیگیری روند درمان مراجعه کنید.
سوالات متداول در مورد گرفتگی کمر
۱. بهترین داروها برای کاهش درد گرفتگی کمر چیست؟
داروهای ضد اسپاسم و شل کننده عضلات و همچنین برخی مسکنهای رایج همچون استامینوفن از بهترین داروها برای کاهش گرفتگی در ناحیه کمر هستند.
۲. گرفتگی عضله کمر چقدر طول میکشد؟
مدت زمان ابتلا به این عارضه بسته به علت ایجاد متفاوت است و از چند دقیقه تا چند روز میتواتد متغیر باشد. بنابراین، این موضوع از فرد به فرد متفاوت است.
۳. ویتامینها و موارد خاص دیگری وجود دارند که کمبود انها موجب گرفتگی کمر شود؟
کمبود منیزیم در بدن میتواند موجب تنشهای عضلانی و گرفتگی ماهیچههای ناحیه کمر شود بنابراین، سعی کنید مصرف آنها را حتما در برنامه روزانه خود قرار دهید.
پست های محبوب