زانو و پا

آرتریت سپتیک زانو؛ آشنایی با این بیماری عفونی در زانوها

آشنایی با آرتریت سپتیک زانو|فست طب

آرتریت سپتیک زانو؛ آشنایی با این بیماری عفونی در زانوها

آرتریت سپتیک زانو نوعی بیماری با منشا عفونت باکتریایی یا ویروسی و قارچی است. این بیماری عفونی یک مفصل بزرگ مانند مفصل زانو یا ران را درگیر می‌کند و باعث ایجاد التهاب و تورم در ناحیه زانو می‌شود. هر چند در مواردی مشاهده شده که آرتریت چند مفصل را با هم درگیر کرده است و باعث شده فرد احساس درد و ناراحتی شدید در زانو داشته باشد.

در این مطلب از فست طب قصد داریم به طور جامع و کامل در مورد بیماری آرتریت سپتیک زانو صحبت کنیم و بگوییم در صورت مشاهده این بیماری باید چه اقداماتی انجام دهید. با ما همراه باشید.

ارتباط با مشاورین درمان فست طب

دریافت مشاوره رایگان و تخصصی

نام و نام خانوادگی(Required)
انتخاب نوع مشاوره تخصصی(Required)

بیماری آرتریت سپتیک زانو چیست؟

آرتریت سپتیک یا همان عفونت مفصل زانو، عفونت ناشی از باکتری، ویروس یا قارچ به یک مفصل یا مایع اطراف مفصل است. که به مرور زمان در صورت عدم درمان و پیگیری، این عفونت گسترش خواهد یافت. این بیماری بیشتر روی یک مفصل بزرگ مانند مفصل زانو، مفصل لگن، مفصل ران و مفصل شانه رخ می دهد. شروع بیماری معمولا از عفونت ادراری یا عفونت پوستی است و به مرور زمان از طریق جریان خون وارد بافت می شود و گسترش می یابد. البته به ندرت ممکن است فرد با یک زخم باز، تزریق دارو یا جراحی در نزدیکی مفصل و ورود میکروب هم به این بیماری دچار شود.

از جمله باکتری های رایجی که ممکن است در بدن بزرگسالان و کودکان وارد شود و این بیماری را به وجود آورد، باکتری هایی همچون هموفیلوس آنفولانزا، استافیلوکوک و استرپتوکوک هستند. شایع ترین باکتری ایجاد کننده آرتریت سپتیک هم استافیلوکوک اورئوس است که اتفاقا به طور طبیعی در سطح پوست همه افراد وجود دارد. بعد از آن هم باکتری ایکولی است که شیوع بسیار بالایی دارد. این مهاجمان خارجی وارد جریان خون می شوند و مفصل را آلوده می کنند و باعث التهاب و درد می شوند.

دلایل بیماری آرتریت سپتیک زانو چیست؟

دلایل بیماری آرتریت سپتیک زانو چیست|فست طب

عفونت زانو یا همان آرتریت سپتیک زانو ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود که در ادامه مهمترین آن ها را برای شما عنوان می‌کنیم. باید اشاره کنیم که هر کدام از این علل، علائم وش مکلات خاص خود را ایجاد می‌کنند. معمولا عدم درمان به موقع علل زیر به آرتریت سپتیک منجر خواهد شد.

۱. عفونت در بافت‌های نرم زانو

ایجاد عفونت در بافت‌های نرم که به آن سلولیت هم می‌گویند ممکن است به واسطه باکتریهای استاف به وجود بیایند. این باکتری‌ها روی پوست زندگی می‌کنند و زمانی که پوست زخم می‌شود، می‌توانند خود را به مفصل زانو برسانند. رشد این باکتری‌ها در مفصل زانو به ایجاد عفونت ختم می‌شود.

۲. عفونت زانو بعد از جراحی

یکی از جراحی های مرسوم زانو جراحی جایگزینی مفصل زانو است که در بیشتر موارد هیچ عارضه ای برای بیماران به وجود نمی آورد. اما ممکن است در یک درصد از جراحی ها، در اطراف ناحیه ایمپلنت مصنوعی عفونت ایجاد شود. مفصل مصنوعی چون از فلز و پلاستیک ساخته می شود، هیچ توانایی در مقابل این مهاجمان ندارند؛ بنابراین نمی توانند با عفونت مبارزه کنند. جراحی هایی که برای ترمیم مفصل غضروف و یا تاندون های پاره شده هم انجام می شوند، می توانند ریسک خطر ورود باکتری ها به مفصل زانو را بالا ببرند. ترمیم رباط صلیبی قدامی و مینیسک زانو هم از دیگر جراحی های رایج زانو است که احتمال ابتلا به بیماری عفونت زانو را بالا می برد.

۳. بورسیت زانو؛ تورم و التهاب شدید

هر نوع التهابی که روی بورس زانو اثر می گذارد را بورسیت زانو می گویند. بورس ها در واقع کیسه هایی پر از مایع هستند که می توانند از زانوهای شما محافظت کنند. بعضی از باکتری‌ها به این کیسه ها نفوذ می کنند و باعث ایجاد عفونت می شوند. بنابراین پس از انتشار عفونت در بقیه مفاصل زانو، گرما و تورم ایجاد می شود.

۴. استئومیلیت؛ عفونت در استخوان

برخی از عفونت ها که از بورس و سایر قسمت های زانو شروع می شوند، می توانند به استخوان زانو هم برسند. آسیب و صدماتی که به استخوان می رسد، می تواند در نهایت منجر به بیماری آرتریت سپتیک زانو شود. به عفونت های استخوانی استئومیلیت می گویند. البته این بیماری به ندرت اتفاق می افتد اما اگر فرد به آن مبتلا شود باید روند درمانی را جدی بگیرد.

عوامل خطر برای ابتلا به بیماری آرتریت سپتیک چیست؟

عوامل خطر برای ابتلا به بیماری آرتریت سپتیک چیست|فست طب

فاکتورهای خطر برای بروز آرتریت سپتیک زانو موارد زیر هستند. هر کدام از این عوامل خطر تاثیر جداگانه‌ای بر روند درمان دارند. به همین دلیل اگر شخصی چندین فاکتور را با هم داشته باشد، احتمال ابتلا به سپتیک در آن بیشتر خواهد شد.

۱. مشکلات مربوط به مفصل

برخی از اختلالات و بیماری های مزمن می‌توانند تاثیرات زیادی روی مفصل‌های شما بگذارند. بیماری‌هایی همچون استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید، نقرس و لوپوس ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند. البته مواردی همچون تعویض مفصل زانو، جراحی مفصل یا جراحی هایی که در گذشته داشته‌اید هم روی این بیماری تاثیرگذار هستند.

۲. مصرف دارو برای درمان آرتریت روماتوئید

معمولا افرادی که مبتلا به بیماری آرتریت روماتوئید هستند بیشتر از سایرین در معرض خطر آرتریت عفونی قرار می‌گیرند. علت آن هم این است که داروهایی که برای بیماری خود مصرف می کنند باعث می‌شود سیستم ایمنی آن‌ها سرکوب شود. به این ترتیب احتمال این که عفونت در این افراد افزایش یابد بسیار زیاد است. از این داروها می‌توانیم به آزاتیوپرین و سیکلوفسفامید که سرکوب کننده سیستم ایمنی هستند اشاره کنیم. تشخیص آرتریت سپتیک در افرادی که آرتریت روماتوئید و آرتروز زانو دارند، دشوار خواهد بود. چرا که برخی از علائم این دو بیماری شبیه به هم هستند.

۳. آسیب پذیری پوست؛ راهی برای ورود ویروس و عفونت به بدن

زمانی که پوستی دچار خشکی می‌شود و سطح آن ترک می‌خورد، احتمالا این که باکتری‌ها و ویروس‌ها راحت‌تر به آن نفوذ کنند زیاد است. برخی از بیماری پوستی مانند اگزما و پسوریازیس هم مانند زخم عفونی پوستی ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش خواهد داد. همچنین افرادی که دائما از داروهای مخدر تزریقی استفاده می‌کنند، بیشتر در معرض آرتریت عفونی قرار خواهند گرفت. چرا که باکتری‌ها می‌توانند به آرامی خود را از محل تزریق به داخل بدن برسانند.

۴. ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن

بعضی از افراد در حالت طبیعی سیستم ایمنی ضعیفی دارند. همچنین افراد مبتلا به دیابت، عارضه‌های کلیوی و کبدی و مصرف کنندگان داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، بیشتر به بیماری آرتریت سپتیک زانو مبتلا می‌شوند.

۵. آسیب دیدگی مفصل، عاملی برای آسیب‌پذیری

گاز گرفته شدن توسط حیوانات، ترکاندن تاول روی پوست، ایجاد برش روی مفصل و آسیب شدید در این ناحیه باعث می‌شود تا به مفصل آسیب برسد. همان طور که پیشتر به آن اشاره کردیم آسیب به مفصل باعث ورود باکتری و ویروس و قارچ خواهد شد. در نتیجه خطر ابتلا به این بیماری در چنین افرادی بالا خواهد رفت.

بیماری آرتریت سپتیک زانو چه علائمی را به همراه دارد؟

از جمله علائم این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •   تورم و درد در اطراف زانو
  •   ناتوانی در حرکت
  •   ایجاد سوزش و قرمزی
  •   لرزش بدن و احساس تهوع
  •   درد یا سفتی شدید در زانو
  •   تب طولانی مدت بیشتر از ۲۴ ساعت

چگونه می توان بیماری آرتریت سپتیک زانو را تشخیص داد؟

برای تشخیص عفونت زانو فرد باید مورد آزمایش و بررسی قرار گیرد. برای این کار یک سوزن در محل آسیب دیده وارد می کنند و مایع را به وسیله سوزن خارج می‌کنند. به این روش آسپیراسیون مفصل می‌گویند. این مایع برای بررسی گلبول‌های سفید، ویروس، قارچ و باکتری مورد آزمایش قرار می گیرد. البته ابتدا یک آزمایش خون ساده از فرد می گیرند تا متوجه خون او دچار عفونت شده است یا خیر. عکس برداری با اشعه ایکس هم می تواند برای ارزیابی آسیب مفصلی که توسط عفونت ایجاد شده است، مورد استفاده قرار گیرد.

باید اشاره کنیم که با انجام اسپیراسیون مقداری از تورم و التهاب در مفصل کم می‌شود. زریا با خارج کردن مایعات اضافی و عفونی، فشار کمتری بر مفصل وارد خواهد شد.

آیا بیماری آرتریت سپتیک زانو قابل درمان است؟

آیا بیماری آرتریت سپتیک زانو قابل درمان است|فست طب

تمامی بیماری های عفونی باید حتما توسط پزشک متخصص بررسی شود. هر گونه تلاشی برای درمان عفونت با روش های خانگی می تواند منجر به گسترش عفونت و بیماری شود. معمولا پس از آن که پزشک بیماری را تشخیص داد، آنتی بیوتیک هایی را تجویز می کند که تعداد باکتری ها را به میزان زیادی کاهش می دهد و از بیشتر شدن عفونت جلوگیری می کند. تا زمانی که عفونت شروع به بهبود کند، باید از آنتی بیوتیک های وریدی استفاده کرد که این زمان ممکن است تا شش هفته و تا زمانی که بدن شما از عفونت پاکسازی شود، ادامه پیدا کند.

چنانچه عفونت زانو شدید باشد، پزشک با استفاده از روش آرتروسکوپی مایع عفونی اطراف مفصل را خارج می کند. در برخی موارد هم می توان با استفاده از یک سوزن بزرگ این مایع را خارج کرد. در موارد جدی تر که عفونت پیشرفت زیادی کرده است، ممکن است پزشک عمل جراحی برای برداشتن مایع عفونی توصیه کند.

سوالات متداول در مورد آرتریت سپتیک زانو

۱. بهبودی عفونت زانو چقدر طول می کشد؟

مدت زمان بهبودی آرتریت سپتیک زانو کاملا بستگی به شدت عفونت دارد. اما روند بهبودی آن از سه روز تا دو هفته متغیر است.

۲. آیا عفونت زانو به خودی خود و بدون مصرف دارو رفع می شود؟

اگر عفونت به موقع درمان شود، هیچ آسیب دائمی به مفصل ها وارد نمی شود. اما اگر عفونت به موقع تحت درمان قرار نگیرد، ممکن است آسیب های جبران ناپذیر و دائمی به مفصل زانو وارد کند. اگر منشا عفونت باکتری و قارچ باشد باید با دارو درمان شود. در صورتی نیاز به دارو نخواهد بود که منشا عفونت زانو ویروس باشد.

۳. آیا عفونت زانو باعث التهاب زانو می شود؟

اگر عفونت زانو ناشی از باکتری باشد، باکتری وارد مفصل می شود و خیلی سریع غضروف را تخریب کرده و در نهایت باعث آسیب استخوانی می شود. این امر می تواند باعث درد، تورم و قرمزی زانو شود.

فکر خود را اینجا بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فیلدهایی را که نشان داده می شوند انتخاب کنید. دیگران پنهان خواهند شد. برای تنظیم مجدد سفارش ، بکشید و رها کنید.
  • تصویر
  • شناسه
  • امتیاز
  • قیمت
  • موجودی
  • دسترسی
  • افزودن به سبد خرید
  • شرح
  • محتوا
  • ویجت
  • ابعاد
  • اطلاعات تکمیلی
Click outside to hide the comparison bar
مقایسه