جدول محتوا
Toggleکندرومالاسی پاتلا یا نرمی کشکک زانو که به عنوان زانو دونده نیز شناخته میشود. یکی از بیماریهای شایع زانو و نتیجه استفاده بیش از حد، آسیب یا فشار زیاد به زانو است. در طی این عارضه، غضروف زیرین کشکک زانو نرم شده و تحلیل میرود. این اتفاق موجب درد و التهاب در مفصل زانو میشود. میزان شیوع این بیماری معمولا بین ورزشکاران، زنان و افراد مسن یا دارای اضافه وزن بیشتر است. در این مطلب به بررسی دقیقتر علتها، علائم، و بهترین درمانهای کندرومالاسی میپردازیم، و در آخر راهکارهایی را برای پیشگیری از این عارضه معرفی میکنیم.
علائم نرمی کشکک زانو
کندرومالاسی پاتلا علائم مختلفی را به همراه دارد که عبارتند از:
- حساسیت و درد زانو (بعد از نشستنهای طولانی، پلهنوردی، بلند شدن از روی صندلی، زانوزدن تشدید میشود)
- احساس ساییدگی یا صدای خردشدگی هنگام حرکت دادن زانو
- تورم ناحیه زانو
- ضعف زانو
- کاهش دامنه حرکتی
شدت و نوع این علائم میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
علت بیماری کندرومالاسی
کشکک زانو یکی از قسمتهای مفصل زانو است، که وظیفه توزیع نیرو و کاهش فشار روی استخوان ران را بر عهده دارد. گاهی این قسمت تحت تأثیر عوامل مختلف دچار آسیب میشود، از جمله:
- استفاده بیش از اندازه از مفصل زانو
- انجام فعالیتهایی مثل دویدن، پریدن و چرخشهای ناگهانی، به دلیل فشار زیادی که به زانو وارد میکنند. یکی از علل اصلی نرمی کشکک زانو هستند.
- آسیبهای زانو
- کندرومالاسی گاهی، نتیجه تروماها است. دررفتگی، شکستگی یا آسیبهای دیگر در ناحیه کشکک زانو میتوانند به تحلیل و نرم شدن این غضروف منجر شوند.
- اختلالات و ناهنجاریهای آناتومیکی
- ناهنجاریهای ساختاری مثل بدشکلی کشکک زانو یا اختلال در تراز مفاصل، از دیگر دلایل این بیماری هستند. این اختلالات و ناهنجاریها به دلیل ایجاد فشار نابرابر روی غضروف زانو در نهایت میتوانند منجر به آسیبدیدگی غضروف زانو شوند.
- ضعف عضلات ران
- یکی دیگر از علتهای این بیماری، ضعف عضلات ران به ویژه عضله چهارسر ران هستند. با توجه به نقش کلیدی که این عضله در تثبیت کشکک زانو دارد هر گونه ضعف در این عضله میتواند باعث تشدید فشار روی این غضروف و فرسایش آن شود.
- اضافه وزن
- چاقی ارتباط مستقیمی با بسیاری از مشکلات اسکلتی-عضلانی از جمله مشکلات مرتبط با زانو دارد. اضافه وزن با وارد کردن فشار زیاد به ناحیه زانو میتواند به آسیب و بیماریهای مختلفی از جمله ساییدگی و نرم شدن غضروف زانو منجر شود.
تشخیص بیماری
اولین مرحله برای تشخیص کندرومالاسی پاتلا، انجام معاینههای فیزیکی توسط پزشک است. پزشک بعد از بررسی سوابق پزشکی شما و ارزیابی علائم، به منظور تأیید قطعی و بررسی میزان آسیب تستهای تصویربرداری مثل رادیوگرافی، ام آر آی یا سی تی اسکن را نیز تجویز میکند. دیگر روش تشخیص این بیماری، استفاده از روش کم تهاجمی آرتروسکوپی است. به این شکل که پزشک یک دوربین بسیار کوچک (آرتروسکوپ) را از طریق یک برش جزئی وارد زانو میکند تا به طور دقیق مفصل و بافتهای نرم این ناحیه را مشاهده و بررسی کند.
درمان نرمی کشکک زانو
درمان خانگی
در اغلب موارد، آسیب ناشی از کندرومالاسی را چنانچه در مراحل ابتدایی باشد میتوان با کمک روشهای خانگی و با تغییر سبک زندگی بهبود بخشید. در ادامه چند راهکار که به تسکین و بهبود علائم شما کمک میکنند را معرفی میکنیم:
استراحت کردن
اولین قدم برای کاهش فشار روی زانو، استراحت کردن است. سعی کنید مدتی از انجام فعالیتهایی مثل دویدن، پریدن یا بالا و پایین رفتن از پلهها خودداری کنید. همچنین برای این که از فشار و تنش بیشتر روی زانو بکاهید میتوانید از عصا یا بریس زانو (زانوبند طبی) کمک بگیرید.
استفاده از یخ
کمپرس یخ یکی از درمانهای خانگی ساده برای کاهش التهاب است. برای این منظور میتوانید هر ۳ تا ۴ ساعت یک بار، به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه کیسه یخ را روی زانوی آسیب دیده قرار دهید.
ماساژدرمانی
ماساژ دادن با افزایش جریان خون به کاهش درد شما خیلی کمک میکند. میتوانید برای سهولت ماساژ از روغنهای طبیعی مثل نارگیل یا روغن زیتون استفاده کنید و به آرامی ناحیه ران و اطراف زانو را ماساژ دهید.
اصلاح رژیم غذایی
موادغذایی که به سلامت مفاصل و کاهش التهاب کمک میکند را در رژیم غذایی خود قرار دهید، از جمله:
-غذاهای ضدالتهاب مثل زنجبیل، زردچوبه، سیر و روغن زیتون
– لبنیات
– ماهی
– تخممرغ
علاوه بر این مصرف مکملهایی مثل گلوکوزامین و کندرویتین، امگا ۳، کلاژن و ویتامین C برای تقویت مفاصل و غضروفها، و همینطور کاهش التهابات مفید است.
پوشیدن کفش مناسب
انتخاب یک کفش مناسب با کفی طبی، میتواند فشار اضافی را از روی زانو برداشته و به تسکین درد زانو و جلوگیری از ایجاد آسیبهای جدیتر کمک کند.
کنترل وزن
همانطور که اشاره شد یکی از اصلیترین دلایل نرمی غضروف زانو، اضافه وزن است. وزن بالا با ایجاد فشار بیش از حد روی زانو میتواند باعث آسیب کشکک شود. از این رو اگر مشکل کندرومالاسی پاتلا دارید بهتر است با پیروی از یک برنامه درست (غذایی و تمرینی) وزنتان را کاهش دهید.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی زانو یکی از مؤثرترین روشها برای بهبود مشکلات مفصلی و عضلانی این ناحیه است. انجام تمرینات تقویتی، کششی و اصلاحی زیر نظر یک فیزیوتراپیست میتواند هم به کاهش درد، بهبود عملکرد زانو و جلوگیری از پیشرفت بیماری شما کمک کند.
با انجام این راهکارهای خانگی میتوان علائم نرمی کشکک زانو را کاهش داد و از بدتر شدن آن جلوگیری کرد. اما اگر با وجود این روشها درد ادامه داشت، بهتر است به پزشک مراجعه شود تا درمانهای تخصصیتری دریافت کنید.
درمان دارویی
پرکاربردترین داروهایی که با کاهش درد و التهاب، به درمان کندرومالاسی پاتلا کمک میکنند، عبارتند از:
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)
مثل: ایبوپروفن، ناپروکسن و دیکلوفناک
مزایا: کاهش فوری درد و التهاب
معایب: عوارض جانبی از جمله مشکلات گوارشی (زخم معده)
مسکنها
مثل: استامینوفن
مزایا: گزینه مناسب برای بیماران با مشکلات گوارشی که نمیتوانند داروهای NSAIDs مصرف کنند
معایب: اثربخشی کمتر در مقایسه با داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی
مکملهای غضروفساز
مثل: گلوکوزامین، کندرویتین سولفات، متیل سولفونیل متان و کلاژن
مزایا بهبود و تقویت غضروفها و کاهش درد در درازمدت
معایب: روند اثرگذاری آهسته و نیاز به مصرف طولانیمدت
تزریقات مفصلی
مثل: تزریق کورتیکواستروئیدها و تزریق PRP (پلاسمای غنی از پلاکت)
مزایا: کاهش سریع درد و التهاب، کمک به بازسازی غضروف و بهبود عملکرد مفصل زانو
معایب: احتمال عفونت و محدودیت در دفعات تزریق
داروهای شلکننده عضلات
مثل: متوکاربامول و تیزانیدین
مزایا: کاهش گرفتگیها و بهبود عملکرد حرکتی زانو
معایب: خواب آلودگی و ضعف عضلانی
جراحی
در موارد شدیدتر و در شرایط عدم پاسخ به درمانهای قبلی، پزشک ممکن است جراحی را به شما توصیه کند. در حال حاضر چندین نوع جراحی برای درمان کندرومالاسی پاتلا وجود دارد که رایجترین آنها عبارتند از:
آرتروسکوپی زانو
در این روش جراحی که یک روش کم تهاجمی محسوب میشود، پزشک با کمک یک دوربین کوچک (آرتروسکوپ) ابتدا به بررسی مفصل زانو و میزان تغییرات غضروفی، و بعد حذف بافتهای آسیبدیده میپردازد. این روش برای آسیبهای خفیف تا متوسط مناسبتر است.
ترمیم و پیوند غضروف
معمولا این روش در شرایطی که آسیبهای غضروفی شدید باشد، به بیماران توصیه میشود. پیوند غضروفی-استخوانی (OATS) و کاشت سلولهای غضروفی (ACI) از جمله این روشها هستند.
اصلاح مسیر کشکک زانو
در برخی موارد، غضروف زانو به درستی در شیار استخوان ران قرار نمیگیرد که همین امر باعث ایجاد فشار زیاد روی غضروف میشود. در این روش جراح محل اتصال کشکک را تغییر میدهد تا فشار اضافی را از روی غضروف حذف و علائمی مثل درد زانو را کاهش دهد.
تعویض مفصل زانو
در صورت پیشرف بیماری و گستردگی آسیب غضروفی، تعویض مفصل زانو گزینه مناسبتری است. در این روش جراح قسمتی یا کل غضروف را خارج و از پروتز مصنوعی به عنوان جایگزین استفاده میکند.
انتخاب هر یک از این روشها به شت بیماری و شرایط جسمانی شما بستگی دارد.
طول درمان کندرومالاسی پاتلا چقدر است؟
مدت زمان درمان نرمی غضروف زانو، به شدت آسیب و نوع روش درمان انتخابی بستگی دارد. در موارد خفیف و در مراحل ابتدایی بیماری میتوان با کمک تغییر سبک زندگی و انجام تمرینات فیزیوتراپی طی ۶ تا ۸ ماه به بهبودی رسید. در موارد متوسط، طول دوره درمان ممکن است بین ۳ تا ۶ ماه زمان ببرد، و در شرایطی که بیماری پیشرفت کرده باشد و به جراحی نیاز پیدا کنید روند بهبودی بیشتر از ۶ ماه ممکن است طول بکشد.
البته این زمانها تقریبی بوده و بسته به رعایت دستورات پزشک، انجام تمرینات تقویتی و اجتناب از فعالیتهای آسیبزا برای زانو، فرآیند بهبودی شما ممکن است کوتاهتر یا طولانیتر از مقدار گفته شده باشد.
ورزش مناسب برای نرمی غضروف زانو
یکی از راهکارهای مؤثر برای کاهش درد و التهاب این بیماری، انجام تمرینات ورزشی مخصوص است (آشنایی با بهترین ورزش برای درمان زانو درد). به ویژه انجام ورزشهایی که عضلات چهارسر ران را هدف قرار میدهند به تقویت مفصل زانو خیلی کمک میکنند. در ادامه با چند تمرین ورزشی مفید برای بهبود بیماری کندرومالاسی پاتلا آشنا میشویم:
- تمرینات تقویتی عضلات چهارسر ران
- مثل اسکوات نیمه (Halfsquat). برای انجام این حرکت صاف بایستید، سپس در حالی که لگن را به سمت عقب میبرید پایین بیایید (مانند نشستن روی صندلی). سعی کنید زاویه خمیدگی زانوها ۴۰ درجه باشد و زانوها از نوک انگشتان پا جلوتر نزند. این تمرین را روزانه با تعداد ۳ ست و تکرار ۱۰ تا انجام دهید.
- حرکات کششی همسترینگ و عضلات ساق پا
- این تمرین را میتوانید به صورت نشسته یا ایستاده انجام دهید. کافیست دستها را به نوک پاها برسانید و ۱۵ ثانیه در این حالت بمانید، سپس به حالت اولیه برگردید. روزانه ۵ دقیقه این حرکت کششی را انجام دهید.
- ورزشهای استقامتی کمفشار
- مثل دوچرخهسواری با مقاومت کم و شنا.
- تمرینات تعادلی
- مانند ایستادن روی یک پا برای چند ثانیه.
با توجه به این که شرایط جسمانی و شدت بیماری هر فرد با دیگری متفاوت است، بهتر است حرکات ورزشی و تمرینات توانبخشی توسط پزشک یا یک فیزیوتراپیست ارائه شود.
کلام آخر
کندرومالاسی پاتلا یکی از عارضههای شایع زانو است، که موجب ساییدگی یا نرم شدن غضروف کاسه زانو (کشکک) میشود. به همین دلیل به این بیماری نرم شدن کشکک زانو نیز گفته میشود. این عارضه بین افرادی که فشار زیادی به زانوی خود وارد میکنند شایعتر است، مانند ورزشکاران، افراد دارای اضافه وزن و همینطور زنان (به دلیل مسائل آناتومیکی). خوشبختانه این بیماری را اگر در مراحل ابتدایی باشد میتوان با تغییر سبک زندگی، درمانهای کمتهاجمی و همینطور انجام تمرینات توانبخشی و کششی مناسب، تا حد قابل توجهی بهبود بخشید. چنانچه درد و التهاب زانو با وجود درمانهای اولیه برطرف نشد و ادامه پیدا کرد، بهتر است برای بررسی دقیق با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
پرسشهای متداول
علت کندرومالاسی پاتلا چیست؟
نرمی کشکک زانو به دلایل مختلفی اتفاق میافتد از جمله، وارد شدن فشار یا تنش بیش از اندازه روی زانو، آسیبدیدگی غضروف زانو، ناهنجاریهای آناتومیکی، ضعف عضلات ران و چاقی.
از کجا بفهمم به نرمی کشکک زانو مبتلا شدهام؟
اصلیترین علائم این عارضه، حساسیت و درد در ناحیه زانو است. دیگر نشانههای این بیماری ممکن است به شکل صدا دادن زانو (صدای خرد شدن)، تورم زانو، ضعف و کاهش دامنه حرکتی بروز کند.
آیا نرمی غضروف زانو قابل درمان است؟
بله، در بیشتر موارد و در صورتی که بیماری در مراحل اولیه باشد با استراحت، تغییر سبک زندگی و فیزیوتراپی بهبود پیدا میکند. در صورت پیشرفت بیماری نیز میتوان با جراحی آن را درمان کرد.