کمر درد نشانه سرطان؛ بررسی رابطه کمر درد و سرطان
۱۴۰۳-۰۳-۰۵ ۱۴۰۳-۰۶-۰۷ ۱۳:۴۶کمر درد نشانه سرطان؛ بررسی رابطه کمر درد و سرطان
کمر درد نشانه سرطان؛ بررسی رابطه کمر درد و سرطان
دلایل زیادی برای کمر درد وجود دارند و سرطان یکی از موارد نادر علل این عارضه است. اگر آسیبدیدگی یا افزایش سن، دلیل کمر درد شما نیست و به ویژه سابقه سرطان نیز دارید، با پزشک خود در ارتباط با دردتان مشورت کنید. به گفته مؤسسه ملی سلامت ایالات متحده، حدود ۸۰ درصد از مردم در آمریکا در طول زندگی خود با کمر درد روبرو بودهاند. علل شایع کمر درد، آسیب ناشی از بلند کردن اجسام سنگین، تغییرات ستون فقرات مرتبط با افزایش سن و آسیبهایی مانند سقوط، تصادف یا پارگی دیسک کمر هستند و سرطان به ندرت علت کمردرد است.
با این حال، شاید کمر درد مربوط به سرطانهایی مانند سرطان ستون فقرات، کولورکتال (روده بزرگ) یا تخمدان باشد. افراد مبتلا به انواع سرطان معمولا علاوه بر کمر درد، علائم دیگری نیز خواهند داشت. در واقع، سرطان یک علت نادر اما احتمالی کمردرد در برخی افراد است. کمردرد مربوط به سرطان بیشتر مرتبط با تومور در ناحیه اطراف کمر مانند روده بزرگ است تا تومور سرطانی در خود کمر. در ادامه در این مقاله مجله فست طب، بیشتر در مورد کمر درد نشانه سرطان صحبت خواهیم کرد.
آیا کمر درد نشانه سرطان است؟
بیشتر کمردردها ناشی از سرطان نیستند. هر زمان که دردی دارید که از بین نمیرود، مراجعه به پزشک مهم است اما کمردرد به احتمال زیاد ناشی از چیزی مانند آسیب کمر یا آرتریت است و در اغلب مواقع به سرطان مربوط نیست. حدود ۹۰ درصد از کمردردها ناشی از عوامل فیزیکی مانند آسیبدیدگی است. ریسک ابتلا به تومور در طناب نخاعی یا تومور مغزی در طول عمر کمتر از ۱٪ است.
بزرگترین عامل پیشبینیکننده سرطان ستون فقرات، سابقه سرطان است. طبق اعلام مرکز سرطان مموریال اسلون–کترینگ که یکی از معتبرترین مراکز تحقیقاتی پیرامون سرطان در جهان است، کمتر از ۱۰ درصد تومورهای ستون فقرات، در واقع از ستون فقرات شروع میشوند.
حتی اگر تومور در ستون فقرات وجود داشته باشد و باعث کمردرد شود، تومور همیشه سرطانی نیست. اگر کمردرد مربوط به سرطان متاستاتیک باشد، مهم است که با پزشک در مورد درمان صحبت شود. هنگامی که سرطانها شروع به گسترش میکنند، کمردرد شاید یک نشانه هشدار باشد.
انواع کمردرد که شاید به معنای سرطان باشند
کمردردی که احتمالا نشانه سرطان باشد، معمولا همراه با سایر علائم سرطان رخ میدهد. نمونههایی از این علائم عبارتند از:
- کمردردی که به نظر می رسد مربوط به حرکت نیست یا با حرکت بدتر نمیشود
- کمردردی که معمولا در شب یا صبح زود رخ میدهد و در طول روز از بین میرود یا بهتر میشود
- کمردردی که حتی پس از فیزیوتراپی یا سایر درمانها ادامه دارد
- تغییرات در شرایط روده مانند خون در مدفوع یا همچنین وضعیتی مثل خون در ادرار
- کاهش وزن ناگهانی و بدون دلیل خاص
- خستگی بیدلیل
- ضعف، گزگز، یا بیحسی در بازوها یا پاها
کمر دردی که امکان دارد نشانه سرطان باشد، اغلب شدید نیست و ممکن است از نظر شدت متغیر باشد. داشتن سابقه شخصی سرطان همراه با این علائم نیز میتواند خطر ابتلا را افزایش دهد. اگر کمردرد دارید و نگران هستید که به دلیل سرطان باشد، علائم کلی خود را در نظر بگیرید و با پزشکتان صحبت کنید. شاید مشکل اصلی شما پارگی دیسک کمر یا سیاتیک باشد و خبری از سرطان نباشد.
انواع سرطان که شاید باعث کمردرد شوند
چندین نوع سرطان در ستون فقرات و نواحی اطراف آن احتمالا باعث کمردرد شوند. در ادامه رایجترین انواع سرطانی که منجر به کمر درد میشوند را معرفی خواهیم کرد.
سرطان و تومور کمر و ستون فقرات
این احتمال وجود دارد که تومور نخاعی در استخوان ستون فقرات یا در غشاهای محافظ اطراف نخاع رشد کند. ستون فقرات یک ناحیه شایع برای متاستاز استخوان است. در ستون فقرات، سرطان از یک مکان شروع شده و به سایر نقاط گسترش مییابد. طبق گزارش انجمن جراحان مغز و اعصاب آمریکا (AANS)، سرطان در ۳۰ تا ۷۰ درصد بیماران، به ستون فقرات سرایت میکند.
اما ایجاد تومور اولیه در ستون فقرات نادر است. این تومورها، تودههای غیرطبیعی هستند که در داخل یا اطراف طناب نخاعی یا ستون فقرات رشد میکنند. این تومورها میتوانند بدخیم یا خوشخیم باشند. تومور بدخیم، سرطانی است و تومور خوشخیم غیرسرطانی است. احتمال دارد که هر دو نوع تومورها باعث درد در کمر شوند. اگر پزشک مشکوک به تومور در ستون فقرات باشد، موارد زیر را انجام میدهد:
- یک تاریخچه کامل پزشکی میگیرد
- یک معاینه عصبی انجام میدهد
- تجویز آزمایشهای سیتی اسکن یا ام آر آی
- در صورت نیاز، تجویز آزمایشهای دیگر شامل آزمایش خون یا بافتبرداری (بیوپسی) از ناحیه مورد نظر
علائم سرطان کمر و ستون فقرات
- رادیکولوپاتی یا احساس درد مشابه نیشگون گرفتن در ریشههای عصبی
- میلوپاتی یا درد ناشی از فشرده شدن طناب نخاعی
- مشکلات روده و مثانه به دلیل فشرده شدن اعصابی که حس و عملکرد این اندامها را بر عهده دارند
- بیحسی، گزگز و ضعف عضلانی
- مشکل در راه رفتن
- فلج
سرطان ریه و درد در کمر
انجمن جراحان مغز و اعصاب آمریکا گزارش میدهد که سرطان ریه یکی از شایعترین سرطانهایی است که به ستون فقرات گسترش مییابد. تومور ریه همچنین میتواند بر ستون فقرات فشار بیاورد و بر انتقال پیام عصبی به کمر تأثیر بگذارد. امکان دارد که فرد مبتلا به سرطان ریه علائمی مانند خستگی زودهنگام، تنگی نفس و سرفه خونآلود همراه با خلط را علاوه بر کمردرد تجربه کند.
سرطان پستان و کمر درد
کمردرد یک علامت نادر اما احتمالی سرطان سینه است. طبق اعلام انجمن جراحان مغز و اعصاب آمریکا، سرطان سینه معمولاً به کمر نیز متاستاز میکند. مانند سرطانهای ریه، برخی از تومورهای سرطان سینه ممکن است بر روی اعصابی که به ستون فقرات نیز منتقل میشوند، فشار بیاورند. این شرایط میتواند باعث درد شود.
کمر درد و سرطان دستگاه گوارش
سرطانهای معده، روده بزرگ و راستروده همگی شاید باعث کمردرد شوند. این درد از محل سرطان به پایین کمر انتقال مییابد. فرد مبتلا به این نوع سرطانها احتمالا علائم دیگری مانند کاهش وزن ناگهانی یا خون در مدفوع نیز داشته باشد.
کمر درد و سرطان خون
احتمال دارد که أنواع سرطانهای خون مانند مولتیپل میلوما، لنفوم و ملانوم همگی باعث کمردرد شوند. اغلب افراد مبتلا به سرطان خون وقتی به گذشته نگاه میکنند، متوجه میشوند که مدتی قبل از تشخیص، علائمی را تجربه کردهاند. این موارد شاید عفونتهای بلندمدت، کمردرد یا خستگی باشند. بسیاری افراد تصور میکردند که زمین خوردهاند یا عضلهای دچار کشیدگی شده است. بنابراین تشخیص علائم سرطان خون دشوار است. اگر علائمی دارید که نمیتوانید دلیل ایجاد آنها را متوجه شوید یا برای مدت طولانی ادامه دارند یا برای شما غیرعادی هستند، با پزشک مشورت کنید.
کمر درد و سرطان تخمدان
کمردرد در ناحیه کمر یا پهلو بین دندهها و لگن شاید نشانه سرطان تخمدان باشد. در چنین شرایطی درد شاید مانند درد پریود باشد. اگر کمردردی دارید که برای چندین هفته ادامه مییابد، با پزشک مشورت کنید.
رابطه سایر انواع سرطان با کمر درد
سایر انواع سرطان که امکان دارد باعث کمردرد شوند عبارتند از سرطان کلیه، تیروئید و پروستات. بروز تودههای سرطانی یا علائم این بیماریها منجر به این درد در کل بدن و به صورت ویژه کمر میشود. مخصوصا سرطان کلیه و پروستات که در نزدیکی کمر قرار دارند.
تشخیص رابطه سرطان و کمردرد
هنگام تشخیص علل احتمالی کمردرد، پزشک علائم و سابقه پزشکی شخص را در نظر میگیرد. مهم است که اگر شخص سابقه سرطان یا سابقه خانوادگی این بیماری را دارد، پزشک آن را در نظر بگیرید. از آنجایی که در کسانی که قبلاً سرطان نداشتهاند، سرطان یک علت نادر کمردرد به حساب میآید، پزشک ممکن است قبل از انجام یک درمان کامل سرطان، درمانهای دیگری را توصیه کند.
با این حال، اگر درد پس از فیزیوتراپی یا داروهای ضدالتهابی ادامه یابد، پزشک میتواند آزمایشهای تصویربرداری و خون را تجویز کند. این آزمایشها شاید به شناسایی نشانههای سرطانی بالقوهای که باعث کمردرد میشوند، یاری رسانند.
درمان کمردرد ناشی از سرطان چیست؟
درمانهای پزشکی برای کمردرد مربوط به سرطان، به نوع سرطان و میزان پیشرفت آن بستگی دارند. به عنوان مثال گاهی اوقات پزشک، جراحی را برای برداشتن تومور توصیه میکند. سایر درمانها شاید شامل شیمیدرمانی و پرتودرمانی برای کوچک کردن تومور باشد. پزشکان همچنین احتمالا داروهای ضددرد را برای کمک به درد کمر تجویز کنند. شلکنندههای عضلانی همچنین احتمالا به کاهش بروز گرفتگی عضلانی یاری رسانند که احتمال دارد درد کمر را کاهش دهند.
برای بررسی کمردردی که امکان دارد نشانه سرطان باشد، چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر نگران هستید که کمردرد شما شاید نشانه سرطان باشد، باید در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
- داشتن سابقه سرطان
- کمردرد به طور ناگهانی شروع شود و ربطی به آسیب نداشته باشد
- به نظر نمیرسد که کمردرد به حرکت مرتبط باشد
- احساس تغییر شکل مانند یک توده در ستون فقرات
درمانهای خانگی برای کمردرد مرتبط با سرطان
پس از اینکه به پزشک مراجعه کردید و علت کمردرد شما مشخص شدُ، موارد زیر به عنوان درمانهای خانگی برای کمردرد مرتبط با سرطان شاید مفید واقع شوند:
- کمپرس سرد یا گرم: قرار دادن کیسههای یخ که در پارچه پیچیده شده یا کمپرسهای گرم در قسمت پایین کمر به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه میتوانند تسکیندهنده باشند.
- مسکنهای بدون نسخه: احتمال دارد که مصرف مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن مفید باشند. همیشه ابتدا با پزشک خود مشورت کنید تا اطمینان حاصل نمایید که این داروها با داروهای دیگری که مصرف میکنید، تداخل ندارند.
- ورزش: امکان دارد که ورزش ملایم، به قوی و انعطافپذیر نگه داشتن عضلات کمر یاری رساند. نمونههایی از ورزشهای ملایم شامل پیادهروی و حرکات کششی هستند.
طول عمر بیماران مبتلا به سرطان ستون فقرات چقدر است؟
طول عمر بیماران مبتلا به سرطان ستون فقرات به مرحله بیماری و زمان تشخیص و درمان بستگی دارد و فرد بیمار شاید سالها به زندگی خود ادامه دهد. در مراحل پیشرفته اما احتمالا طول عمر بیماران مبتلا به بیماری متاستاتیک نخاعی ۱۰ ماه باشد. متاستاز ستون فقرات یکی از علل اصلی عوارض در بیماران سرطانی است. این شرایط باعث درد، شکستگی، بیثباتی اندامها یا نقص عصبی مانند فلج یا اختلال عملکرد روده و مثانه میشود.
سخن پایانی
کمردرد به ندرت به دلیل سرطان ایجاد میشود. معمولا درد کمر به دلیل مشکلات دیگری مانند استفاده بیش از حد یا آسیبدیدگی یا به دلیل تغییرات ستون فقرات مانند دژنراسیون دیسک، آرتریت یا تنگی نخاع ایجاد میشود. درد در قسمتهای مختلف کمر یکی از شایعترین دلایل مراجعه افراد به پزشک است. در موارد نادر، کمردرد شاید نشانهای از وجود تومور در ستون فقرات باشد یا به سرطانهای دیگر از جمله ریه، سینه، خون و سرطانهای دستگاه گوارش مانند سرطان روده بزرگ مرتبط باشد.
در این مقاله، موارد لازم در ارتباط با کمردردی که احتمالا با سرطان مرتبط باشد را توضیح دادیم. این مطلب به شما کمک میکند تا درک بهتری داشته باشید که چه زمانی باید کمردرد خود را جدی بگیرید و برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.
سوالات متداول در مورد کمر درد نشانه سرطان
۱-رابطه کمردرد و سرطان روده چیست؟
کمردرد به ندرت از علائم سرطان روده بزرگ است اما در برخی موارد احتمالا با این سرطان مرتبط باشد. احتمال دارد که سرطان از روده بزرگ به ستون فقرات گسترش یابد، اگرچه این امر نادر است. امکان دارد که تومور یا تورم ناشی از آن روی نخاع فشار آورد. درمان سرطان روده بزرگ نیز ممکن است که باعث ایجاد کمردرد به عنوان یک عارضه جانبی شود.
۲-رابطه کمر درد و سرطان رحم چیست؟
اگر سرطان رحم به مرحله پیشرفته برسد، امکان دارد که علائمی مانند درد در کمر، پاها یا لگن و از دست دادن اشتها را ایجاد کند.
۳-رابطه کمردرد و سرطان کبد چیست؟
درد ناشی از سرطان کبد شاید در سمت راست بالای شکم، شانه راست یا کمر ایجاد شود. درد در بافت نرم احتمالا ضرباندار باشد، درد عصبی اما احتمال دارد که تیز یا کوبنده باشد. در مواردی که تومورها به استخوان متاستاز میکنند، فرد امکان دارد که درد عمیقی را تجربه کند.