جدول محتوا
Toggleدرمان جای جوش با روشهای مختلف انجام میشود. همه زخمهای آکنه دائمی نیستند و درمان برای آنها در دسترس است. برخی از درمانها جای زخمها را از بین میبرند، در حالی که برخی دیگر به پوست کمک میکنند تا با کلاژن خود بهبود پیدا کند.
بهتر است قبل از بروز جای جوش، از ایجاد آن پیشگیری کنید. بهترین اقدام پیشگیری برای کاهش آن، درمان سریع جوش است به صورتی که التهاب به حداقل ممکن کاهش یابد. در این مطلب از سایت فروشگاهی فست طب به بررسی روشهای درمان جای جوش میپردازیم.
آکنه چگونه باعث بروز جای جوش میشود؟
هر ناحیه با غدد چربی مستعد ابتلا به آکنه است. جای جوش درواقع نتیجه التهاب لکههای آکنه است. منافذ جوش متورم میشود و در دیواره منافذ شکستگی رخ میدهد. جای جوش روی صورت، سینه و کمر بسیار شایع است.
برخی از لکهای جوش کوچک و جای زخم کم عمق هستند. این لکهای کم عمق به سرعت بهبود مییابند. گاهی اوقات محتویات لکها به بافت اطراف میریزد و جای زخمهای عمیقتری ایجاد میشود. پوست با تشکیل رشتههای کلاژن جدید، جای جوش را ترمیم میکند.
جای جوشها به دو شکل روی پوست ظاهر میشوند:
- زمانی که بافتی از بین میرود، زخم ایجاد میگردد که منجر به فرورفتگی در سطح پوست میشود.
- زمانی که زخمی ایجاد میشود که روی سطح پوست برجسته میماند. این نوع اسکار آکنه، در واقع، نشانه این است که پوست کار خود را انجام میدهد. اما شاید، خیلی زیاد. پوست کلاژن بافت ترمیمکننده ایجاد میکند تا به بهبود جای جوش کمک کند. اما اگر کلاژن بیش از حد تولید کند، جای زخمهای برجسته ایجاد میشود.
البته میتوان با استفاده از دستگاه دموکرافت- democroft خیلی راحت هم جوشها را درمان و هم به بهبود وضعیت پوست رسیدگی کرد. زیرا دموکرافت دستگاهی آلمانی با دو تکنولوژی یون درمانی و LED درمانی است.
چگونه میتوان از ایجاد جای جوش پیشگیری کرد؟
درمان جای جوش ممکن است زمانبر باشد. به همین دلیل بهتر است از همان ابتدا از به جا ماندن جای جوش جلوگیری کنید. برای پیشگیری از ایجاد جای جوش این نکات را رعایت کنید:
- از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. نور خورشید مهم است زیرا پوست از انرژی نور برای کمک به ساخت ویتامین D استفاده میکند. با این حال، آفتاب زیاد میتواند جای زخم را تیره کند. و هر چه رنگ پوست تیرهتر باشد، جای جوشها آشکارتر خواهد بود.
- جوش را خراش یا فشار ندهید. ایجاد آسیب بیشتر به پوست باعث افزایش التهاب میشود که جای زخم را بدتر میکند.
- فورا آکنه خود را درمان کنید. هر چه بیشتر صبر کنید، احتمال ایجاد زخم بیشتر میشود.
- سیگار نکشید. کشیـدن تنباکو خطر ایجاد جای جوش را افزایش میدهد. نه فقط زخمهای آکنه، بلکه به طور کلی جای زخم روی بدن.
- به متخصص پوست مراجعه کنید. در اسرع وقت از متخصصان کمک بگیرید. آکنه خود را قبل از ایجاد زخم درمان کنید.
درمان جای جوش با ۶ روش موثر و پرمصرف
جای جوشها در بعضی شرایط سرسخت هستند و هیچ درمان واحدی برای همه بهترین نیست. بستـه نوع پوست و شدت جای زخم، یک یا ترکیبی از روشهای زیر ممکن است ظاهر پوست را بهبود بخشد. برخی از درمانهای مفید برای از بین بـردن جای جوش به شرح زیر است:
۱. پرکنندههای پوستی مانند تزریق کلاژن برای پر کردن جای جوش
تزریق کلاژن، چربی یا سایر مواد به زیر پوست میتوانند جای زخمهای فرورفته حجیم کنند. هدف این است که زخم یا جای جوشها کمتر دیـده شوند. نتایج موقتی هستند، بنابراین برای حفظ اثر به تکرار درمان نیاز است. این روش خطر کمی برای تغییر رنگ پوست دارد. این گزینه به خصوص برای درمان سوراخهای جای جوش مناسب است.
۲. درم ابریژن، روشی مناسب برای لایه برداری پوست
این روش معمولا برای جوشهای شدیدتر استفاده میشود. پزشک لایه بالایی پوست را با یک برس با چرخش سریع برمیدارد. جای جوشهای سطحی ممکن است به طور کامل از بین بروند و جای جوش عمیقتر نیاز به تکرار این روش دارند. بعد از درم ابریژن پوست رشد میکند و پوست جدید، نرمتر و جوانتر به نظر میرسد.
۳. محصولات حاوی رتینوئید و داروهای شبه رتینوئید برای رفع جای جوش
محصولات دارویی حاوی رتینوئید اسید برای درمان آکنهها متوسط مناسب هستند. این دارو به صورت کرم، ژل و لوسیون در بازار و داروخانه عرضه میشود. استفاده از محصولات رتینوئیدی باید زیر نظر پزشک انجام شود. زیرا ممکن است برخی افراد به این دارو واکنش نشان دهند. همچنین استفاده زیاد از این دارو به حساسیت منجر میشود. به همین دلیل درابتدا استفاده توصیه میشود که هفته ای سه مرتبه از کرم رتینوئیدی استفاده کنید. سپس استفاده را به هر روز تغییر دهید.
۴. لایه برداری شیمیایی، مناسب برای از بین بـردن لک و جای جوش
پزشک یک محلول شیمیایی را روی بافت جای جوش اعمال میکند تا لایه بالایی پوست را برداشته و ظاهر زخمهای عمیقتر را به حداقل برساند. برای حفظ نتایج میتوانید لایه برداری های ملایم و متوسط را تکرار کنید. عوارض جانبی آن شامل تغییر در رنگ پوست، به ویژه با لایه برداری عمیق در پوستهای تیره است.
۵. میکرونیدلینگ، برای درمان جای آکنه
پزشک برای تحریک کلاژن سازی در بافت زیرین، یک وسیله سوزنی روی پوست میچرخاند. این یک تکنیک ایمن، ساده و احتمالا موثر برای جای آکنه است. کمترین خطر تغییر رنگ پوست را دارد. نتایج کم موقتی هستند و ممکن است به تکرار درمان نیاز داشته باشید.
۶. ضد آفتاب، جلوگیری از ماندگاری جای جوش
استفاده از ضدآفتاب هر روز روی جای جوش ضروری است. قرار گرفتـن در معرض نور خورشید میتواند جای زخمها را تیره کند و آنها را بیشتر نمایان کند. پرتوهای فرابنفش خورشید به پوست صدمه میزند و قسمتهای آسیبدیده و قرمز پوست را ماندگارتر میکنند. ضدآفتابها نه تنها جلوی وخیم شدن آثار جوش را میگیرند، بلکه نقش مهمی در جلوگیری از پیری زودرس دارند.
۷. تزریق بوتاکس، کمک به حذف جای جوش
گاهی اوقات پوست اطراف آکنه باعث ایجاد زخم می شود. تزریق بوتاکس پوست اطراف را شل میکند، که ممکن است ظاهر جای جوش را بهبود بخشد. نتایج موقتی هستند، بنابراین برای حفظ اثر به تکرار درمان نیاز است.
۸. نور درمانی برای جوان سازی و رفع جای جوش از روی صورت
یکی از جدیدترین روشهای جوانسازی و رفع مشکلات پوستی استفاده از نور درمانی است. در این روش که به LED درمانی مشهور است سلولهای پوستی به کلاژن سازی و ترمیم خود تحریک میشوند. همچنین باید اشاره کنیم که نور درمانی برای رفع لک پوستی، تیرگی، التهاب و قرمزی پوست بسیار عالی است.
۹. مزوتراپی پوست برای کمک به روند درمان جای جوش صورت
انجام مزوتراپی برای زیبایی، سلامتی، طراوت و رفع جای جوش از روی پوست مناسب است. در این روش ویتامینها، مواد معدنی و تمامی آن چیزی که پوست و سلولها برای ترمیم و بازسازی خود نیاز دارند، به پوست تزریق میشود. انجام مزوتراپی یک روش درمانی کم تهاجمی است که باعث شادابی، شفافیت و طراوت پوست خواهد شد.
جای جوش را چگونه از بین ببریم؟
جای جوش اثری است که بعد از آکنه روی پوست ظاهر میشود. در برخی افراد جوشها بدون بر جای گذاشتـن زخم، بهبود مییابند اما در بعضی مواقع ممکن است جای جوش به شکلهای مختلف باقی بماند. آنها به صورت لکهای قهوهای رنگ، فرورفتگی و چال شدن پوست و گاهی به شکل زخم خود را نشان میدهند.
برای درمان جای جوش روشهای زیادی استفاده میشود. بهترین روشهای درمان جای جوش شامل استفاده از ضد آفتاب، میکرونیدلینگ، تزریق بوتاکس، لایه برداری شیمیایی، تزریق کلاژن و موارد دیگر میشود.
رفع جوش با طب گیاهی و سنتی در خانه
برای رفع جای جوش از روی صورت از گیاهان دارویی نیز میتوان استفاده کرد. معمولا این گیاهان همان مواد اولیه به کار رفته در محصولات پوستی و درمانی است که پزشکان توصیه میکنند. در ادامه با ما همراه باشید تا با برخی از این گیاهان دارویی آشنا شویم:
- روغن درخت چای: این گیاه باعث کاهش تعداد جوشهای سر سیاه و سر سفید میشود.
- مخمر آبجو: استفاده از این مخمر به کاهش آکنه کمک میکند.
- سبوس گندم: سبوس به تمیز شدن عمقی لایههای پوست کمک خواهد کرد.
- سرکه سیب: استفاده از این سرکه به ضد عفونی کردن پوست، کاهش تورم و قرمزی آن کمک میکند.
- گلاب: استفاده از گلاب با خواص آنتی اکسیدانی برای کنترل سبوم، حفظ طراوت و شادابی پوست مناسب است.
این مواد تنها بخش کوچکی از داروهای گیاهی یا سنتی انگی بریا از بین بردن جای جوش هستند.
سوالات متداول درباره جای جوش و درمان آن
۱.آیا میکرنیدلینگ برای درمان جای جوش مناسب است؟
بله. این روش برای کلاژنسازی پوست مناسب است که به درمان جای جوش کمک میکند.
۲.سریعترین روش از بین بـردن جای جوش چیست؟
روشهایی مثل میکرونیدلینگ، تزریق بوتاکس، لایه برداری شیمیایی، تزریق کلاژن میتواند جای جوش را از بین ببرد.
۳.آیا تزریق کلاژن برای درمان جای جوش مناسب است؟
تزریق کلاژن، چربی یا سایر مواد به زیر پوست میتوانند جای زخمهای فرورفته حجیم کنند.