بررسی رابطه درد پاشنه پا و کمبود ویتامین

بررسی رابطه درد پاشنه پا و کمبود ویتامین|فست طب

آیا درد پاشنه پا و کمبود ویتامین به هم ربطی دارند؟ آیا علت بیماری زمینه‌ای است؟ دلایل زیادی وجود دارد که پاشنه پا درد می‌گیرد، برای مثال افزایش کلسترول خون، التهاب آشیل، بیماری سیور و چند آسیب یا یبماری دیگر سبب درد پاشنه پا می‌شود. البته همیشه نمی‌توان درد پاشنه پا را به یک بیماری زمینه‌ای ربط دارد، زیرا در برخی موارد درد پاشنه پا به دلیل کمبود ویتامین است.

در این مقاله، نگاهی دقیق‌تر به کمبود ویتامین‌هایی که ممکن است منجر به درد پاشنه پا شود و همچنین سایر علل بالقوه و گزینه‌های درمان پاشنه پا در منزل می‌پردازیم. با فست طب همراه باشید.

علت درد پاشنه پا چپ یا راست چیست؟

علت درد پاشنه پا چیست؟ |فست طب

بافت نرم کف پا یک ساختار چند لایه است که از پوست، سلول‌های چربی و فاسیا تشکیل شده است. پاشنه پا بخشی از ساختار پا است که با آناتومی خاص خودش راحتی را در هنگام راه رفتن موجب می‌شود. گاهی اوقات فرد در ناحیه پاشنه پا احساس درد و سوزش می‌کند، این درد به چه دلیل است؟ علت درد پاشنه پا چپ و یا راست مانند هم است و هر آن چیزی که سبب درد پاشنه پا در سمت راست می‌شود، سبب درد پاشنه پا در سمت چپ نیز خواهد شد.

رایج‌ترین علت درد پاشنه پا

  • التهاب کف پا: (پلانتار فاشیاتیس) از شایع‌ترین علت درد پاشنه پا است.
  • سندرم خار پاشنه: از علت‌های رایج درد پاشنه پا است، در این سندروم یک توده حاوی کلسیم بین پاشنه و قوس پا رشد کرده و خار پاشنه ایجاد می‌کند.
  • کلسترول بالا و درد پاشنه پا: کلسترول بیش از حد با التهاب و درد تاندون مرتبط است. افزایش کلسترول ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی مانند التهاب تاندون آشیل شود، علائم التهاب تاندون آشیل عبارتند از: درد هنگام بالا رفتن از پله یا درد در پاشنه پا پس از فعالیت بدنی
  • ضعف عضله ساق پا به دلیل عدم فعالیت؛ این موضوع باعث تورم عضله در پاشنه پا می‌شود.
  • فشار زیاد به پاشنه پا: به دلیل راه رفتن‌های بسیار طولانی، راه رفتن در مناطق ناهموار به پاشنه پا فشار وارد می‌شود.
  • آرتریت: ساییدگی و پارگی مفصل مچ پا در آرتریت موجب درد پاشنه پا می‌شود.
  • تاندونیت آشیل: التهاب تاندون آشیل سبب درد پاشنه پا می‌شود.
  • عصب به دام افتاده: فشرده شدن عصب به دلیل گیر کردن در بافت استخوانی پاشنه پا نیز ممکن است درد پاشنه پا را موجب شود.
  • بیماری عروق محیطی: تنگ شدن رگ‌های خونی تامین کننده پاشنه پا از علت درد پاشنه پا محسوب می‌شود.
  • بیماری Sever سیور یا (آپوفیزیت کالکانئال): این بیماری در کودکان به دلیل آسیب به صفحه رشد استخوان پاشنه پا رخ می‌دهد. همچنین مرکز استخوان پاشنه به دلیل کفش‌های جدید یا فعالیت ورزشی زیاد نیز ممکن است تحریک شود که همین امر موجب درد پاشنه پا خواهد شد.
  • بورسیت: التهاب کیسه‌ای که مفاصل را می‌پوشاند، از علل درد پاشنه پا محسوب می‌شود. بوریست یک کیسه زیر تاندون آشیل است، این بورس در اثر راه رفتن طولانی مدت یا پوشیدن کفش‌های بلند رخ می‌دهد.
  • برآمدگی بالای پاشنه پا (دفورمیتی هاگلند): رشد استخوان غیر طبیعی در پشت پاشنه پا سبب درد پاشنه پا خواهد شد.
  • کمبود ویتامین و درد پاشنه پا: کمبود ویتامین C، ویتامین B و ویتامین D باعث درد پاشنه پا می‌شود.

در این مقاله به صورت اختصاصی به درد پاشنه پا و کمبود ویتامین پرداخته‌ایم.

کمبود کدام ویتامین سبب درد پاشنه پا می‌شود؟

ویتامین‌ها نقش مهمی در بدن ایفا کرده، به گونه‌ای که کمبود هر یک سبب بروز علائم مختلف می‌شود. برای مثال کمبود ویتامین C یا D و همچنین D سبب بروز درد در مفاصل به خصوص مفاصل زانو می‌شود. کمبود چه ویتامینی باعث زانو درد میشود. با توجه به نقش مهم ویتامین‌ها در بدن، نیاز است بدانیم که کمبود هر کدام چه تاثیری در اندام‌های بدن دارد، در این مطلب به صورت اختصاصی به درد پاشنه پا و کمبود ویتامین پرداخته‌ایم.

خانواده ویتامین B و نقش جادویی آن در کاهش درد پاشنه پا

خانواده ویتامین B و نقش جادویی آن در کاهش درد پاشنه پا|فست طب

سه نوع کمبود ویتامین B وجود دارد که با درد پا مرتبط است که شامل B1، B6 و B12 می‌شود. این ویتامین‌ها مکمل‌های ضد التهابی هستند که می‌توانند به سلامت پاهای شما کمک کنند. بنابراین اگر شما مبتلا به درد پاشنه پا هستید و کمبود ویتامین نیز دارید، پس بهتر است به سراغ مصرف مکمل این ویتامین‌ها بروید. در کنار داروهای مکمل از مصرف پودر بامیه برای غضروف سازی غافل نشوید. زیرا این ماده خواص غضروف سازی بالایی دارد.

ویتامین B1 و تاثیر در ساخت گلبول‌های قرمز

ویتامین B1 که به نام تیامین نیز شناخته می‌شود، ویتامینی است که به بدن در هضم کربوهیدرات‌ها و ساخت گلبول‌های قرمز جدید کمک می‌کند. وقتی B1 کافی در رژیم غذایی خود ندارید، ممکن است دچار ادم شوید. ادم وضعیتی است که در آن بدن شما متورم می‌شود. کمبود ویتامین B1 همچنین می‌تواند باعث درد در ساق پا و پاشنه پا شود. سوزن سوزن شدن، سوزش و گزگز و درد پاشنه پا از شایع‌ترین علائم کمبود ویتامین B1 است.  منابع غذایی تیامین شامل غلات کامل، گوشت و ماهی است.

ویتامین B6 و بررسی علت درد پاشنه پای چپ در زنان و مردان

ویتامین B6، همچنین به عنوان پیریدوکسین شناخته می‌شود، علاوه بر عملکرد مشابه ویتامین B1، این ویتامین از سیستم عصبی بدن نیز پشتیبانی می‌کند. از آنجایی که هر دو ویتامین B1 و B6 اهداف مشابهی دارند، علائم کمبود آنها نیز بسیار مشابه همدیگر است. این ویتامین در ماهی، جگر گاو، سیب زمینی و گوشت یافت می‌شود. غنی‌ترین منابع ویتامین B6 شامل ماهی، جگر گاو، سیب زمینی و سایر سبزیجات نشاسته‌ای و میوه‌ها (به غیر از مرکبات) است.

ویتامین B12 و علت درد پاشنه پا راست و چپ

سومین نوع ویتامین B ویتامین B12 است. کمبود B12 گاهی اوقات می‌تواند علائم نوروپاتی محیطی را تقلید کند. نوروپاتی محیطی وضعیتی است که در آن اعصاب محیطی آسیب می‌بینند و باعث بی‌حسی و درد در اندام‌ها می‌شوند. مانند نوروپاتی محیطی، کمبود ویتامین B12 با بی‌حسی، سوزش و گزگز در دست‌ها و پاها مشخص می‌شود. این علامت به این دلیل رخ می‌دهد که این ویتامین نقش مهمی در سیستم عصبی دارد.

کمبود ویتامین B12 علاوه بر ایجاد درد در پا، می‌تواند التهاب کف پا را نیز تشدید کند.  ویتامین B12 در طیف گسترده‌ای از غذاهای حیوانی یافت می‌شود. غذاهای گیاهی ویتامین B12 ندارند، مگر اینکه غنی شده باشند. شما می‌توانید مقادیر توصیه شده ویتامین B12 را با خوردن غذاهای مختلف از جمله موارد زیر دریافت کنید: ماهی، گوشت، مرغ، تخم مرغ، شیر و سایر محصولات لبنی حاوی ویتامین B12 هستند.

بهترین راه برای اطمینان از اینکه آیا درد پاشنه پا شما به دلیل کمبود ویتامین است یا خیر، مشورت با پزشک است. آنها می‌توانند تأیید کنند که آیا درد پاشنه پای شما ناشی از کمبود ویتامین است یا مشکل دیگری سبب بروز درد در این ناحیه شده است.

ویتامین D و ارتباط آن با درد پاشنه پا

کمبود ویتامین D معمولاً با دردهای گسترده، ضعف و خستگی ظاهر می‌شود و همچنین می‌تواند با علائم متمرکز مانند درد موضعی در پاشنه پا تظاهر کند. اگر بیمار در طول یک بازه زمانی، چندین بار مشکل اسکلتی عضلانی برای وی پیش آمده باشد؛ (مثلاً التهاب کف پا، درد لگن، کمردرد و زانو درد) باید به کمبود ویتامین D شک کند.

اهمیت ویتامین D در سیستم اسکلتی عضلانی به دلیل نقش آن در متابولیسم کلسیم و استخوان است. ویتامین D  جذب کلسیم را افزایش می‌دهد و بر تقویت استخوان و عملکرد عضلات تأثیر مثبت می‌گذارد. علاوه بر این، ویتامین D یک هورمون استروئیدی است که اهمیت آن به ویژه برای ساختار و عملکرد سیستم اسکلتی عضلانی شناخته شده است. کاهش سطح ویتامین D باعث هیپرپاراتیروئیدیسم ثانویه  شده که منجر به از دست دادن توده استخوانی و قدرت عضلانی می‌شود. ویتامین D به دلیل نقش مهمی که در استخوان و عضلات دارد، ویتامین شل کننده عضلات نیز شناخته می‌شود.

بهترین منابع ویتامین D گوشت ماهی چرب و روغن کبد ماهی است. مقادیر کمی از این ویتامین در زرده تخم مرغ، پنیر و جگر گاو یافت می‌شود. برخی از قارچ‌ها حاوی مقداری ویتامین D هستند.  بهترین منابع غذایی ویتامین D ماهی‌های روغنی از جمله سالمون، ماهی خال مخالی و ساردین هستند. موز، اسفناج، پرتقال نیز منبع غنی از ویتامین D هستند.

بیوفلاونوئیدها انتی اکسیدانی برای کاهش درد پاشنه پا

بیوفلاوانوئیدها آنتی اکسیدانی با خواص ضد حساسیت، ضد التهاب، ضد میکروبی و ضد سرطان هستند. آنها در پوست مرکبات، فلفل سبز، کلم بروکلی، گوجه فرنگی، انگور بنفش، انواع توت‌ها و برخی انواع چای گیاهی یافت می‌شوند.

ویتامین C معجزه گر کاهش درد پاشنه پا

ویتامین C معجزه گر کاهش درد پاشنه پا|فست طب

مطالعات پزشکی کنونی نشان می‌دهد که افرادی که سطوح قابل قبولی از از بیوفلاونوئیدها (ویتامین P) دارند، دارای مقادیر کمتری از پروتئین‌های واکنش‌گر C هستند.  پروتئین‌های واکنش‌گر C: فاکتورهایی بوده که با انواع بیماری‌های التهابی، سرطان‌ها و سایر بیماری‌ها ارتباط دارند. با مصرف ویتامین C همراه با بیوفلاونوئیدها، به طور مستقیم التهاب موجود در پاشنه پا کمتر می‌شود.

خواص ضد التهابی ویتامین C به دلیل خاصیت تقویت کننده سیستم ایمنی آن است. هر چه رادیکال‌های آزاد در بدن کمتر باشد، احتمال التهاب کمتر است. ویتامین C به عنوان مکملی برای فاشیای کف پا شناخته می‌شود، زیرا می‌تواند التهاب پاشنه پا را کاهش دهد.

مرکبات (پرتقال، لیمو، گریپ فروت، کیوی)، گوجه‌فرنگی و سیب‌زمینی سهم عمده‌ای از ویتامین C در رژیم غذایی را دارا هستند. سایر منابع غذایی غنی ویتامین C شامل فلفل قرمز و سبز، کلم بروکلی، توت فرنگی، کلم بروکسل و طالبی است.

درمان درد پاشنه پا در منزل

درد پاشنه پا در صورت عدم درمان می‌تواند ناتوان کننده شود. اگر درد پاشنه پا را تجربه می‌کنید که در عرض چند روز برطرف نمی‌شود، توصیه می‌کنیم اقدامات زیر را انجام دهید:

  • هر روز دو دوره استراحت ۲۰ دقیقه‌ای انجام دهید، هنگام استراحت پاشنه‌های پا خود را بالا نگه دارید و تمرینات کششی ساده را انجام دهید.
  • کیسه‌های یخی را روی پاشنه پا خود قرار دهید.
  • رژیم غذایی روزانه خود را ارزیابی کنید و استفاده از ویتامین‌های شرح داده شده در بالا را برای کاهش درد پاشنه پا و کاهش التهاب آن در نظر بگیرید.
  • ارتز را برای درمان ورم کف پا و کاهش درد جایگزین کنید. برای این منظور می‌توانید از بریس یا ارترز مخصوص پاشنه پا بهره‌مند شوید. ارتز باکیفیت که استانداردهای کیفی در ساخت آن رعایت شده و مطابق با آناتومی پا طراحی گردیده است، به شما پیشنهاد می‌شود.
  • مکمل‌های طبیعی و رژیم غذایی غنی از ویتامین‌ها و مواد معدنی می‌توانند به شما کمک کنند تا سلامت پا را سریعتر به دست آورید.

آنچه در مورد درد پاشنه پا و کمبود ویتامین خواندید.

درد پاشنه پا یک وضعیت ناراحت کننده است که سبب درد شدید در ناحیه پاشنه پا شده و راه رفتن را دشوار می‌کند، همچنین اگر علت زمینه‌ای آن برطرف نشود، سبب ادم، التهاب آشیل، بورسیت و غیره می‌شود. از رایج‌ترین دلایل درد پاشنه پا کمبود ویتامین است. خوشبختانه، مکمل‌های ویتامین در بازار وجود دارند که می‌توانند به شما کمک کنند تا از التهاب کف پا و درد پاشنه پا خلاص شوید. بهتر است مکمل‌های ویتامین را با دستور پزشک مصرف کنید. قبل از هر چیزی لازم است که با یک پزشک مشورت کنید تا در صورت نیاز آزمایشات تکمیلی برای بررسی کمبود ویتامین برای شما تجویز شود.

سوالات متداول در مورد درد پاشنه پا و کمبود ویتامین

کمبود کدام ویتامین‌ها باعث درد پاشنه پا می‌شوند؟

کمبود ویتامین C، D، B   سبب درد پاشنه پا می‌شود.

کدام ویتامین نقش مهمی در کاهش درد پاشنه پا دارد؟

براساس مطالعات انجام شده، ویتامین D نقش بسیار مهمی در کاهش التهاب و درد پاشنه پا دارد.

آیا کمبود ویتامین B سبب درد پاشنه پا می‌شود؟

ویتامین‌های B (به ویژه ویتامین‌های B1،  B3،  B6) در صورت کمبود می‌توانند باعث درد پاشنه پا شوند. ویتامین B یک مکمل ضد التهابی شناخته می‌شود که به کاهش درد پاها کمک می‌کند. اگر کمبود ویتامین B دارید، مصرف مکمل ویتامین B را طبق دستور پزشک شروع کنید.

درمان درد پاشنه پا در منزل چگونه است؟

  • حداقل یک هفته تا حد امکان استراحت کنید.
  • یخ را روی ناحیه دردناک قرار دهید.
  • تمرینات کششی انجام دهید.
  • برای درد استامینوفن یا ایبوپروفن مصرف کنید.
  • کفش‌های مناسب و راحت بپوشید.
  • از ارتز و بریس مناسب استفاده کنید.
  • مکمل ویتامین C، D، B و E مصرف کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *