ارتباط درد ساق پا و سرطان؛ علت چیست؟ سرطان خون یا استخوان
۱۴۰۳-۰۳-۱۴ ۱۴۰۳-۰۶-۰۷ ۱۳:۳۹ارتباط درد ساق پا و سرطان؛ علت چیست؟ سرطان خون یا استخوان
ارتباط درد ساق پا و سرطان؛ علت چیست؟ سرطان خون یا استخوان
آیا میدانید درد ساق پا جزء علائم کدام نوع سرطان است؟ ارتباط درد ساق پا و سرطان به چه صورت است؟ پا درد ممکن است نشانهای از ابتلا و حتی گسترش سرطان به قسمتهای مختلف بدن باشد. انواع سرطانهایی که گفته میشود بیشترین ارتباط را با درد ساق پا دارند؛ شامل: سرطان ریه، سرطان خون، سرطان استخوان و سرطان پروستات است. علاوه بر این سایر انواع سرطان نیز ممکن است در صورت متاستاز یا گسترش سبب دردهایی مانند درد پا شوند. بنابراین باید در صورتی که درد ساق پا با وجود درمانهای مختلف بیش از یکماه به طول انجامید، برای بررسیهای بیشتر به مراکز درمانی مراجعه کرده و پس از معاینات فیزیکی، آزمایشهای تصویر برداری انجام دهید.
از آنجایی که سلامتی و آگاهی شما برای ما اهمیت بسیار زیادی دارد، در این سری از مقالات فست طب قصد داریم در خصوص ارتباط درد پا و سرطان صحبت کنیم. مانند همیشه مهمان مقاله ما باشید تا در خصوص این موضوع مهم بیشتر بدانید.
ارتباط درد ساق پا و سرطان به چه صورت است؟
متاسفانه درد ساق پا یکی از علائم مهم ابتلا به تعدادی از سرطانهای عمدتا بدخیم مانند سرطان خون است. البته نگران نباشید! طولانی شدن زمان و تشدید درد پاهای شما ممکن است نشان دهنده مشکلات دیگری مانند: آرتروز، نقرص، ضربه دیدن، شکستگیهای جزئی استخوان، التهابهای بافتی، گرفتگیهای ناشی از کمبود ویتامین و حتی عوارض داروها باشد. با این حال نباید خطرات جدیتر را نیز دست کم بگیرید.
مهمترین سرطانهایی که با درد ساق پا ارتباط دارند عبارتند از:
ارتباط سرطان استخوان و درد ساق پا
سرطان استخوان ممکن است در هر استخوانی در بدن ایجاد شود؛ با این حال بیشتر استخوان لگن و استخوانهای بلند بازو و ساق پا را درگیر میکند. سرطان استخوان بسیار نادر بوده و کمتر از ۱ درصد از نسبت کل سرطانها را تشکیل میدهد. این سرطان شامل سه نوع مختلف
- کندروسارکوم (سلول های سرطانی غضروف تولید میکنند)
- سارکوم یوینگ (تومورهای سارکوم یوینگ اغلب در لگن، پاها و بازوها ایجاد میشوند)
- استئوسارکوم (در این سرطان، سلولهای تومور استخوان نابالغی به نام استئوئید تولید میکنند)
علت اکثر سرطانهای استخوان ناشناخته است. تعداد کمی از این سرطانها به دلایل ژنتیکی و تعدادی دیگر به علت قرار گرفتن در معرض اشعه ایجاد میشوند. توجه داشته باشید اصطلاح “سرطان استخوان” به سرطانهایی اطلاق نمیشود که در قسمتی از بدن شروع شده و به استخوانها گسترش مییابند (متاستاز). برای مثال سرطان سینه در موارد زانودرد شدید سبب دردهای استخوان (به علت انتشار سلولهای سرطانی داخل استخوانها) میشود.
متاسفانه سرطان استخوان کودکان را بیشتر بزرگسالان را تحت تأثیر قرار میدهند (به دلیل رشد سریع استخوان در سن بلوغ). رایجترین روش درمان برای این نوع سرطان، برداشتن استخوان آسیب دیده است. سایر گزینههای درمانی شامل: شیمی درمانی و پرتودرمانی است. انتخاب نوع روش درمانی یعنی جراحی، شیمی درمانی یا پرتودرمانی بر اساس نوع سرطان استخوان و شدت آسیب تعیین میشود.
علائم سرطان استخوان و ارتباط آن با درد ساق پا
شایعترین علامت سرطان استخوان درد در ناحیهای است که تومور وجود دارد. این دردها هنگام دویدن بدتر میشوند علاوه بر این در مواردی تومور آن قدر بافت استخوان را ضعیف میکند که با اندکی فشار دچار شکستگی میشود. همچنین تعدادی از تومورهای استخوانی علائمی مانند: ضعف پا، درد ساق پا، کاهش وزن ناخواسته، حساسیت در نزدیکی ناحیه آسیب دیده، خستگی و تورم شدید را در پی دارند. جالب است که بدانید سرطان استخوان در مواردی باعث ایجاد توده در قسمت پشت گلو میشود. این توده منجر به مشکل در بلع و تنفس میگردد.
ارتباط درد ساق پا و سرطان خون
مولتیپل میلوما یک نوع نادر از سرطان خون است که احتمال ابتلا به آن ۱ در ۱۳۲ هزار نفر است. همچنین احتمال ابتلا به این سرطان در مردان بیشتر از زنان است. متاسفانه این سرطان هیچگونه توده قابل تشخیصی ایجاد نمیکند. بنابراین پزشک و یا بیمار نمیتواند از طریق لمس و احساس توده وجود بیماری را تشخیص دهند. چنانچه پزشک شما مشکوک به ابتلا به مولتیپل میلوما باشند، از طریق انجام آزمایشهای تشخیصی مربوط به سلولهای خونی و معاینه فیزیکی سایر علائم ابتلا به این سرطان را بررسی میکند. با این حال توجه داشته باشید! علائم ابتلا به سرطان خون در بسیاری از موارد مشابه سایر انواع بیماریهای خونی است. به همین دلیل برای تشخیص آن آزمایشهای تخصصی زیادی مورد نیاز است.
علائم سرطان خون و درد استخوانها
ابتلا به سرطان خون ارتباط مستقیمی با افزایش احتمال شکسته شدن استخوان دارد. سلولهای سرطانی سبب بروز اختلال در روند استخوان سازی میشوند. به همین دلیل به مرور زمان استخوانها ضعیف و شکننده میگردد. به دنبال شکستگی استخوان، کلسیم وارد جریان خون شده و از طریق ادرار دفع میشود. چنانچه سطح کلسیم در خون بیش از حد باشد، وضعیتی به نام هیپرکلسمی ایجاد میگردد. علاوه بر کلسیم در زمان ابتلا به سرطان استخوان سطح پروتئین میلوما نیز در خون افزایش مییابد. این پروتئین به کلیههای شما آسیب میرساند.
به همین دلیل پزشکان در زمان بررسی احتمال ابتلا به سرطان خون، وضعیت کارکرد کلیه را نیز در نظر میگیرند. متاسفانه بیماران مبتلا به سرطان خون برای تصفیه نمک اضافی، مایعات و مواد زائد بدن دچار مشکل میشوند. پروتئین میلوما روی کارکرد بافت سازنده سلولهای خونی تأثیر میگذارد. به همین دلیل این افراد پس از مدتی دچار کم خونی ناشی از کاهش گلبولهای قرمز، لکوپنی به علت کاهش تولید گلبولهای سفید، ترومبوسیتوپنی به دلیل کاهش تولید پلاکتها و مولتیپل میلوما تخریب استخوان و بروز دردهای شدید استخوانی میشوند. بیماران دارای سرطان خون نسبت به سایر افراد بیشتر در معرض ابتلا به عفونتهایی مانند ذات الریه قرار دارند.
سایر علائم ناشی از ابتلا به سرطان خون شامل موارد زیر است:
تشنگی شدید | درد شکم | تنگی نفس | درد استخوان در قسمتهایی مانند: قفسه سینه و لگن |
کاهش حجم ادرار و کم آبی بدن | از دست دادن اشتها | خارش و تورم پاها | ضعف استخوان |
مشکلات کلیوی (نارسایی کلیه) | ضعف بدنی و استخوانها | سرگیجه | اختلال سیستم عصبی |
یبوست شدید | احساس خواب آلودگی | کاهش دامنه حرکتی | کمر درد ناگهانی و شدید |
ارتباط درد ساق پا و سرطان ریه
علت دیگر درد کف پا تا زانو ممکن است ناشی از ابتلا به سرطان ریه باشد. متاسفانه سالانه بیش از یک ملیون نفر در سراسر جهان به دلیل ابتلا به سرطان ریه جان خود را از دست میدهند. در این بیماری سلولهای سرطانی در داخل ریه شروع به تقسیم شدن میکنند. تفاوت مهمی که این بیماری با سایر انواع سرطان دارد این است که سلولهای سرطانی در ریه سریعتر از سایر سلولهای متاستاز پیدا میکنند. همچنین برخلاف بسیاری دیگر از بافتها، امکان خارج کردن و پیوند موفق ریه بسیار محدود است.
بیماران دارای سرطان ریه برای تنفس دچار مشکل میشوند. روشهای درمانی برای این سرطان شامل: جراحی پنومونکتومی (برداشتن کل ریه)، لوبکتومی (خارج کردن لوبهای ریه)، روش برداشتن گوهای (تومور و ناحیه گوهای شکل از بافت ریه خارج میشود)، جراحی خارج کردن آستین (لوب ریه و بخشی از برونش خارج میشود) و سگمنکتومی (جدا کردن بخشی از لوب وب افت ریه) است. این جراحیها دارای عوارضی مانند: عفونت، خونریزی و تشدید تنگی نفس هستند.
سلولهای سرطانی ریه قابلیت متاستاز بسیار بالایی دارند. این سلولها وارد جریان خون شده و به بافتهایی مانند: بافت استخوان، مفاصل، قلب و سیستم گوارشی گسترش مییابند. انتقال این سلولها به بافتهای استخوانی و مفاصل سبب درد شدید ساق پا و زانو میشود. علاوه بر این سرطان ریه خطر ایجاد لخته خون در قسمتهای پایینی بدن را افزایش میدهد. به همین دلیل فرد بیمار به مرور زمان دچار تورم و کبودی زانو میشود. مهمترین روشهای تشخیص سرطان ریه شامل: سی تی اسکن، تست عملکرد ریه، بیوپسی (نمونه برداری) و سیتولوژی خلط (بررسی موکوز ریه زیر میکروسکوپ برای یافتن سلولهای غیر طبیعی) است.
متداولترین علائم سرطان ریه شامل موارد زیر است:
- کاهش وزن
- از دست دادن اشتها
- ضعف
- خستگی
- علائم روانی مانند افسردگی و تغییرات خلقی
مهمترین علت درد ساق پا در خانم ها چیست؟
در بعضی از سایتهای معتبر نقل شده که زانودرد در زنان به دلیل ضعف پا و پوکی استخوان بیشتر دیده میشود. البته نگران نباشید! در بسیاری از موارد این دردها قابل درمان و تسکین هستند. بنابراین در صورتی که در حال حاضر دچار درد ساق پا هستید، پس از تشخیص منشا درد و شروع روند درمان به سرعت بهبود پیدا خواهید کرد.
متداولترین علل درد ساق پا در زنان شامل موارد زیر است:
آناتومی بدن زنان؛ بزرگ بودن استخوان ران در مقایسه یا زانو و ساق پا
زنان استخوان لگن بزرگتری نسبت به مردان دارند. این بزرگی در استخوان لگن و ران باعث شده که مفصل لگن و زانوی بزرگتری نیز داشته باشند. اما از طرفی دیگر استخوان زانو و ساق پای کوچکتری نسبت به مردان دارند که آن هم به دلیل نوع آناتومی و ظرافت در بدن آنها است. بزرگتر بودن استخوان لگن و ران نسبت به زانو و ساق پا منجر به ایجاد فشار بیشتر روی این استخوانها میشود. به همین دلیل است که زانو درد در زنان بیشتر است.
طبق آمار منتشر شده در CDC در آمریکا از هر ۴ زن یک ۱ به آرتریت (به ویژه آرتریت زانو) مبتلا شده است. همچنین باید اشاره کنیم که در آمار دیگری نشان داده شده که از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ میزان آرتریت ۲۱.۲ درصد افزایش یافته است. که نسبت آن در زنان حدود ۹.۲ درصد و در مردان حدود ۳.۱۶ بوده است. این افزایش میزان آرتریت در زنان نسبت به مردان به نوع آناتومی این دو جنس نیز مرتبط است.
تاثیر بارداری و شیردهی زنان بر استخوانها
متاسفانه نتایج تحقیقات و پژوهشها نشان دادهاند که شیردهی سبب کاهش ۳ تا ۵ درصدی توده استخوانی میشود. در دوران نوزادی، نوزاد برای رشد سریع خون به مقادیر زیادی کلسیم نیاز دارند. کلسیم مورد نیاز نوزاد از منابع آزاد کلسیم بدن مادر تامین میشود. همچنین از آنجایی که در دوران شیردهی هورمون استروژن به میزان زیادی ترشح میشود، استخوانها در برابر تجزیه آسیب پذیرتر میگردند. به همین دلیل نسبت به سایر اوقات، مادران بیشتر در معرض خطر پوکی استخوان و درد استخوان قرار دارند.
کمبود شدید ویتامین D در زنان
ویتامین D نقشهای بسیار مهم و مختلفی مانند: تولید هورمون، رشد استخوان، تنظیم عملکرد انتقال دهندههای عصبی، ایمنی بدن، جذب کلسیم و فسفر در بدن دارد. به همین دلیل کمبود این ویتامین با علائم زیاد و بعضا خطرناکی همراه است. تقریبا نیمی از زنان در دنیا به دلیل تغذیه غلط دچار کمبود ویتامین D هستند. به همین دلیل میزان ابتلا زنان به بیماریهای عفونی و ویروسی و همچنین دردهای استخوانی بیشتراز آقایان است.
مهمترین علل کمبود شدید ویتامین Dدر زنان شامل: دریافت ناکافی ویتامین از نور خورشید به دلیل پوشش بیشتر بدن، افزایش حجم چربی، افزایش سن و استفاده از کرم ضد آفتاب است. متداولترین خطرات کمبود ویتامین D در بدن زنان شامل: سقط مکرر، پره اکلامپسی، زایمان زودرس، دیابت بارداری، مقاومت به انسولین و افزایش خطر عفونت است.
آرتروز زانو؛ رایجترین علت زانو درد در زنان یائسه
رایجترین علت زانو درد در زنان ابتلا به آرتروز است. بیماری آرتروز زانو به معنای تخریب و فرسایش مزمن بافت غضروف زانو است. همان طور که میدانید غضروف از بافتهای استخوانی محافظت کرده و از آسیب دیدگی آن جلوگیری میکند. ابتلا به آرتروز زانو سبب اصطکاک و زانودرد میشود. متداولترین عوارض آرتروز زانو شامل: خشک شدن مفصل، کاهش دامنه حرکتی، درد شدید، صدای تق تق زانو، احساس سایش و خالی شدن مفصل زانو هنگام راه رفتن است.
نرمی کشکک زانو یا کندرومالاسی و تاثیر بر ساق پا
در بیماری نرمی کشکک زانو، غضروف پشت کشکک زانو نرم شده و آسیب میبیند. مهمترین علل ابتلا به این بیماری شامل: کمبود ویتامین D، کلسیم یا فسفات در سن رشد ویا حتی در دوران سالمندی است. بیماران مبتلا به این نرمی کشکک زانو در حین فعالیتهای فیزیکی، ورزشی و برخورد اشیا با زانو دچار درد شدید میشوند. مهمترین علائم نرمی کشکک زانو شامل: درد در قسمت پشت و کنار کاسه زانو، احساس درد در هنگام دویدن، پایین آمدن از پله است. البته علامت اصلی ابتلا به کندرومالاسی و بد شکلی و کمانی شدن زانوها است.
اضافه وزن؛ درد شدید در هنگام راه رفتن طولانی مدت
شاید کمتر به این موضوع فکر کرده باشید اما اضافه وزن یکی از مهمترین علل درد زانو در هنگام بالا رفتن از پله، دویدن و راه رفتن طولانی مدت است. بدن زنان نسبت به مردان حجم چربی بالاتری (به دلیل بافت چربی بیشتر در سینه و رانها وترشح هورمون استروژن) دارد. به همین دلیل کاملا منطقی است که زنان بیشتر با دردهای ناشی از اضافه وزن دست و پنجه نرم کنند! برای کاهش وزن توصیه میشود از برنامههای ورزشی مناسب و رژیم غذایی مخصوص استفاده کنید.
سوالات متداول در مقاله ارتباط درد ساق پا و سرطان
۱. مهمترین علت درد جلوی ساق پا چیست؟
مهمترین دلایل درد جلوی ساق پا شامل: گرفتگی عضلات، مشکلات عروقی، شین اسپلینت (پارگی عضلات نزدیک استخوان ساق پا)، آسیب عصب سیاتیک، التهاب تاندون، سندروم بیش حرکتی مفاصل، تشکیل لخته خون در پا یا ترومبوز وریدی عمقی، آترواسکلروز، تنگی کانال نخاعی، کشیدگی عضلات، نوروپاتی محیطی و آرتروز است.
۲. آیا درد ساق پا خطرناک است؟
درد ساق پا به خودی خود خطرناک نیست. این آسیب تنها زمانی خطرناک است که بیش از یک ماه طول کشیده و استفاده از روشهای درمان خانگی یا طب سنتی موثر نباشد.در این شرایط باید به دنبال درمانهای جدی پزشکی باشید.
۳. بهترین روشهای درمان خانگی برای زانو درد چیست؟
بهترین روشهای درمان خانگی برای کاهش زانو درد شامل: ماساژ درمانی با روغنهای گیاهی گرم، استفاده از کمپرس گرم، مصرف داروهای گیاهی ضد التهاب، استراحت کردن و انجام ورزشهای اصلاحی است.