علائم و علت درد کمر و گردن کمر و گردن

بررسی ۹ علت درد وسط کمر پشت معده؛ از سنگ کلیه تا آپاندیس

بررسی علت درد وسط کمر پشت معده|فست طب

بررسی ۹ علت درد وسط کمر پشت معده؛ از سنگ کلیه تا آپاندیس

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که دچار درد وسط کمر پشت معده شده باشید. آیا علت این درد را می‌دانید یا بروز درد در معده را به زیاد غذا خوردن و سوزش سر دل ارتباط می‌دهید. در واقع درد وسط کمر پشت معده چیزی فراتر از یک معده درد ساده است و به علل مختلفی ممکن است ایجاد شود. در این مقاله از وب سایت فست طب، قصد داریم علل ابتلا به درد وسط کمر پشت معده و راه‌های درمان آن را بررسی کنیم.

علت درد معده که به پشت کتف می‌زند چیست؟

درد کمر به علل مختلفی می‌تواند در فرد به وجود آید. پیاده روی‌های طولانی مدت و سرپا ماندن نیز از دلایل کمر درد به حساب می‌آیند. گاهی اوقات درد کمر با استراحت و مراقبت‌های خانگی حل نمی‌شود. این شرایط حتی ممکن است در معده نیز به وجود آید و درد ایجاد کند. در چنین شرایطی باید به دقت علت‌ زمینه‌ای مربوط به بیماری بررسی شود.

درمان درد معده و پشت کمر، با تسکین کوتاه مدت درد وسط کمر پشت معده امکان پذیر نیست. اگر درد معده و کمر شدید باشد حتی ممکن است فرد را از انجام فعالیت‌های روزمره خود ناتوان کند. در چنین شرایطی باید علت‌‌ زمینه‌ای بیماری مشخص شود. از شایع‌ترین دلایل درد وسط کمر پشت معده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد. اما آیا کمر درد نشانه ای از سرطان است؟ برای بررسی این موضوع مقاله کمر درد نشانه سرطان از فست طب را بخوانید.

۱.بیماری قلبی که به اشتباه درد معده حس می‌شود

یکی از بیماری‌های مهمی که با معده درد اشتباه گرفته می‌شود؛ وجود مشکل در عملکرد قبل است. سکته قلبی در اثر گرفتگی عروق کرونر که مسئولیت خون رسانی به عضله قلب را دارند؛ ایجاد می‌شود. داشتن رژیم غذایی نامناسب، ریسک بیماری‌های قلبی را در فرد بالا می‌برد. اگر خون فرد به طور ارثی غلیظ باشد؛ احتمال گرفتگی عروق و سکته قلبی و مغزی در او زیاد است. یکی از شایع‌ترین علائم سکته قلبی درد شدید در ناحیه قفسه سینه است. این درد در قفسه سینه اغلب با درد معده و سوزش سر دل اشتباه گرفته می‌شود. تعلل در انجام اقدامات درمانی سبب می‌شود که فرصت طلایی نجات دادن فرد، کاهش یابد.

۲. سنگ کلیه؛ از علل درد وسط کمر و پشت معده

تاثیر سنگ کلیه بر کل بدن به ویژه کمر و معده|فست طب

تجمع برخی مواد در کلیه می‌تواند رسوب تشکیل دهند و سنگ کلیه ایجاد کنند. کلیه‌ها از نظر آناتومی و جایگاه، به سمت پشت کمر نزدیک‌تر هستند؛ به همین علت درد ناشی از آسیب یا مشکل در این اندام‌ها در کمر بیشتر حس می‌شود. اما موضوع این است که مراحل ابتدایی تشکیل سنگ در کلیه‌ها درد ایجاد نمی‌کند. با گذر زمان و بزرگ‌تر شدن اندازه سنگ، ممکن است انسداد برخی از مجاری ادراری در فرد شود. وجود هرگونه مشکل در عملکرد کلیه ها، باعث احساس درد در ناحیه کمر نیز می‌شود. جا به جایی سنگ کلیه ممکن است عملکرد بخش‌های مختلف دستگاه اداری را تحت تاثیر قرار دهد. قرار گرفتن این سنگ در مجرای حالب، مسیر خروج ادرار از کلیه را مسدود می‌کند.

تشکیل سنگ تنها محدود به کلیه نیست و در مثانه نیز امکان ایجاد سنگ وجود دارد. وجود سنگ در مجاری ادراری، احتمال عفونت را نیز بالا می‌برد. در برخی موارد این درد، به صورت درد وسط کمر پشت معده نیز بروز پیدا می‌کند.

۳. مشکل در ستون فقرات ایجاد کننده درد در کمر و معده

اجزای مختلف بدن با یک دیگر ارتباط چند سویه دارند. این موضوع از طریق وجود اتصالات مختلف بین اندام‌های مختلف بیشتر مشخص می‌شود. باید در درمان و تشخیص بیماری‌ها نیز با نگاه کل نگری پیش رفت. مشکلاتی همچون پوکی استخوان، آرتروز بین مفاصل ستون فقرات، آسیب به عصب سیاتیک، انحراف ستون فقرات و تنگی کانال نخاعی آرتروز یک بیماری مفصلی شایع است که از بین رفتن تدریجی غضروف مفاصل را در پی دارد . آرتروز بین مهره‌های ستون فقرات نیز به وجود می‌آید و باعث کمر درد پایین کمر می‌شوند. درد در کمر و ستون فقرات حتی ممکن است درد معده فرد را نیز به وجود بیاورد.

۴. پانکراتیت؛ ایجاد کننده دردی شدید در معده و کمر

آشنایی با پانکراتیت و نوع ایجاد آن|فست طب

التهاب لوزالمعده به اسم پانکراتیت نیز شناخته می‌شود. این بیماری عملکرد لوزالمعده را به طور مستقیم تحت الشعاع قرار می‌دهد. این غده به طور همزمان فعالیت درون‌ریز و برون ریز دارد. لوزالمعده با تولید هورمون‌های انسولین و گلوکاگون نقش مهمی در تنظیم قند خون ایفا می‌کند. این غده آنزیم‌های تجزیه کننده قوی برای هضم مواد غذایی می‌سازد. در صورتی که این آنزیم‌ها در خود لوزالمعده فعال شوند؛ این اندام آسیب می‌بیند. پانکراتیت حاد باعث عفونت و خونریزی می‌شود.

اگر این درد با درمان‌های مناسب بهبود نیابد؛ عملکرد سایر اندام‌های حیاتی بدن را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. در اثر پانکراتیت احتمال درد وسط کمر پشت معده نیز وجود دارد.

۵. نفخ؛ تجمع گازها در روده و ایجاد کننده درد در کمر و معده

غذا‌ها در بدن طی واکنش‌های مختلف تجزیه می‌شود. در طی این واکنش‌ها انرژی از آن‌ها آزاد می‌شود تا در بخش‌های مختلف بدن مورد استفاده قرار گیرد. در واکنش‌های سوخت و ساز غذا‌ها نه تنها انرژی بلکه فراورده‌های دیگری از جمله گاز‌های مختلف نیز تولید می‌شود. برای عملکرد صحیح بدن، نیاز به خروج این گاز‌ها از بدن است. در برخی موارد دفع این گازها به درستی صورت نمی‌گیرد و تجمع گاز‌ها در روده‌، نفخ را به وجود می‌آورد. این شرایط نه تنها عملکرد روده را مختل می‌کند؛ بلکه باعث ایجاد درد وسط کمر و پشت معده می‌شود.

این درد می‌تواند تیز و بسیار دردناک باشد و به بخش‌های مختلف معده انتقال پیدا کند. حدود ۴۰ دقیقه پیاده روی روزانه و مصرف برخی از دمنوش‌ها هم‌‌‌چون بابونه یا رازیانه، برای درمان نفخ توصیه می‌شود.

۶. آپاندیسیت، تجمع عفونت در بخشی از روده و عامل درد معده و کمر

آپاندیس بخشی از روده بزرگ است که به طور طبیعی در همه افراد وجود دارد. در برخی موارد این بخش ملتهب و عفونی می‌شود. عفونی شدن آپاندیس به عنوان یکی از دلایل مهم درد وسط کمر پشت معده به حساب می‌آید.. التهاب این کیسه انگشت مانند به طور ناگهانی درد شدیدی ایجاد می‌کند و حتما باید به سرعت اقدامات درمانی لازم بر روی آن صورت گیرد. تشخیص آپاندیس و درمان آن قبل از ترکیدن این کیسه عفونی از اهمیت زیادی برخوردار است.

۷. سنگ کیسه صفرا از دیگر علل درد معده و کمر به طور همزمان

سنگ کیسه صفرا به دلیل محل قرار گیری این بخش، باعث درد وسط کمر پشت معده می‌شود. رسوبات سخت یا سنگ‌ها در کیسه صفرا اغلب به دلیل افزایش غلظت صفرا به وجود می‌آیند. صفرا در کبد ساخته می‌شود و سپس برای تغلیظ و ذخیره شدن به کیسه صفرا وارد می‌شود. وجود سنگ در کیسه صفرا باعث انسداد مجرای صفراوی را به دنبال دارد. این سنگ‌ها معمولا ابعاد کوچکی دارند و بدون ایجاد مشکل به طور خود به خود از بدن دفع می‌شوند. در شرایط وخیم و بزرگ شدن اندازه این سنگ، درد وسط کمر پشت معده به وجود می‌آید. با کمک دارو می‌توان درد ناشی از سنگ کیسه صفرا را کاهش داد.

۸. دوران بارداری؛ از شرایط خاص ایجاد کننده درد معده و کمر

اناتومی بدن زن در زمان باردار و فشار ناشی از آن که به درد وسط کمر پشت معده ختم می شود|فست طب

در دوران بارداری عملکرد بخش‌های مختلف بدن و هورمون‌ها دچار تغییر می‌شود. افزایش وزن و مشکل در اعصاب بین دنده‌ای که منجر به کمر درد می‌شود در زمان بارداری بسیار شایع است. در برخی موارد درد وسط کمر پشت معده نیز در این افراد مشاهده می‌شود. رفلاکس معده در دوران بارداری، به طور همزمان در معده و کمر درد ایجاد می‌کند. افزایش حجم رحم در این دوران با بزرگ شدن جنین به معده فشار‌ می‌آورد. انقباضات رحمی به شدت درد‌ها در این ناحیه می‌افزاید.
در طول دوران بارداری استفاده از ویتامین B کمپلکس می‌تواند در کاهش درد وسط کمر پشت معده موثر عمل کند. قرار دادن کمپرس گرم روی ناحیه درد در معده نیز باعث کاهش درد می‌شود.

۹. اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات قدیمی

انحراف ستون فقرات به صورت اسکولیوز یا کیفوز در مواردی می‌تواند نامحسوس باشد و بیمار از مشکل خود آگاهی کاملی نداشته باشد. اما این به معنی آن نیست که پزشکان متوجه مشکل بیمار نمی‌شوند، بلکه به این معنی است که بیمار خود از مکشلی که دارد آگاهی ندارد. سپس در شرایط خاصی مانند بارداری که بدن تحت شرایط سختی قرار دارد، آسیب خود را نشان می‌دهد. در مواردی پیش آماده که زنان در دوران بارداری خود به انحراف ستون فقرات و کیفوز خود پی می‌برند.

علائم درد وسط کمر و پشت معده

کمر درد یکی از مشکلات شایعی است که افراد را در سنین مختلف با خود درگیر می‌کند. این درد به دلایل مختلفی ممکن است در فرد به وجود آید. هر گونه مشکل در اعصاب موجود در این ناحیه می‌تواند باعث درد کمر شود. تغییر در ساختار غضروف و استخوان‌های این بخش نیز درد در بخش‌های مختلف کمر ایجاد می‌کند. گاهی اوقات درد وسط کمر پشت معده به طور همزمان به وجود می‌آیند. بروز این درد به طور همزمان، باید به طور دقیق بررسی شود. این مشکل ممکن است وجود یک بیماری‌ زمینه‌ای در فرد نشان دهد. از علائم دیگر درد وسط کمر پشت معده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. وجود خون در مدفوع یا ادرار فرد
۲. درد در قفسه سینه
۳. تب و لرز
۴. سوزش سر دل
۵. مشکل در ریه و تنفس
۶. استفراغ کنترل نشده
۷. گیجی و از دست دادن هوشیاری
۸. درد شدید در کمر و کشاله ران
۹. درد شدید و غیر قابل تحمل در معده

درمان خانگی درد معده که به پشت می‌زند

درمان درد معده و پشت کمر با کمپرس آب گرم|فست طب

درد معده ممکن است به واسطه زیاد غذا خوردن و پرخوری نیز در فرد به وجود بیاید. گاهی اوقات ماجرا تنها به این موضوع ختم نمی‌شود و فرد همزمان درد وسط کمر پشت معده حس می‌کند از برخی روش‌های خانگی می‌توان برای درمان درد معده و پشت کمر استفاده کرد. با کمک کمپرس گرم می‌توان تا حدودی درد کمر را تسکین داد. در صورتی که گرفتگی عضلات باعث درد کمر شده باشد؛ کیسه آب گرم درد را کم می‌کند. با وارد شدن گرما به صورت غیر مستقیم اگر مشکلی در خونرسانی یا اعصاب باشد نیز برطرف می‌شود. دمای بالای کیسه آب گرم، افزایش گردش خون در ناحیه درد کمر را به همراه می‌آورد.
اگر درد وسط کمر پشت معده به دلیل نفخ باشد؛ با کمک مواد غذایی که کم‌تر گاز تولید می‌کنند می‌توان درد را کاهش داد. در واقع اولین گام برای درمان درد معده و پشت کمر، به تشخیص درست مربوط می‌شود. اگر علت این درد به درستی مشخص شود؛ با توجه به آن راهکار درمانی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. جویدن کامل غذا نیز از شدت فشار به معده و دستگاه گوارش می‌کاهد.

روش‌های مختلف برای درمان درد وسط کمر پشت معده

علت درد وسط کمر پشت معده روش‌های درمانی توصیه شده
بیماری قلبی کاهش مصرف نمک و روغن جامد، آنژیوگرافی در صورت نیاز، دارو درمانی
سنگ کلیه داشتن رژیم غذایی کم پروتئین دارو درمانی، لیتوتریپسی، پاپیلوتومی
مشکل در ستون فقرات فیزیوتراپی، عمل جراحی، استفاده از کمربند‌های مخصوص
پانکراتیت اصلاح تغذیه و سبک زندگی، دارو درمانی، عمل جراحی
نفخ کاهش مصرف غذاهای نفخ آور، مصرف قرص و ویتامین
آپاندیسیت تشخیص سریع و عمل جراحی

سخن پایانی

کمر و ستون فقرات به عنوان پشتیبان بدن عمل‌ می‌کند. درد کمر حتی بر روی پاها و حرکت فرد نیز تاثیر‌ می‌گذارد. در برخی مواقع ممکن است این درد همزمان با درد معده بروز پیدا کند درد همزمان معده و کمر به علل مختلفی ممکن است در فرد به وجود آید و برای درمان آن باید در ابتدا علت به درستی تشخیص داده شود. مراجعه به پزشک تشخیص هرچه سریع‌تر علت بیماری را به همراه دارد. دارو درمانی با توجه به علت بیماری، با صلاحدید پزشک آغاز می‌شود. درمان بیماری زمینه‌ای درد کمر و معده با روش‌‌های خانگی نیز امکان پذیر است.

سوالات متداول درد وسط کمر پشت معده

۱. چرا درد وسط کمر پشت معده ایجاد می‌شود؟

دلایل مختلفی وجود دارد که همزمان در کمر و معده فرد، درد ایجاد می‌کند. یکی از مهم‌ترین این علل التهاب لوزالمعده یا پانکراتیت است. در اثر مصرف بیش از حد الکل، احتمال بروز این بیماری در فرد بالا می‌رود. فعال شدن آنزیم‌های تجزیه کننده در لوزالمعده نیز باعث بروز پانکراتیت حاد می‌شود.

۲. چگونه‌‌ می‌توان معده درد را به سرعت درمان کرد؟

قرار دادن حوله گرم بر روی شکم راهکاری برای کاهش درد معده به حساب‌‌ می‌آید. گرما به طور غیر مستقیم در کاهش اسپاسم و گرفتگی عضلات موثر است. گرفتن دوش آب گرم نیز‌‌ می‌تواند برای درمان درد معده و پشت کمر به کار رود. در شرایطی که درد معده کماکان ادامه پیدا کرد؛ تغییر رژیم غذایی و مشورت با متخصص تغذیه توصیه‌‌ می‌شود.

۳. چرا درد معده با گذر زمان به درد کمر تبدیل‌‌ می‌شود؟

تجمع مایع در شکم یا آسیت یکی از دلایلی است که باعث درد همزمان کمر و معده‌‌ می‌شود. انسداد یا سوراخ شدن روده نیز درد شکم را به همراه دارد. در صورتی که درمان به موقع صورت نگیرد؛ این مشکلات باعث کمر درد نیز‌‌ می‌شوند.

فکر خود را اینجا بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *