اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات چیست و چگونه درمان میشود؟
۱۴۰۲-۱۱-۰۵ ۱۴۰۳-۰۶-۰۷ ۱۳:۵۴اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات چیست و چگونه درمان میشود؟
اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات چیست و چگونه درمان میشود؟
اگر سوال شما هم این است که scoliosis چیست؟ باید گفت اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات وضعیتی است که در آن ستون فقرات فرد دچار انحنایی غیر طبیعی میشود. انحنای ستون فقرات در این دسته بیماران اغلب به شکل S یا C است. انحراف در برخی افراد ثابت و پایدار بوده و در برخی دیگر درحال تغییر است؛ به شکلی که پس از گذشت مدتی بیشتر و شدیدتر خواهد شد.
اسکولیوز خفیف معمولاً برای فرد مبتلا مشکلی ایجاد نمیکند، اما در موارد شدیدتر میتواند بر تنفس و حرکت تأثیر بگذارد. در مورد درد ناشی از اسکولیوز نیز میتوان گفت در بزرگسالان معمولا درد خفیف تا شدید وجود دارد و با افزایش سن بدتر نیز میشود. این بیماری به دلیل اینکه با گذشت زمان و تشدید انحراف، زندگی فرد را تحت تاثیر خود قرار میدهد، به عنوان یک ناتوانی در نظر گرفته میشود. اما این تمام ماجرا نیست. در ادامه به نکات جامعتری پیرامون این بیماری میپردازیم و آن را به طور دقیقتر برای شما شرح میدهیم. پس اگر شما یا یکی از اطرافیانتان به این بیماری مبتلا است خواندن این مقاله از فست طب را از دست ندهید.
اسکولیوز چیست؟ آشنایی با scoliosis
اسکولیوز یک نوع انحنای جانبی ستون فقرات است که اغلب در نوجوانان تشخیص داده میشود. بیماری scoliosis میتواند در افراد مبتلا به بیماریهایی مانند فلج مغزی و دیستروفی عضلانی رخ دهد. اما با این حال اکثرا ابتلا به این بیماری در دوران کودکی مشخص نیست. اکثر موارد اسکولیوز خفیف هستند، اما در برخی موارد انحنای ناشی از این بیماری با رشد کودک شدیدتر میشود. اسکولیوز شدید میتواند ناتوان کننده حرکت و زندگی در افراد مبتلا باشد. به عنوان مثال انحنای شدید ستون فقرات ممکن است فضای درون قفسه سینه را کاهش داده و عملکرد صحیح ریهها را دشوار کند.
در کودکان معمولا اسکولیوز خفیف با کمک تصویربرداری اشعه ایکس تحت نظر قرار میگیرد. با این کار پزشکان متوجه خواهند شد تغییر وضعیت انحنای ستون فقرات تا چه اندازه در حال رشد و شدیدتر شدن است. در بسیاری از موارد، scoliosis به درمان نیازی ندارد؛ برخی از کودکان ممکن است نیاز به بستن بریس داشته باشند تا از بدتر شدن انحنا جلوگیری شود. برخی دیگر نیز ممکن است برای صاف کردن انحرافات شدید ستون فقرات نیاز به جراحی داشته باشند.
انواع اسکولیوز؛ از دژنراتیو تا ایدیوپاتیک
بیماری اسکولیوز انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
- اسکولیوز ایدیوپاتیک: اسکولیوز ایدیوپاتیک نوعی از انحنای ستون فقرات است که بدون علت شناخته شده ایجاد میشود. در ۸۰ درصد موارد، پزشکان دلیل دقیقی برای انحنای ستون فقرات پیدا نمیکنند.
- اسکولیوز مادرزادی: اسکولیوز مادرزادی پیش از تولد و در دوران جنین آغاز میشود. در این موارد پشت نوزاد قبل از تولد شروع به رشد میکند. مشکلات مهرههای کمر میتواند باعث انحنای ستون فقرات شود. مهرهها ممکن است ناقص باشند یا به درستی تقسیم نشوند. پزشکان ممکن است این وضعیت نادر را در هنگام تولد کودک تشخیص دهند یا در برخی موارد نیز ممکن است تا سنین نوجوانی این مورد را تشخیص ندهند.
- scoliosis عصبی عضلانی: اسکولیوز عصبی عضلانی ناشی از اختلالی مانند اسپینا بیفیدا، فلج مغزی یا آسیب نخاعی است. این شرایط گاهی اوقات به ماهیچههای فرد آسیب میرساند. این موضوع میتواند باعث انحنای کمر فرد مبتلا شود.
- اسکولیوز دژنراتیو: scoliosis دژنراتیو بزرگسالان را تحت تاثیر قرار میدهد. این نوع اسکولیوز معمولاً در قسمت پایین کمر ایجاد میشود؛ چرا که دیسک کمر و مفاصل ستون فقرات با افزایش سن شروع به ساییدگی میکنند.
علل ابتلا به بیماری اسکولیوز؛ چرا ستون فقرات دچار انحنا میشود؟
اگرچه به نظر میرسد که عوامل ارثی دلیل ابتلا به scoliosis استاما بیشتر متخصصان بر این باور هستند که علت دقیق ابتلا به این بیماری هنوز ناشناخته است. اما به صورت کلی میتوان اینگونه گفت که انواع کمتر شایع scoliosis ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:
- برخی از شرایط عصبی عضلانی مانند فلج مغزی یا دیستروفی عضلانی
- نقایص مادرزادی که بر رشد استخوانهای ستون فقرات تأثیر میگذارد
- جراحی قبلی روی دیواره قفسه سینه در دوران کودکی
- آسیب یا عفونت ستون فقرات
- بی نظمیهای نخاعی
عوامل خطر بیماری scoliosis
عوامل خطر برای ایجاد شایعترین نوع اسکولیوز عبارتند از:
- سن: علائم و نشانههای ابتلا به بیماری scoliosis معمولا در دوران نوجوانی شروع میشود. زیرا انعطافپذیری و تغییرات حالت عادی مفاصل و استخوانها در سنین پایین بیشتر است. در این حالت قرارگیری وضعیت نامناسب بدن کودکان برای مدت طولانی منرج به انحراف ستون فقرات میشود.
- جنسیت: اگرچه هم دختران و هم پسران تقریباً با سرعت یکسانی به اسکولیوز خفیف مبتلا میشوند، اما نتایج نشان داده است که دختران در معرض خطر بسیار بالاتری برای بدتر شدن انحراف ستون فقرات خود دارند. در این افراد نیاز به درمان هم بیشتر خواهد بود.
- سابقه خانوادگی: اسکولیوز میتواند در افراد یک خانوادهها دیده شود. اما اکثر کودکان مبتلا به این بیماری سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند.
علائم بیماری اسکولیوز شامل چه مواردی میشود؟
برخی از رایجترین علائم اسکولیوز عبارتند از:
- کجی قسمت کمر
- ناهمواری شانهها
- برجستهتر بودن یک شانه نسبت به شانه دیگر
- بالاتر بودن یک لگن نسبت به دیگری
- جلو بودن یک طرف قفسه سینه
- برجستگی در یک طرف پشت هنگام خم شدن به جلو
علاوهبر موارد گفته شده، در اکثر موارد ابتلا به این بیماری، ستون فقرات علاوه بر انحنای پهلو به پهلو، میچرخد یا میپیچد. این موضوع باعث میشود که دندهها یا عضلات یک طرف بدن بیشتر از سمت دیگر بدن بیرون بیایند.
عوارض ابتلا به انحنای ستون فقرات چیست؟
در حالی که اکثر افراد مبتلا به اسکولیوز دارای شکل خفیف این اختلال هستند، این بیماری گاهی اوقات ممکن است عوارضی نیز ایجاد کند. از جمله:
- مشکلات تنفسی: در اسکولیوز شدید، قفسه سینه ممکن است به ریهها فشار بیاورد و تنفس را در فرد مبتلا دشوارتر کند.
- مشکلات کمر: افرادی که در کودکی به اسکولیوز مبتلا شوند ممکن است در بزرگسالی بیشتر از سایرین به کمردرد مزمن مبتلا شوند، به خصوص اگر انحنای آنها شدید و درمان نشده باشد.
- تغییرات ظاهری: همانطور که scoliosis بدتر میشود، ممکن است تغییرات محسوستری ایجاد کند. تغییراتی از جمله ناهمواری باسن و شانهها، برجستگی دندهها و جابجایی کمر و تنه به پهلو.
روشهای درمان اسکولیوز به صورت کلی
درمان اسکولیوز به سن فرد مبتلا، شدت انحنا و تشدید بیماری با گذشت زمان و افزایش سن بستگی دارد. بسیاری از افراد مبتلا انحرافات خفیف به هیچ درمانی نیاز نخواهند داشت و تنها تعداد کمی نیاز به جراحی ستون فقرات دارند. نوزادان و کودکان نوپا ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند. چرا که ممکن است انحراف ستون فقرات آنها با گذشت زمان بهبود یابد. در این کودکان ممکن است یک گچ یا بریس پلاستیکی در پشت کمر نصب شود تا از بدتر شدن انحراف با رشد آنها جلوگیری کند. در مواردی نیز میتوان درمان قوس کمر با ورزش یا تمرینات اصلاحی را پیش برد.
کودکان بزرگتر نیز ممکن است از یک بریس پشتی استفاده کنند تا از بدتر شدن انحنا جلوگیری کند. گاهی اوقات ممکن است برای کنترل رشد ستون فقرات به جراحی نیاز باشد تا زمانی که رشد ستون فقرات متوقف شود، عمل صاف کردن آن انجام شود. بزرگسالان نیز ممکن است برای تسکین درد نیاز به درمان داشته باشند. درمانهایی مانند مصرف مسکن، تزریق در ستون فقرات و گاهی اوقات جراحی. پس در جواب این سوال که آیا اسکولیوز قابل درمان است باید گفت بله.
مشخص نیست که آیا تمرینات نرمشی پشت به بهبود اسکولیوز کمک میکند یا خیر، اما ورزش برای کمر درد به حفظ سلامت عمومی مک میکند و نباید از آن اجتناب کرد مگر اینکه پزشک توصیه کند. تمامی این موارد درمانی توسط پزشک تسخیص و اجرا میشود. تنها کافی است در انتخاب پزشک خود دقت کافی را داشته باشید و یک متخصص باتجربه در این زمینه را انتخاب کنید.
چطور با وجود ابتلا به اسکولیوز زندگی نرمالی داشته باشیم؟
اکثر افراد مبتلا به اسکولیوز قادر به گذراندن یک زندگی عادی هستند و میتوانند بیشتر فعالیتهای خود از جمله انجام ورزشهای روتین را پیش بگیرند. این عارضه معمولاً باعث درد قابل توجه یا سایر مشکلات سلامتی نمیشود و پس از توقف رشد به همان شکل باقی میماند. تنها در شرایطی که وضعیت بدتر شود باید به یک پزشک متخصص مراجعه شود. پس میتوان گفت که با تمرینات و حرکات اصلاحی اسکولیوز قابل کنترل و درمان پذیر است.
ابتلا به scoliosis یا پوشیدن بریس پشت میتواند سخت باشد و ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در تصویر بدن و عزت نفس، به ویژه برای کودکان و نوجوانان شود. اما به هرحال باید با صحبت با این افراد آنها را متقاعد ساخت که برای کمک به حفظ سلامت آنها و جلوگیری از تشدید بیماری باید یک دوره درمانی این چنینی را پشت سر گذرانند.
آیا اسکولیوز در روند ازدواج تاثیری دارد؟
در رابطه با ارتباط اسکولیوز و ازدواج میتوان گفت که به صورت کلی این بیماری مختل کننده زندگی و مانعی برای ازدواج افراد نیست. اما در خانمها به دلیل پیش رو بودن دوره بارداری باید کمی با دقت پیش رفت. نرخ ازدواج و تعداد فرزندان متولد شده از زنان مبتلا به اسکولیوز با جمعیت عمومی یکسان است. این موارد توسط پزشک در نظر گرفته میشود و پیشنهاداتی نیز برای دوران بارداری ارائه میشود. به صورت کلی برخی از زنان مبتلا به scoliosis در دوران بارداری خود افزایش کمردرد را تجربه کردهاند.
راهنمای مراجعه به پزشک برای درمان اسکولیوز
توصیه میشود که در صورت مشاهده علائم اسکولیوز در کودک خود خیلی زود به پزشک مراجعه کنید. انحرافات ستون فقرات ممکن است بدون اینکه شما یا کودکتان متوجه شوید ایجاد شد یا تشدید شوند. در برخی موارد ایجاد این انحرافات بدون درد بوده و به همین خاطر فرد مبتلا یا اطرافیان از تغییرات ظاهری فرد مطلع نخواهند شد. از آنجایی که تشخیص زود هنگام این بیماری به فرد مبتلا کمک زیادی خواهد کرد، نباید مراجعه به موقع به پزشک را پشت گوش انداخت.
پزشک برای بهبود شرایط برخی از انواع ورزش برای کمر درد و دیسک کمر را توصیه خواهد کرد. همچنین استفاده از کمربند پلاتینر نیز یکی از روشهای درمانی سودمند برای افراد مبتلا به scoliosis است. در صورتی که برای کنترل بیماری اسکولیوز خود یا اطرافیانتان به این کمربند نیاز دارید تنها کافی است به وبسایت فست طب مراجعه کنید و این محصول را سفارش دهید. با سفارش آنلاین این محصول، خیلی زود آن را در محل مورد نظر خود دریافت خواهید کرد.