ماساژ زانو؛ ۴ تکنیک ماساژ برای آرتروز زانو و ۴ روش انجام
۱۴۰۲-۱۱-۱۸ ۱۴۰۳-۰۶-۲۵ ۷:۰۶ماساژ زانو؛ ۴ تکنیک ماساژ برای آرتروز زانو و ۴ روش انجام
ماساژ زانو؛ ۴ تکنیک ماساژ برای آرتروز زانو و ۴ روش انجام
ماساژ زانو یک روش عالی برای تسکین درد زانو و کمک به تاثیرگذاری بیشتر درمانهای اصلی است. زیرا با ماساژ در ناحیه دردناک زانو، اسپاسم عضلانی رفع، اکسیژن رسانی و تغذیه مواد مغذی بهتر و مفصل نرم خواهد شد. در این حالت تسکین درد زانو اتفاق میافتد. البته باید اشاره کنیم که ماساژ برای زانو مزایای دیگری نیز دارد که هر کدام از آنها به صورت جداگانه و در کنار هم باعث تسکین درد بیمار خواهند شد.
اما سوال اینجاست که در ماساژ درمانی برای زانو از کدام تکنیک استفاده کنیم؟ آیا همه میتوانند ماساژ دریافت کنند؟ برای جواب به این سوالات پیشنهاد میکنیم که این مطلب از فروشگاه فست طب را مطالعه کنید.
آیا ماساژ پا برای زانو درد تاثیر دارد؟
زانو درد از جمله دردهایی است که میتواند منجر به کم تحرک شدن افراد شود. با وجود این درد پیوسته که با فعالیت بیشتر میشود، انجام کارهای روزمره بسیار سخت خواهد شد. یکی از روشهای تسکین درد و کمک به روند درمان، ماساژ درمانی است. ماساژ درمانی یک درمان مفید برای آسیبهای مختلف زانو مانند رگ به رگ شدن، کشیدگی، تاندونیت و آرتریت است. ماساژ التهاب، تورم و درد را کاهش میدهد، گردش خون و دامنه حرکتی را بهبود میبخشد و عضلات و بافتهای نرم اطراف زانو را تقویت میکند. انجام ماساژ همچنین به کوچک شدن بافت اسکار، کاهش سفتی و بهبود تحرک زانو کمک خواهد کرد.
آیا ماساژ برای آرتروز خوب است؟
براساس شواهد علمی، ماساژ برای آرتروز زانو میتواند به عنوان یک روش کمکی مؤثر در مدیریت این بیماری عمل کند.
- کاهش درد و التهاب: تحقیقات نشان میدهند که ماساژ برای آرتروز زانو میتواند به کاهش درد و التهاب کمک کند. این تکنیک باعث افزایش گردش خون و تسهیل تخلیه مواد زائد از بافتها میشود که به کاهش التهاب و درد کمک میکند.
- افزایش دامنه حرکتی: شواهد علمی حاکی از آن است که ماساژ برای آرتروز زانو میتواند به بهبود دامنه حرکتی مفصل و کاهش سفتی مفصلی کمک کند. تکنیکهای خاص ماساژ به شل شدن عضلات و افزایش انعطافپذیری اطراف مفصل کمک میکنند.
- تسکین اسپاسمهای عضلانی: ماساژ برای آرتروز زانو سبب کاهش اسپاسمهای عضلانی و تنشهای اطراف مفصل شده، که همین امر به کاهش علائم بیماری منجر میشود.
- تحریک ترشح اندورفین: این روش موجب ترشح اندورفین، که مسکنهای طبیعی بدن هستند، میشود و به تسکین درد کمک میکند.
در مجموع، ماساژ برای آرتروز زانو به عنوان بخشی از یک برنامه جامع درمانی میتواند به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک کند. باید اشاره کنیم که یکی از بهترین روشهای درمان خشکی مفصل زانو، انجام ماساژ درمانی است. زیرا با این روش علاوه بر رفع اسپاسم از عضلات، باعث تقویت بافتها و مفصل خواهد شد.
درمان آرتروز زانو با ماساژ
ماساژ برای آرتروز زانو میتواند به کاهش علائم بیماری از طریق مکانیزمهای علمی خاصی مؤثر واقع شود. این روش به افزایش گردش خون و بهبود اکسیژنرسانی به بافتهای اطراف مفصل کمک میکند، که به نوبه خود باعث کاهش التهاب و تسکین درد میشود. ماساژ به وسیله تحریک گیرندههای حسی در پوست و بافتهای زیرین، ترشح اندورفینها، که مسکنهای طبیعی بدن هستند، را افزایش میدهد. همچنین، کاهش تنش و اسپاسم عضلانی اطراف مفصل از طریق تکنیکهای مختلف ماساژ به بهبود دامنه حرکتی و کاهش سفتی مفاصل منجر میشود. به طور کلی، ماساژ به عنوان یک روش کمکی در کنار درمانهای دیگر به بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آرتروز زانو کمک میکند.
تکنیکهای ماساژ زانو درد؛ با چه روشهای زانوی خود را ماساژ دهیم؟
برای درک تکنیکهای ماساژ زانو درد، درک نقاط ماشهای در این قسمت ضروری است. نقطه ماشهای گره حساسی است که در باندهای عضلانی یافت میشود. علت ایجاد این گرههای حساس آسیبدیدگی، جراحی زانو، استرس یا فشار است. وجود این گرههای حساس باعث درد شده و ویژگی منحصر بفردی که دارد، این است که احتمال دارد درد را به قسمتهای دیگر ارجاع دهد. به عنوان مثال درد گردن و شانه، منجر به ایجاد سر درد نیز میشود. به همین دلیل با ماساژ زانو در قسمتهای ماشهای، علاوه بر کاهش درد همان آسیب، به تسکین دردهای ارجاعی کمک خواهید کرد.
در حالت کلی ۳ تکنیک اصلی برای ماساژ زانو وجود دارد که عبارتند از:
- تکنیک لیفت
- تکنیک اصطکاک
- تکنیک فشرده سازی چهارسر ران
- ماساژ کف پا
در ادامه با هر کدام از این تکینکهای در ماساژ درمانی برای زانو آشنا خواهیم شد.
تکنیک ماساژ لیفت زانو، بهترین ماساژ برای زانو درد
تکنیک لیفت برای کمک به مکانیابی نقاط ماشهای در بالا و پایین زانو طراحی شده است. در طول این ماساژ، مهم است که هنگام انجام لیفت، بیمار بازخوردی در مورد درد ارجاعی دهد. در این حالت ماسور (ماساژدهنده) متوجه خواهد شد که محل دقیق نقطه ماشهای کجاست. برای انجام بهتر ماساژ لیفت از روغنهای ضروری مانند نعناع فلفلی یا اکالیپتوس استفاده شود.
روش انجام تکنیک لیفت ماساژ زانو
برای انجام ماساژ لیفت به صورت زیر عمل کنید.
- بیمار را روی تخت یا سطح نسبتا سفتی بخوابانید.
- زانوی دردناک را خم کرده و کف پای خود را روی سطح زمین بگذارید. در صورت تمایل میتوانید ساق پای بیمار را روی ران خود قرار دهید.
- کمی روغن نعناع یا اکالیپتوس را روی دستان خود بمالید و به آرامی شروع به حرکت دادن دستان خود در بالا و زیر زانوی بیمار کنید.
- انگشتان و شست خود را بالا و زیر زانو قرار دهید و به آرامی ناحیه بالا و پایین کاسه زانو را فشار دهید.
- بعد از هر بار جمع کردن انگشتان خود روی زانو، آنها با فشار نسبتا مناسب از زانو دور کنید.
هر زانو را حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه ماساژ دهید. انجام ماساژ لیفت زانو در کنار تکنیک اصطکاک سریعتر اثر میگذارد. بیماران میتوانند ماساژ لیفت زانو را خودشان انجام دهند. باید بگوییم که اگر توانایی مراجعه به مراکز درمانی و ماساژ را ندارید میتوانید با خرید زانوبند زاپیامکس مشکل خود را حل کنید. زیرا رد زانوبند زاپیامکس از تکنولوزی کلاک پالس استفاده شده که با ارسال پالسهای الکتریکی ظریف باعث ایجاد لرزشها و ماساژهای ریزی در عضلات و مفاصل خواهد شد. همچنین رد زاپیامکس دو تکنولوژی اولتراسوند و اینفرارد نیز وجود دارد.
تکنیک اصطکاک؛ بهترین ماساژ برای زانو درد
تکنیک اصطکاک زانو به گونهای طراحی شده است که بر نقاط ماشهای در کنارههای کشکک زانو تاثیر بگذارد. مانند سایر تکنیکها، استفاده از روغنهای ضروری مانند نعناع فلفلی و اکالیپتوس به شدت در زمان انجام ماساژ اصطکاکی توصیه میشود.
روش انجام تکنیک ماساژ اصطکاکی برای زانو درد
برای انجام این روش ماساژ برای زانو به صورت زیر عمل کنید.
- از ماساژ گیرنده بخواهید روی تخت یا زمین به کمر دراز بکشد.
- پای بیمار را کاملا صاف روی زمین قرار دهید.
- در کنار پای آسیبدیده بایستید یا بنشینید.
- کمی روغن اکالیپتوس یا نعناع فلفلی روی دستهای خود بمالید.
- سپس به آرامی شروع به ماساژ دو طرف کشکک زانو با حرکاتی مانند سرخوردن، اما آرام و تقریبا پرفشار انجام دهید.
- سپس ماساژ را با قرار دادن انگشت شست در کناره کشکک زانو ادامه دهید.
- با انگشت شست در دو طرف زانو فشار دهید و از بالا به سمت ران و از پایین به سمت ساق پا بکشید.
این ماساژ را بین ۵ تا ۱۰ دقیقه برای هر دو پا انجام دهید. توجه داشته باشید که آرتروز کمر یا آرتروز زانو و پیاده روی نیز برای رفع درد مناسب است.
تکنیک ماساژ فشرده سازی چهارسر برای زانو درد
عضلات چهارسر ران گروهی از عضلات هستند که در جلوی ران قرار دارند. تکنیک فشرده سازی چهار سر برای تمرکز بر عضله چهار سر ران طراحی شده است. زیرا عضلات چهارسر ران در تقویت زانو و همچنین افزایش درد در این ناحیه تاثیر بالایی دارند. هر چه عضلات چهار سر قویتر باشد، از مفاصل زانو بیشتر حمایت میکند. تحت تاثیر قرار دادن نقاط ماشهای روی عضلات چهارسر ران میتواند به درمان زانو درد کمک کند.
تکنیک ماساژ فشرده سازی چهار سرران، بهترین ماساژ برای آرتروز زانو
- بیمار باید روی سطح سفت دراز کشیده و پاهای خود را صاف کند.
- کنار زانوی بیمار بایستید یا زانو بزنید تا تسلط کافی بر بدن بیمار داشته باشید.
- ماساژ عضلات چهارسر را با استفاده از تکنیک ورز دادن شروع کنید. تکنیک ورز دادن شامل نگه داشتن پوست و عضلات بین شست و انگشتان است. سپس عضلات و پوست را به آرامی بلند کرده و رها کنید، گویی خمیر را ورز میدهید.
- به ورز دادن عضلات در اطراف زانو در جهت دایرهای ادامه دهید.
این ماساژ را ۵ تا ۱۰ دقیقه برای هر زانو ادامه دهید. ماساژ زانو به روش فشرده سازی را خود بیمار نیز میتواند انجام دهد تا درد آرتروز زانو یا دیگر آسیبهای خود را تسکین دهد.
ماساژ کف پا برای زانو درد
برای انجام ماساژ کف پا برای زانو درد، بیمار را در وضعیت راحتی قرار دهید و پای او را به آرامی بلند کنید. با استفاده از انگشتان دست، کف پای بیمار را با حرکات دایرهای و فشاری ملایم ماساژ دهید، تمرکز را بر روی نواحی کف پا که حساسترند، مانند قوس پا و نقاط فشار خاص، بگذارید. این تکنیک به بهبود گردش خون و کاهش تنش در نواحی مرتبط با زانو کمک میکند. هر جلسه ماساژ را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ادامه دهید تا اثرات تسکیندهنده به حداکثر برسد.
روش های ماساژ زانو درد
برای تسکین درد و بهبود عملکرد زانو، میتوان از روشهای مختلف ماساژ زانو درد استفاده کرد. این روشها شامل حرکات دایرهای، نوار کششی، ضربهای و فشار نقطهای هستند که هر کدام به نوبه خود به کاهش تنش، افزایش گردش خون و تسکین نقاط دردناک کمک میکنند.
۱. ماساژ با حرکات دایرهای برای افزایش گردش خون زانو
هدف این ماساژ افزایش گردش خون و کاهش تنش در ناحیه زانو است. روش انجام:
- بیمار را در موقعیت راحت قرار دهید، مثلاً روی تخت دراز کشیده و پای آسیبدیده را کمی خم کنید.
- با استفاده از کف دست یا انگشتان، حرکات دایرهای آرام و یکنواخت را در اطراف زانو انجام دهید.
- از مرکز زانو شروع کرده و به سمت بیرون حرکت کنید.
- این کار را برای ۵ تا ۱۰ دقیقه ادامه دهید.
این ماساژ به تسکین تنش و بهبود جریان خون در ناحیه زانو کمک میکند.
۲. ماساژ نوار کششی برای کاهش سفتی زانو
هدف این ماساژ کاهش سفتی عضلات و افزایش انعطافپذیری است. روش انجام:
- بیمار را به حالت راحت قرار دهید و زانو را کمی خم کنید.
- با استفاده از انگشتان و کف دست، عضلات اطراف زانو را از بالا به پایین بکشید.
- فشار باید ملایم و یکنواخت باشد تا باعث درد نشود.
- این تکنیک را برای ۵ تا ۱۰ دقیقه انجام دهید.
این ماساژ به کاهش سفتی عضلات و بهبود دامنه حرکتی زانو کمک میکند.
۳. ماساژ ضربهای، بهترین ماساژ برای زانو
هدف این ماساژ تحریک گردش خون و کاهش التهاب است. روش انجام:
- بیمار را در وضعیت راحت قرار دهید.
- با استفاده از لبههای دست یا انگشتان، ضربات ملایم و ریتمیک بر روی سطح زانو وارد کنید.
- ضربات باید آرام و یکنواخت باشند و از شدت زیاد خودداری کنید.
- این روش را برای ۵ تا ۱۰ دقیقه ادامه دهید.
این ماساژ به کاهش التهاب و تحریک گردش خون در ناحیه زانو کمک میکند.
۴. ماساژ فشار نقطهای برای کاهش درد زانو
هدف این ماساژ تسکین نقاط دردناک و کاهش اسپاسم است. روش انجام:
- ناحیه زانو را در موقعیت راحت قرار دهید.
- با استفاده از انگشت شست یا انگشتان دیگر، بر روی نقاط دردناک مشخص فشار ملایم وارد کنید.
- فشار باید ثابت و کنترلشده باشد و از اعمال فشار بیش از حد خودداری کنید.
- این تکنیک را برای هر نقطه دردناک به مدت ۱ تا ۲ دقیقه تکرار کنید.
این ماساژ به تسکین نقاط دردناک و کاهش اسپاسم عضلانی کمک میکند.
فواید ماساژ زانو؛ روش درمانی بیخطر و آسان
ماساژ برای درد زانو یک گزینه درمانی ایمن و موثر برای افرادی است که از درد زانو رنج میبرند. در ادامه با مهمترین مزایای ماساژ زانو آشنا خواهیم شد.
بهبود گردش خون و تاثیر آن بر درمان آسیبها
ماساژ عضلات و بافتهای زانو به افزایش جریان خون، اکسیژن و مواد مغذی کمک خواهد کرد. وقتی اکسیژن و مواد مغذی بیشتر و بهتر به بافتها میرسد، سلولها راحتتر خود را ترمیم میکنند. زیرا مهمترین مواد برای انجام بازسازی سلولی، اکسیژن و مواد مغذی هستند.
تسکین درد زانو با انجام ماساژ
انجام ماساژ، تنش و سفتی عضلانی را با کمک افزایش گردش خون، فشار به عضلات و رفع گرههای ماشهای از بین میبرد. در این حالت آرامشی در عضلات و بافتها ایجاد میشود که باعث تسکین درد بیمار خواهد شد. این آرامش عضلانی در اثر ترشح هورمون اندورفین ایجاد میشود. این هورمون در اینجا حس آرامش، رفع اضطراب و اسپاسم عضلانی تاثیر بالایی دارد. با ایجاد تسکین درد زانو و رفع اسپاسم عضلانی، محدود حرکتی زانوی بیمار بهبود پیدا میکند.
افزایش انعطافپذیری و دامنه حرکتی با ماساژ زانو
یکی از مزایای بسیار خوب ماساژ در هر عضوی یا کل بدن، افزایش انعطافپذیری و دامنه حرکتی است. ماساژ به شل شدن عضلات اطراف مفصل زانو کمک میکند و به آنها اجازه میدهد آزادانهتر حرکت کنند. در این حالت تنش و سفتی در زانو کاهش یافته و بهبود تحرک اتفاق میافتد. اتفاقی که حین ماساژ برای مفاصل رخ میدهد که منجر به بهبود حرکت میشود شامل موارد زیر است:
- رفع اسپاسمهای عضلانی
- نرم شدن و رفع سفتی مفصل
- کاهش درد به دلیل افزایش گردش خون (وقتی دردی وجود نداشته باشد، حرکت دادن زانو راحت است)
- افزایش دامنه حرکتی به دلیل تقویت عضلات و بافتها
پس در این حالت میتوان گفت که ماساژ زانو یکی از بهترین درمانها به شمار میرود.
بهبود عملکرد ورزشی با انجام ماساژ زانو
ورزشکارانی که به دلیل آسیب یا فشار زیاد دچار زانو درد میشوند، ممکن است حتی پس از بهبودی، درد را حین حرکت احساس کنند. ماساژ درمانی برای زانو در این وضعیت بهترین انتخاب است. زیرا باعث تقویت عضلات، رفع تنش عضلانی، کاهش درد و بهبود انعطافپذیری خواهد شد. همچنین ورزشکاران با ماساژ میتوانند عضلات خود را تقویت کرده و کمتر دچار آسیبدیدگی حین حرکت شوند. زیرا هرچه عضلات و مفاصل قویتر باشند، بدن فرد حین بروز اتفاقات ناگهانی مانن لیز خوردن یا افتادن، عکسالعمل بهتری خواهد داشت. در این حالت شدت آسیبدیدگی کمتر خواهد شد. باید اشاره کنیم که بهترین ورزش برای خشک شدن زانو را باید با کمک پزشک یا فیزیوتراپ خود مشخص کنید. زیرا اگر آسیب در قسمت زانو شدید باشد، فعالیتها باید زیر نظر پزشک انجام شوند.
رفع و تسکین استرس عضلانی و فکری با ماساژ
مدیریت استرس برای برخی افراد یک چالش بزرگ است. ایجاست که انجام ماساژ به عنوان درمانی برای کاهش اثرات استرس بر بدن و ذهن به میدان میآید. در زمان انجام ماساژ هورمون اندورفین در بدن ترشح میشود. اندورفین مسکن طبیعی است که بدن تولید میکند و باعث ایجاد آرامش ذهنی و بدنی خواهد شد.
با انجام ماساژ زانو هم ذهن بیمار آرام خواهد شد و زانو درد بیمار تسکین پیدا میکند. جالب است بدانید که ماساژ تولید هورمون استرسزای کورتیزول را کاهش میدهد. هورمون کورتیزول تاثیر زیادی در التهاب و درد دارد.
استفاده از روغنهای ضروری برای ماساژ پا برای زانو درد
استفاده از رایحه درمانی یا اسانسهای گیاهی تاثیر بالایی در افزایش اثرات ماساژ و آرامش بیمار دارد. باید اشاره کنیم که استفاده از روغنهای گیاهی به تحریک مفاصل زانو، کاهش التهاب و تورم نیز کمک خواهد کرد. برای استفاده از روغنهای ضروری ۳ روش زیر را ممکن است:
- استفاده به صورت مستقیم روی موضع درد و سپس ماساژ آن
- ترکیب با یک روغن گیاهی دیگر برای ماساژ
- اضافه کردن ۴-۵ قطره از روغن در آب حمام و استراحت در آن
از بهترین روغنهای ضروری برای ماساژ زانو میتوانیم به نعناع فلفلی، رازیانه، اکالیپتوس و اسطوخودوس اشاره کنیم.
در چه شرایطی نباید از ماساژ پا برای زانو درد استفاده کرد؟
انجام ماساژ همیشه برای زانو درد مناسب نیست. زیرا شرایطی وجود دارد که ممکن است انجام ماساژ به تشدید درد یا آسیب بیمار دامن بزند. از مهمترین آسیبهایی که انجام ماساژ برای آنها ممنوع است عبارتند از:
- پوکی استخوان: ماساژ خطر شکستگی را در افراد مبتلا به پوکی استخوان افزایش میدهد. زیرا در پوکی استخوان بافتها شکننده شدهاند. به همین دلیل در صورت تشخیص این بیماری از انجام ماساژ خود داری کنید.
- وریدهای واریسی: واریسها رگهای پیچ خوردهای هستند که به سطح پوست نزدیک بوده و پر از خون هستند. انجام ماساژ در ناحیه واریسی باعث افزایش گردش خون میشود. افزایش گردش خون در وریدها به تورم و ناراحتی منجر خواهد شد.
- فشار خون بالا: انجام ماساژ فشار خون را بالا خواهد برد. در این حالت افرادی که فشار خون بالا دارند ممکن است دچار افزایش فشار شوند.
توصیه میشود برای انجام ماساژ و تعیین نوع تکنیک آن با پزشک خود مشورت کنید. اما انجام ماساژ برای زانو در افرادی که بیماری زمینهای یا خاصی ندارند، ممانعتی نخواهد داشت.
سوالات متداول در مورد ماساژ زانو
۱. آیا ماساژ دادن زانو درد آن را از بین میبرد؟
ماساژ بخشی مفید از یک برنامه درمانی جامع برای زانو درد است. این روش درمانی راه موثری برای کاهش درد و بهبود تحرک در زانو، کاهش التهاب، بهبود گردش خون و بهبودی به شمار میرود.
۲. آیا هنگام ماساژ زانو باید از روغن استفاده کنیم؟
بله، استفاده از روغنهای ماساژ به بهبود اثربخشی ماساژ و کاهش اصطکاک روی پوست کمک میکند. برخی از روغنها مانند اسطوخودوس یا نعناع فلفلی اثر تسکیندهندهای روی پوست دارند و به کاهش التهاب و درد کمک میکنند.
۳. فواید ماساژ زانو چیست؟
کاهش درد، رفع اسپاسم عضلانی، بهبود دامنه حرکتی، بهبود عملکرد ورزشی، افزایش جریان خون کاهش استرس.