آشنایی با مهمترین علل خشک شدن زانو+ ۹ علت رایج
۱۴۰۲-۱۱-۲۰ ۱۴۰۳-۰۶-۲۵ ۷:۱۵آشنایی با مهمترین علل خشک شدن زانو+ ۹ علت رایج
آشنایی با مهمترین علل خشک شدن زانو+ ۹ علت رایج
آیا میدانید خشک شدن زانو نشانه چیست؟ سفتی و سخت شدن زانوها یک مشکل نسبتا رایج در میان سالمندان و افرادی است که اخیرا دچار آسیبهای عضلانی شدهاند. وارد شدن فشار زیاد روی زانوها میتواند باعث ایجاد آسیبهای مختلف و جدی شود. این آسیبها حرکت زانو را مختل میکنند. در هنگام معاینه برای تشخیص علت درد و خشکی عضلات زانو پزشک از شما خواهد پرسید که آیا اخیراً متوجه سفتی در زانوی خود شدهاید و یا اینکه این مشکل را برای مدت طولانی دارید؟ پاسخ سوال شما مسیر درمان را تا حد زیادی مشخص خواهد کرد.
توجه داشته باشید! غفلت از شروع سریع روند درمان منجر به آسیبهای دائمی میشود. خشکی عضلات ممکن است با گذشت زمان ادامه یافته و یا حتی بدتر شود. برای راهنمایی بیشتر و پاسخ به سوالات شما در خصوص علل خشکی زانو در این سری از مقالات فروشگاه فست طب قصد داریم در خصوص این موضوع صحبت کنیم. با ما همراه باشید تا با آگاهی بیشتر مسیر درمان خود را طی کنید.
چرا عضلات زانو خشک میشوند؟ خشک شدن زانو نشانه چیست؟
خشک شدن عضلات زانو تاثیر زیادی بر روی روند زندگی شما میگذارد. این عارضه نه تنها دامنه حرکتی زانو را محدود میکند، بلکه به دلیل درد زیاد برای انجام فعالیتهای روزانه شما را دچار چالشهای زیاد خواهد کرد. سفتی زانو به دلایل مختلفی ایجاد میشود. این آسیب با ایجاد محدودیت حرکتی، ضعف، اسپاسم متعدد عضلات و تورم همراه است. سفتی زانو ممکن است به دلیل شکستگی، ابتلا به بیماریهای مختلف، کمبود ویتامین و یا مصرف بعضی از داروهای خاص ایجاد شود. در ادامه مقاله به شایعترین علل سفتی زانو خواهیم پرداخت.
۱. آسیبهای منیسک؛ شایعترین علل خشک شدن زانو
پارگی مینیسک یکی از شایعترین علل سفت شدن زانو است. منیسک به محلی گفته میشود که برای جلوگیری از اصطحکاک و ضربه، غضروف مفصل زانو را میپوشاند. مینیسک آسیب دیده به دلیل جلوگیری از حرکت طبیعی مفصل سبب خشک شدن زانو میشود. متاسفانه در بعضی از موارد غضروف آسیب دیده در کنار مینیسک ممکن است در بافت مفصل گیر کرده و حرکت را محدود کند. به این آسیب قفل شدن زانو گفته میشود. خشکی زانو ناشی از پارگی مینیسک معمولا با تمرینات تقویتی و کششی، تزریق مایع هیالورونات به زانو و در برخی از موارد جراحی درمان میشود.
۲. آسیب رباط زانو؛ علت مهم کاهش تعادل و سفتی عضلات
یکی دیگر از علل شایع درد و خشکی مفاصل زانو، آسیب به رباط است. به این آسیب رگ به رگ شدن زانو نیز گفته میشود. رباطها نوارهای محکم و فیبر مانندی هستند که به حفظ تعادل و ایجاد ثبات در زانو کمک میکنند. اگر به دلیل حرکات ناگهانی و سنگین در ورزش یک یا چند رباط در زانو بیش از حد کشیده شود، ممکن است این رباطها پاره شوند. این آسیب سبب خونریزی و تورم مفصل زانو شده و حرکت را محدود میکند. یکی دیگر عوارض آسیب به رباطهای زانو، درد و خشک شدن عضلات زانو است. سفتی زانو ممکن است با تورم زیاد همراه باشد. بهترین روش درمانی برای این عارضه فیزیوتراپی و در مواردی جراحی است.
۳. شکستگی استخوان؛ علت سفتی، درد و تورم زانو
شکستگی در هر یک از استخوانهای زانو نیز میتواند سبب خشکی عضلات زانو، درد، عدم تعادل و ناهماهنگی شود. دراین وضعیت نه تنها دامنه حرکتی فرد بلافاصله پس از شکستگی زانو یا کشکک محدود میشود، بلکه حتی پس از بهبودی و درمان با جراحی، خشکی عضلات ادامه پیدا میکند. بنابراین بسیار اهمیت دارد که پس از درمان زیر نظر پزشک تمرینات فیزیوتراپی را شروع کرده و ادامه دهید. اگر زانوی شما دچار شکستگی شده، پیشنهاد میکنیم برای کاهش تورم و جلوگیری از خشک شدن عضلات علاوه بر فیزیوتراپی، از تمرینات آب درمانی استفاده کنید. برای کمک به درمان شکستگی استخوان زانو گاهی پزشکان دارو نیز تجویز میکنند. از بهترین قرص برای خشکی زانو میتوانیم به قرص بوسولیا، مکمل کندرویتین و قرص ویتامین D اشاه کنیم.
۴. تاندونیت زانو؛ علت مهم ضعف و خشکی مفاصل زانو
به تاندونیت زانو، التهاب یا دژنراسیون تاندونهای زانو نیز میگویند، این عارضه یکی دیگر از دلایل رایج خشکی زانو است. این آسیب معمولاً به دلیل کار سنگین و ورزشهای غیر استاندارد ایجاد میشود. آسیب تاندون روی میزان کشش مفصل زانو اثر گذاشته و سبب ضعف و درد بالای زانو میشود. این آسیب همچنین حرکت طبیعی زانوها را محدود میکند. در صورت عدم درمان تاندونیت زانو ممکن است سبب ناتوانی شدید و خشکی عضلات زانو شود. تاندونیت زانو بیشتر در قسمت جلوی زانو، بالا یا و زیر کشش زانو ایجاد میشود.
مهمترین انواع تاندونیت زانو شامل موارد زیر است:
- تاندونیت کشکک: با نام جامپرز زانو شناخته شده و روی تاندونی که کاسه زانو را به استخوان ساق پا متصل میکند؛ تأثیر میگذارد.
- تاندونیت چهارسر: تاندونی را که عضله چهارسر ران را به کاسه زانو متصل میکند، تحت تاثیر قرار میدهد.
- تاندونیت همسترینگ: تاندونهای پشت زانو را درگیر میکند.
۵. آرتروز زانو؛ شایعترین علت خشک شدن زانو بعد از نشستن در سالمندان
آرتریت زانو شایعترین علت سفتی زانو در افراد بالای ۶۰ سال است. به طور کلی دو نوع اصلی آرتریت وجود دارد که هر دو نوع منجر به خشک شدن عضلات زانو میشوند. استئوآرتریت که بیشتر به عنوان آرتریت سایشی شناخته میشود، باعث تجزیه غضروف و استخوان زانو میگردد. در این آسیب مفصل زانو دچار اصطحکاک شده و فضای بین استخوانها کاهش مییابد. این عارضه میزان دامنه حرکتی مفصل را کاهش داده و سبب خشکی مفاصل زانو میشود.
خشکی ناشی از آرتروز زانو معمولاً در اول صبح پس از برخواستن از تخت خواب و یا بعد از استراحت طولانی بدتر میشود؛ اما پس از کمی راه رفتن تسکین پیدا میکند. علاوه بر این یکی از مهمترین دلایل خشکی زانو بعد از نشستن طولانی استئوآرتریت است. در استئوآرتریت معمولاً فقط یک یا دو مفصل تحت تأثیر قرار میگیرد. استئوآرتریت نوعی بیماری مزمن سیستمیک است که باعث التهاب و فیبروز مفاصل متعدد میشود. این آسیب اغلب منجر به آسیب به غضروف و استخوانها شده و در نهایت سبب خشک شدن زانو (معمولاً در هر دو پا) میشود. علاوه بر خشکی مفاصل، استئوآرتریت با قرمزی، گرما و تورم نیز همراه است.
۶. بورسیت زانو؛ یکی از علل شایع خشکی عضلات زانو
بورسیت یکی دیگر از علل شایع سفتی زانو است. این آسیب زمانی ایجاد میشود که در یکی از بورسا یا کیسههای پر از مایع کوچکی که بین استخوانها و تاندونهای اطراف زانو قرار دارند، تورم ایجاد شود. بورسیت زانو ممکن است به دلیل اصطکاک بیش از حد یا ضربه ناگهانی که کیسهها را له کند، ایجاد شود. بورسیت زانو معمولاً به صورت یک توده پرتقالی شکل ظاهر میشود و در نقاط مختلف اطراف زانو قابل لمس است. خروج مایع یا تورم کیسهها مانع از حرکت زانو به سمتهای مختلف شده و در نهایت منجبر به خشکی عضلات میشود. بورسیت زانو انواع مختلفی دارد.
مهمترین انواع بورسیت زانو شامل موارد زیر است:
- بورسیت پیش کشکک: در جلوی زانو
- بورسیت پس آنسرین: در قسمت داخلی زانو
- بورسیت ایلیوتیبیال: در قسمت خارجی زانو
- بورسیت نیمه غشایی: در پشت زانو
- بورسیت Infrapatellar: زیر کاسه زانو
- بورسیت فوق کشکک: بالای زانو
۷. نقرس زانو؛ یکی از علل درد و التهاب زانو
درد و خشکی مفصل زانو ممکن است به دلیل ایجاد نقرس باشد. نقرس نوعی آرتریت التهابی است که در اثر تجمع اسید اوریک ایجاد میشود. اسید اوریک کریستالهایی هستند که معمولاً در زانوها یا پاها رسوب میکنند. علائم نقرس زانو به سرعت در طی چند ساعت ظاهر میشود. مهمترین علائم نقرص شامل: خشک شدن زانو، احساس گرما، درد شدید و قرمز شدن مفصل است. افراد دارای نقرص قادر به حرکت دادن زانو یا تحمل وزن نیستند؛ زیرا احساس درد بسیار شدید خواهند داشت.
عارضه نقرس معمولاً پس از مصرف دارو، استراحت و استفاده از کمپرس سرد بهبود مییابد. دوره درمانی نقرس معمولاً چند روز تا چند هفته متغیر است. بیماران در این مدت باید از انجام کارهای سنگین اجتناب کرده و داروهای خود را به موقع مصرف کنند. علاوه بر این انجام تمرینات فیزیوتراپی و شنا کردن نیز در جلوگیری از خشک شدن طولای مدت زانو موثر است.
۸. آرتروفیبروز؛ علت چسبندگی و خشک شدن زانو بعد از عمل رباط
آرتوفیبروز یک بیماری نادر است که اغلب به دنبال آسیب زانو یا جراحی ایجاد میشود. گفه میشود یکی از علل خشکی زانو بعد از عمل رباط ابتلا به آرتوفیبروز است. آرتوفیبروز سبب بروز عوارضی مانند: درد، چسبندگی و خشکی عضلات زانو میشود. در این عارضه عضلات دچار چسبندگی بیش از حد شده و به دنبال آن فرد در حرکت کردن زانوها و انجام فعالیتهای مختلف دچار محدودیت میشود. استفاده از تمرینات و برنامههای توانبخشی پس از آسیب زانو بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به آرتروفیبروز است. در موارد مزمن بیماران ممکن است برای رفع چسبندگی نیاز به جراحی زانو داشته باشد.
۹. سفتی پس از تمرین ورزشی؛ یکی از علل شایع خشکی عضلات در ورزشکاران
برخی از افراد بعد از انجام تمرینات ورزش متوجه سفت شدن عضلات زانویشان میشوند. این آسیب لزوما به این معنی نیست که آنها دچار آسیب شدهاند. اتفاقا مهمترین علت خشک شدن عضلات پس از ورزش کردن، استفاده از عضلات و قویتر شدن آن است. برای رفع سفتی و گرفتگی عضلات بعد از ورزش، ماساژ زانو را انجام دهید. ماساژ علاوه بر از بین بردن اسپاسمها، به تقویت و تحریک عضلات و بافتها نیز کمک خواهد کرد.
با توجه به مطالب گفته شده باید عنوان کرد که روش درمان خشکی زانو بسیار متغییر است. زیرا هر علت روند درمانی خاصی دارد. اما با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از راهکارهای درمانی فیزیوتراپی میتوان خشکی زانو در اثر علل مختلف را با یک دستگاه فیزیوتراپی خانگی درمان کرد. این دستگاه فیزیوتراپی خانگی زانوبند زاپیامکس نام دارد که محصول شرکت زایسترونیک است و به ۳ تکنولوژی اولتراسوند، اینفرارد و کلاک پلاس مجهز است. این زانوبند با داشتن این تکنولوژیها خشکی مفصل را درمان کرده و به تقویت عضلات کمک میکند. البته این تنها مزیت زانوبند زاپیامکس نیست. این محصول آلمانی برای انواع مختلفی از دردهای زانو مناسب است.
سوالات متداول مقاله آشنایی با مهمترین علل خشک شدن زانو
۱. بهترین درمان خانگی برای خشک شدن عضلات زانو چیست؟
بهترین درمانهای خانگی برای خشک شدن زانو شامل: استفاده از زانو بند، ماساژ زانو با روغنهای گیاهی گرم، استفاده از کمپرس گرم، مصرف ویتامین K موجود در میوههایی مانند کیوی، قرار دادن ضماد زنبیل و نخود روی زانو است.
۲. مصرف چه ویتامینهای برای رفع خشکی زانو پیشنهاد میشود؟
موثرترین ویتامینهای برای رفع خشکی زانو شامل: ویتامین D، ویتامین C، ویتامین A و ویتامین K است.
۳. موثرترین روشهای درمانی برای خشکی زانو چه روشهایی هستند؟
انتخاب روش درمانی برای خشکی زانو به علت و شدت آن بستگی دارد. بهترین و موثرترین روشهای درمانی برای خشکی زانو عبارتند از:
- فیزیوتراپی
- تزریق ماده کورتیزون
- مصرف داروهای مسکن و ضد التهابی
- تزریق ژلهای روان کننده زانو
- مصرف داروی های ضد رماتیسم (برای افراد سالمند مبتلا به آرتریت و رماتیسم مفصلی)
- مشورت با جراح ارتوپد برای انجام جراحی زانو