جدول محتوا
Toggleآیا میدانید لیزر درمانی تنگی کانال نخاعی چگونه سبب درمان کمر درد شما میشود؟ آیا با عوارض و مزایای درمان تنگی کانال نخاعی با لیزر آشنا هستید؟ تنگی کانال نخاعی به باریک شدن کانال حاوی طناب نخاعی گفته میشود. این عارضه با فشار زیاد روی ریشههای عصبی همراه است. این بیماران دچار عوارضی مانند درد شدید کمر شده و مواردی قادر به راه رفتن نیستند. علاوه بر این بیماران دچار مشکلات دیگری مانند: ضعف، بی حسی و گزگز در پاها میشوند.
تنها راه قطعی برای تشخیص تنگی نخاعی، انجام MRI است. در صورت تشخیص تنگی کانال نخاعی نگران نباشید! این عارضه از طریق لیزر به سادگی قابل درمان است. برای آشنایی بیشتر شما با این روش درمانی در جدیدترین مقاله فست طب قصد داریم در خصوص درمان تنگی کانال نخاعی با لیزر صحبت کنیم. با ما همراه باشید تا در خصوص این روش درمانی موثر بیشتر بدانید.
تنگی نخاع چیست؟
تنگی نخاع به وضعیتی میگویند که در آن به نخاع و ریشههای عصبی فشار زیادی وارد میشود. در برخی از افراد این عارضه به صورت ژنتیکی از ابتدای تولد وجود دارد. اما در سایر بیماران، علائم ناشی از فشار بر نخاع یا ریشههای عصبی به دلیل افزایش سن، اضافه وزن، کارهای سنگین و بروز التهاب است. تنگی کانال نخاعی بیشتر در قسمت میانی کمر و گردن رخ میدهد.
شایعترین علامت تنگی ستون فقرات، کمردرد و درد عضلات باسن است. این درد تا قسمت پشت ران ادامه پیدا کرده و با ایستادن و راه رفتن بدتر میشود. علاوه بر این افزایش فشار بر روی نخاع و اعصاب اطراف آن با بی حسی، گرفتگی عضلات و ضعف شدید بدن همراه است. خوشبختانه دردهای شدید عضلانی که با ورزش کردن و یا سایر فعالیتهای مشابه تشدید میشوند، به راحتی با استراحت کردن تسکین پیدا میکنند.
دردهای ناشی از تنگی کانال نخاعی ممکن است به دلیل فشار مهرهها روی اعصاب یا رگهای خونی اندامهای اطراف آن نیز ایجاد شود. برای تشخیص این عارضه پزشک متخصص از بیماران درخواست میکند که چند دقیقه راه بروند؛ سپس به درد پا و کمر خود از ۱ تا ۱۰ نمره دهند. در مرحله بعد از آنها خواسته میشود که چند دقیقه بنشینند سپس بیایستند و مجددا چند قدم راه بروند. در تمامی این مراحل شدت درد و محل آسیب ارزیابی میشود. برای درمان بیماران مبتلا به عارضه تنگی کانال نخاعی درمانهای مختلفی پیشنهاد می شود.
متداولترین روشهای درمانی تنگی کانال نخاعی عبارتند از:
- فیزیوتراپی
- جراحی
- لیزر درمانی
- انجام حرکات کششی
- تزریق اپیدورال
- طب سوزنی
- کمربند پلاتینر
گفتنی است که کمربند پلاتینر با تکنولوژی UIC به راحتی هر نوع درد و ناراحتی را در کمر از بین میبرد. زیرا این محصول آلمانی با تکنولوژیهای خود بر گردش خون، بهبود اکسیژن رسانی و تغذیه بافت با مواد مغذی، رفع اسپاسم و تحریک عضلات به ترمیم خود نقش دارد. برای خرید کمربند پلاتینر اصل به فروشگاههای معتبر همچون فست طب مراجعه کنید.
آشنایی با روش لیزر درمانی تنگی کانال نخاعی
لیزر درمانی نوعی درمان موثر، ایمن و غیر تهاجمی برای کاهش درد و کمک به درمان عارضه تنگی کانال نخاعی کمر است. لیزر درمانی به عنوان درمان فوتوبیومدولاسیون یا به اختصار PBMT (Photobiomodulation Therapy ) نیز شناخته میشود. در این نوع درمان از طول موجهای خاصی از نور برای تحریک و ایجاد واکنشهای شیمیایی در بدن استفاده میشود. لیزر درمانی تولید و انتقال انرژی را در سلولها افزایش داده و سبب کاهش عوارض ناشی از آسیبهایی مانند تنگی کانال نخاعی میشود.
پرتوهای لیزر سبب افزایش سرعت بهبودی و کاهش التهاب بافتهای اطراف کانال نخاعی میشود. در این روش درمانی به دلیل آزاد شدن اندورفین(هورمون شادی) از مغز و سرکوب برادی کینین(ماده شیمیایی مسبب بروز التهاب) درد مفاصل کاهش پیدا میکند. علاوه بر موارد گفته شده درمان بیماران با روش PBMT به تحریک ایجاد رگهای خونی جدید در قسمتهای آسیب دیده بدن کمک میکند.
لیزر درمانی از طریق افزایش میزان سطح انرژی سلولها و تقویت سیستم ایمنی سبب افزایش توان ترمیم و بازسازی بافتهای عضلانی و مفاصل میشود. مهمترین تاثیر درمان تنگی کانال نخاعی با لیزر پرتوان برای بیماران، تحریک تولید و ترمیم ریشه های عصبی آسیب دیده بر اثر فشار کانال ستون فقرات است. لیزر درمانی همچنین در تسریع روند درمان سایر بیماریهای مرتبط با اعصاب مانند: نوروپاتی محیطی دیابتی و پارکینسون نیز موثر است.
آیا لیزر درمانی یک روش ایمن و کم خطر است؟ (آشنایی با عوارض احتمالی)
بله، لیزر درمانی کاملا ایمن، بدون درد، غیر تهاجمی و موثر است. این روش درمانی درد و تورم را کاهش داده و به بدن اجازه میدهد که بافتهای آسیب دیده را با سرعت بیشتری بازسازی کند. در لیزردرمانی از نور مادون قرمز برای تسکین درد و عوارض بیماری استفاده میشود هنگامی که منبع نور روی پوست در ناحیه اطراف مهره آسیب دیده دردناک قرار میگیرد، فوتونها به اندازه چندین سانتیمتر نفوذ میکنند و توسط میتوکندری (بخشی از سلول که انرژی تولید میکند) جذب میشوند.
این انرژی سبب ایجاد پاسخهای فیزیولوژیکی مثبت شده و به بازیابی عملکرد طبیعی و بهبودی فرد کمک میکند. هزینه درمان تنگی کانال نخاعی با لیزر نسبت به بسیاری از روشهای درمانی مناسبتر است و اثرات بلند مدتتری دارد.
مهمترین فواید لیزر درمانی چیست؟
مانند سایر روشهای درمانی، قبل از انتخاب روش لیزر درمانی تنگی کانال نخاعی نیز باید از فواید و اثرات آن به طور کامل اگاه باشید تا با آگاهی بیشتری تصمیم گیری کنید. برای اینکه بتوانید برای بهبودی وضعیت کمر خود بهتر تصمیم گیری کنید، در این قسمت از مقاله به مهمترین فواید لیزر درمانی اشاره میکنیم.
مهمترین اثرات لیزر درمانی در بدن شامل موارد زیر است:
- افزایش جریان خون
- بهبود سریعتر بافتهای آسیب دیده
- افزایش انرژی سلولی
- تقویت پاسخهای سیستم ایمنی و افزایش مقاومت بدن در برابر ابتلا به بیماریهای مختلف
- بهبود سریعتر اسکار
خوشبختانه بسیاری از بیماران پس از انجام روش لیزر درمانی تنگی کانال نخاعی به طور کامل بهبود پیدا میکنند و دیگر نیازی به انجام روشهایی مانند فیزیوتراپی و جراحی ندارند. لیزر درمانی هیچگونه عوارضی نداشته و باعث میشود بیماران سریعتر به روند طبیعی زندگی خود بازگردند. البته توجه داشته باشید برای کسب نتیجه بهتر در این روش درمانی تحت نظر بهترین دکتر برای لیزر تنگی کانال نخاعی این کار را انجام دهید.
لیزر درمانی برای چه درمان بیماریهایی مناسب است؟
لیزر درمانی با توان بسیار بالا میتواند انواع سلولها و بافتهایی مانند: عضلات، رباط، غضروف و اعصاب را تحریک کرده و سبب تسریع روند ترمیم بسیاری از آسیبها شوند. البته توجه داشته باشید این روش درمانی برای بیمارانی مناسب است که در مراحل اولیه بیماری خود قرار دارند. افرادی که دچار ناتوانیهای بسیار جدی و خطرناک هستند؛ باید از روشهای درمانی تهاجمیتری مانند جراحی استفاده کنند.
بیماریهایی که با لیزر درمانی قابل درمان هستند، عبارتند از:
- نوروپاتی محیطی
- فیبرومیالژیا
- کمر و گردن درد
- درد سیاتیک
- آرتریت
- دژنراتیو دیسکها و مفاصل
- سندرم تونل کارپال (Carpal Tunnel Syndrome)
- تاندونیت
- فاشیای کف پا
- رگ به رگ شدن و یا کشیدگی زانو
- کبودی، کوفتگی، سوختگی
- سردرد، و مشکلات مرتبط با ناحیه سینوس
- آسیبهای ورزشی
- آسیبهای ناشی از کارهای سنگین
مدل زمان بهبودی پس از لیزر درمانی کانال نخاعی چند روز است؟
مدت زمان بهبودی پس از لیزر درمانی به شرایط بیمار و روش انجام این روش بستگی دارد. برخی از بیماران پس از گذشت دو روز میتوانند مجددا فعالیتهای عادی روزمره خود را شروع کنند؛ در حالی که تعدادی دیگر ممکن است به زمان بیشتری برای بهبودی نیاز داشته باشند. برخلاف لیزر درمانی در جراحی کمر بیماران باید حداقل به مدت سه روز در بیمارستان بستری شوند. مدت زمان بهبودی این بیماران چندین هفته طول میکشد و بیماران لازم است ۸ تا ۱۲ هفته به صورت مطلق در منزل استراحت کنند. در زمان استراحت حتما از نحوه خوابیدن تنگی کانال نخاعی به صورت اصولی پیروی کنید. زیرا فرم بدن در زمان خوابیدن روی ستون فقرات تاثیر زیادی دارد.
از آنجایی که روش لیزر تنگی کانال نخاعی یک روش سرپایی است، بیماران میتوانند همان روز به خانه بروند و هیچگونه منع خاصی برای اجتناب از کار کردن(برای فعالیتهای سبک) ندارند. بنابراین از انجایی که جراحی با لیزر کمر نسبت به سایر روشهای درمانی مدت زمان بهبودی سریعتری دارد، افراد شاغل میتوانند سریعتر فعالیتهای مورد نظر خود را از سر بگیرند.
روش انجام لیزر درمانی برای تنگی کانال نخاعی
برای انجام لیزر درمانی تنگی کانال نخاعی در ابتدا از طریق تزریق بی حس کننده، پوست و عضلات اطراف محل کانال نخاعی بی حس میشود. سپس از طریق دستگاه فلوئوروسکوپی دو وجهی، سوزن تو خالی از فاصله ۱۰ سانتی متری از خط میانی کمر وارد بدن میشود. این سوزن تو خالی به اندازهای وارد کمر میشود که سر آن به سمت مرکز دیسک کمر باشد. موقعیت و جهت گیری صحیح این سوزن از طریق تصاویر دریافتی از دستگاه فلوئوروسکوپی دو وجهی و سی تی اسکن مشخص میشود.
سپس از طریق وارد کردن یک فیبر لیزری ۰.۴ میلی متری، انرژی لیزر از داخل سوزن به مرکز نوکلئوس پولپوزوس تابیده میشود تا از طریق تبخیر محتوای آبی داخل آن، فشار از روی ریشههای عصبی نخاع برداشته شود. روش انجام لیزر درمانی در تمام مراکز درمانی تقریبا به یک صورت است؛ اما متناسب با نوع دستگاه لیزر و شدت پرتوهای آن نتایج درمان متفاوت خواهد بود. پس از انجام لیزر درمانی برای اطمینان از درمان بیمار آزمایش تصویر برداری ام ار آی تجویز میشود. لازم به ذکر است که هزینه درمان تنگی کانال نخاعی با لیزر متناسب با نوع دستگاه متفاوت خواهد بود.
لیزر درمانی تنگی کانال نخاعی برای چه بیمارانی مناسب نیست؟
اگر مدت زمان زیادی است که درمانهای مختلفی را برای کاهش درد کمر خود امتحان کردهاید، اما نتیجهای نگرفتهاید؛ یا اگر شدت تنگی کانال نخاع بسیار زیاد است و کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار داده است، انجام لیزر درمانی توصیه نمیشود. این بیماران باید از طریق جراحی عارضه خود را درمان کنند. در روش جراحی برای تنگی کانال نخاع قسمتی از ستون فقرات که به عصب نخاعی فشار وارد میکند، برداشته میشود.
در این روش علائم و درد ناشی از بیماری تا حد زیادی کاهش پیدا میکند. متاسفانه انجام عمل جراحی همیشه با عوارض بسیار زیادی همراه است. بنابراین توصیه میکنیم قبل از تصمیم گیری در مورد انجام جراحی تمام گزینههای درمانی خود را در نظر گرفته و با دقت زیادی در خصوص مزایا و معایب این روشها تحقیق کنید. زیرا گاهی خطرات عمل تنگی کانال نخاعی از انجام ندادن آن بیشتر است.
جمع بندی مقاله لیزر درمانی کانال نخاعی
در این مقاله در خصوص تنگی کانال نخاعی، روش درمانی لیزر درمانی، فواید، خطرات و روش انجام آن صحبت کردیم. تنگی کانال نخاعی به عارضه ای گفته می شود که در آن قسمتی از کانال نخاعی نسبت به حالت طبیعی تنگتر شده و به دلیل فشار زیاد به ریشههای عصبی، سبب درد و بی حسی کمر میشود. در حال حاضر روشهای مختلفی برای درمان این عارضه وجود دارد. یکی از بهترین روشهای درمانی برای تنگی کانال نخاعی، لیزر درمانی است.
در لیزر درمانی از طریق تزریق یک سوزن تو خالی، پرتوهای مادون قرمز به کانال نخاعی تابانده میشود. تاباندن این اشعه قدرتمند با تبخیر آب میان بافتی و کاهش فشار کمر همراه است. مهمترین فواید لیزر درمانی بهبودی سریعتر بیماران و آسیب کمتر به بافتهای اطراف کانال نخاعی است. خوشبختانه برای این روش درمانی عوارضی اعلام نشده است.
سوالات متداول مقاله لیزر درمانی کانال نخاعی
بهترین و موثرترین درمانهای تنگی کانال نخاعی چیست؟
علاوه بر موارد گفته شده، مهمترین روشهای درمانی برای تنگی کانال نخاعی شامل: لامینکتومی، هیدوترمال تراپی، فیزیوتراپی و تزریق استروئید است.
مهمترین علائم تنگی کانال نخاعی چیست؟
علائم عارضه تنگی نخاعی به دلیل فشار زیاد روی نخاع ایجاد میشود. مهمترین علائم ابتلا به تنگی کانال نخاعی شامل موارد زیر است:
- ضعف، بی حسی و گزگز در پاها
- احساس درد در عضلات ساق پاها و باسن که بر اثر ایستادن تشدید میشود.
- کمردرد شدید
- گرفتگی عضلات ساق پا هنگام راه رفتن
- از دست دادن عملکرد مثانه یا روده
بهترین درمانهای خانگی برای تسکین کمر چیست؟
بهترین درمانهای خانگی برای تسکین کمر درد شامل: استفاده از کمپرس گرم، ماساژ با روغنهای گیاهی طبیعی و انجام ورزشهای کششی است.