گلوکزامین برای زانو درد در چه مواردی تجویز میشود؟
۱۴۰۲-۱۰-۰۲ ۱۴۰۳-۰۶-۰۷ ۷:۴۴گلوکزامین برای زانو درد در چه مواردی تجویز میشود؟
گلوکزامین برای زانو درد در چه مواردی تجویز میشود؟
داروهای حاوی گلوکزامین برای زانو درد باعث تسکین التهاب و درد میشوند و به غضروفسازی کمک میکنند. این گروه از مکملها تحت عناوین مختلف در دسترس بیماران قرار دارند. از آنجا که ترکیباتی مشابه با گلوکزامین در هیچ منبع غذایی طبیعی وجود ندارد، استفاده موارد دارویی از آن، کمک بزرگی به سلامت استخوانها میکنند.
اما موضوع مهم در مورد این داروها موارد تجویز، زمان مصرف و عوارض جانبی است. پزشک باید با توجه به شرایط بیمار، داروهای مصرفی و بیماریهای زمینهای، بهترین دارو را تجویز کند. در ادامه برای شناخت بیشتر از گلوکزامین و آشنایی با تاثیرات و عوارض احتمالی آن با فست طب همراه باشید.
شناخت و تاثیر گلوکزامین برای زانو درد
گلوکزامین (Glucosamine) از جمله ترکیبات طبیعی در بدن است که بیشتر در غضروفها وجود دارد. این ماده به عملکرد بهتر تاندونها، رباطها، غضروفها و مایع اطراف مفاصل کمک میکند. از اینرو قرصها و مکملهای زیادی تحت این عنوان و در اشکال مختلف در آزمایشگاهها ساخته میشوند. گلوکزامین در انواع قرص، کپسول و پودر در دستهبندی زیر به فروش میرسد:
- گلوکزامین سولفات
- N استیل گلوکزامین
- گلوکزامین هیدروکلراید
این نوع قرص به ساخت بافتهای همبند و استخوانها کمک میکند و یک مکمل بیخطر است. بیشترین استفاده مکملهای گلوکزامین برای درد زانو است که غضروف و مایع اطراف مفاصل را تقویت میکند. علاوهبر تاثیر این قرصها بر پیشگیری از تجزیه مفاصل، برای کاهش التهاب و درد نیز کارایی دارند.
استفاده از این مکمل دارویی در کنار زانوبند زاپیامکس اصل غوغا خواهد کرد. زیرا زاپیامکس به ۳ تکنولوژی اولتراسوند، اینفرارد و کلاک پالس مجهز است. به همین دلیل به آن زاپیامکس uic میگویند.
مزایای استفاده از گلوکزامین برای زانو و آرتریت
از گلوکزامین برای تسکین دردهای مزمن زانو و برای بهبود آرتریت روماتوئید هم استفاده میکنند. همچنین، این گروه از قرصها برای افراد در سنین بالا که درگیر بیماریهای اسکلتی استخوانی هستند، تاثیرگذار است. افزایش سن باعث تحلیل غضروفها میشود و این داروها با اثری آهسته، موجب بهبود و تسکین درد میشوند.
گلوکزامین برای زانو درد علاوهبر اثرات ضدالتهابی که دارد، موجب کاهش سرعت تخریب غضروفها هم میشود. داروها تحت نام گلوکزامین بیشترین اثر خود را بعد از گذشت ۴ هفته، نشان میدهند. با یک رژیم غذایی متعادل، کمک گرفتن از ورزش و استفاده از مکملهای دارویی گلوکزامین میتوانید تا حد زیادی دردهای زانو را درمان کنید. تعیین نوع ورزش زانو برای سالمندان و افراد دارای بیماریهای خاص زانو و مفصل باید توسط پزشک انجام شود.
قرص زانو درد گلوکزامین باعث تقویت تاندونها و مفاصل نیز میشود که این امر به بهبود و ترمیم آنها کمک میکند. از دیگر تاثیرات این مکملها این است که به استخوانها اجازه میدهند به نرمی در مقابل یکدیگر حرکت کنند. بنابراین، وجود نیروی کمکی همچون قرصهای گلوکزامین، کمک بزرگی برای زانو درد است. ضمن اینکه بنابر تحقیقات این داروها در برابر بیماریهای قلبی و سرطانی هم مقابله میکند. انتخاب نوع دارو بستگی به شرایط بیمار دارد. به عنوان مثال گاهی پزشک پماد رهامین برای زانو درد بیمار تجویز میکند. و گاهی با توجه به درد زیاد یا آسیب شدید، تزریق دارو به زانو را توصیه میکند.
ایا میتوان از گلوکوزامین به عنوان درمان قطعی آرتروز یاد کرد؟ درمان جدید آرتروز زانو چیست؟ ایا درمان قطعی برای این آسیب مفصلی وجود دارد؟ بریا جواب به این سوالات پیشنهاد میکنیم دیگر مطلب مربوط به آرتروز را در فست طب مطالعه کنید.
موارد تجویز مکمل گلوکزامین برای زانو درد و کمر درد
بیشترین موارد استفاده و تاثیرات مکمل گلوکزامین برای دردهای مفاصلی مانند زانو است و در طولانیمدت باعث بهبود عملکرد زانو میشود. ضمن اینکه از این گروه قرصها برای آرتروز و روماتیسم مفصلی هم استفاده میکنند. افرادی که درگیر آرتروز هستند از گلوکزامین سولفات بیشتر استفاده میکنند. تاثیر این دارو در تسکین درد و پیشگیری از انحطاط مفصل زانو است.
از این گروه مکملها برای استئوآرتریتهای لگن، ستون فقرات و دست هم استفاده میکنند. برای روماتیسم مفصلی از گروه گلوکزامین هیدروکلراید بیشتر بهره میگیرند. این داروها، دردهای ناشی از آرتریت روماتوئید را کاهش میدهند و باعث تعادل مفاصل میشوند. از دیگر موارد تجویز قرصهای گلوکزامین میتوان موارد زیر را نام برد:
- بیماریهای التهابی روده
- آسم
- مشکلات آلرژیک
- نارساییهای مزمن وریدی
- آسیبهای ورزشی
- کمردردها
- مشکلات مفصل گیجگاهی
برای استفاده از قرصهای گلوکزامین، ابتدا باید مطمئن باشید که کاندید مناسبی برای مصرف آن هستید و این کار تنها با تجویز یک متخصص صورت میگیرد. در حالت کلی تجوویز داروهای مختلف چه از نوع ترمیم و غضروف ساز و چه از نوع قرص ضد التهاب مفاصل باید توسط پزشک صورت گیرد.
البته یکسری از گیاهان و مواد غذایی خاصیت ضد التهابی دارند. به عنوان مثال زنجبیل در تسکین درد، التهاب و تورم خارقالعاده است. به همین دلیل طب سنتی به استفاده از درمان زانو درد با زنجبیل تاکید زیادی دارد. استفاده از این ماده غذایی میتوانید در ترکیب با چای، دمنوش، غذا و حتی روغن آن باشد.
آیا تجویز گلوکزامین خارجی بهتر از ایرانی است؟
تجویز این مکملها باتوجه به شرایط جسمانی بیمار، سابقه بیماریهای زمینهای، شرایط استفاده از داروها و طبق تشخیص متخصص انجام میگیرد. بنابراین، احتمال خطرات احتمالی یا تداخل دارویی را با مصرف خودسرانه افزایش ندهید.
باتوجه به ذهنیت بسیاری از بیماران، گرایش آنها به سمت استفاده از قرص گلوکزامین خارجی بیشتر است. البته، باید به هنگام انتخاب این دارو به کشور سازنده، برند و ترکیبات آن هم توجه داشته باشید. بسیاری از این داروها، تحت برندهای آمریکایی و آلمانی با کیفیتهای بالا در دسترس هستند. توجه داشته باشید که به هنگام خرید قرص گلوکزامین خارجی از برندهای شناختهشده که استانداردهای بالاتری دارند، استفاده کنید. ضمن اینکه توجه داشته باشید، وجود ترکیبات موثری مانند کندرویتین سولفات (chondroitin sulfate) به غضروفسازی بیشتر و ترمیم بهتر کمک میکنند.
بهترین زمان مصرف قرص گلوکزامین برای زانو درد کی است؟
قرص زانو درد گلوکزامین بهصورت شیافت، پماد یا کرم هم در دسترس هستند اما بیشتر بهصورت خوراکی در قالب قرص و کپسول یا پودر مصرف میشود. دوز معمولی این قرص ۵۰۰ میلیگرم است که بهطور معمول ۳ بار در روز استفاده میشود. البته، برای جلوگیری از ناراحتیهای معده باید آن را همراه با غذا مصرف کنید.
از آنجا که این نوع قرص کند عمل میکند، ممکن است چند هفته (۴ هفته یا بیشتر) طول بکشد تا اثرات آن نمایان و احساس شوند. انتخاب زمان مناسب برای مصرف قرصها در تسکین درد و دوری از عوارض احتمالی، تاثیرگذار است. قرص گلوکزامین از آنجا که تاثیر ضدالتهابی هم برای سیستم اسکلتی دارد، نیاز به بازه زمانی مشخص و بیشتری دارد تا نقش خود را در بهبود حال بیمار نشان دهد.
برای مکملهای گلوکزامین فاصله زمانی را بین خوردن داروها رعایت کنید که موجب تداخل دارویی و بروز مشکلات نشود. بهترین زمان مصرف قرص گلوکزامین در حین یا بعد از غذا است که باید با کنترل یک پزشک متخصص انجام گیرد. برای تاثیرگذاری حداکثری این نوع قرص، باید دستورالعملهای روی بستهبندی محصول را دنبال کنید و نباید بیشتر از آنچه روی بروشور گفته است، مصرف شود. از آنجا که این نوع مکملها اثرات فوری ندارند، مهم نیست چه زمانی از روز آن را مصرف کنید. آنچه مهم است، استفاده کردن بهطور مداوم در طول چندین هفته و چند ماه است.
بایدها و نبایدها برای مصرف قرص گلوکزامین
در مورد نحوه مصرف قرص گلوکزامین برای زانو درد بهتر است از یک پزشک متخصص مشاوره بگیرید. این دارو نیز احتمال دارد مانند بسیاری دیگر از داروها، عوارض احتمالی داشته باشد یا تداخل دارویی ایجاد کند. ضمن اینکه مصرف گلوکزامین، برای افرادی که شرایط خاص یا بیماری زمینهای دارند، مجاز نیست و ممکن است، خطرآفرین باشد. اما برای کنترل عوارض قرص گلوکزامین، باید موارد زیر را مدنظر قرار دهید:
- باتوجه به عدم اطلاعات در مورد خطرات احتمالی، مصرف این نوع دارو در دوران بارداری و شیردهی و برای کودکان مجاز نیست.
- افراد زیر سن ۱۸ سال، نباید از این مکملها استفاده کنند.
- گلوکزامین امکان تداخل با داروهای افسردگی را دارد.
- درصورت عدم مشاهده نتیجه بهبودی، از ادامه مصرف یا استفاده بیش از حد، خودداری کنید.
- افرادی که سابقه ابتلا به بیماریهای قلبی و فشار خون بالا دارند، نباید از این دارو استفاده کنند.
- افرادی که نمیتوانند قرصهای بلعیدنی را تحمل کنند، میتوانند پودر این مکمل را خریداری کنند.
- هنگام مصرف این دارو، رعایت توصیههای دوز مصرف بسیار مهم است و دوزهای بیشتر از تجویز، اثرات نامطلوبی بر سلامتی میگذارد.
- اگر دیابت دارید و از داروهای دیابتی استفاده میکنید، قبل از مصرف قرص با پزشک خود صحبت کنید.
برای کسانی که بهدنبال رفع سریع یا تسکین موقت زانو درد هستند، این قرصها در کنار هزینهبر بودن آن، مناسب نیستند و نتایج آنی ندارند. همچنین، گلوکزامین قرصهای بزرگی دارد و ممکن است، افراد با ناراحتیهای معده مواجه شوند. بنابراین، مصرف این مکملها باید باتوجه به شرایط جسمی بیمار و زیر نظر پزشک انجام گیرد. در آخر به قرص زانو درد گلوکزامین باید زمان بدهید تا در بدن شما کار کند و نتایج مفیدی داشته باشد تا بتواند دردهای زانو را تسکین بخشد.
عوارض قرص گلوکزامین چیست؟
مصرف قرص گلوکزامین برای زانو درد تاثیرات مفیدی دارد اما ممکن است باتوجه به شرایط بیمار، عوارض و خطراتی را هم بهدنبال داشته باشد. این دارو میتواند سطح قند خون را در افراد متغیر سازد و باتوجه به سن، افزایش یا کاهش دهد. همچنین، مصرف این نوع دارو، ممکن است فشار وارده به داخل چشم را افزایش دهد و بیماری آب سیاه (glaucoma) را بدتر کند.
قرص گلوکزامین در بیماریهای مزمن کبدی و همچنین در بدتر شدن بیماریهای آسم نقش مهمی دارد. افرادی که از این نوع قرص برای زانو درد استفاده میکنند، اگر در دوزهای مناسب و با کنترل مدوام باشد، بیخطر است؛ البته، باید دقت کنند که درگیر عوارض قرص گلوکزامین نشوند. عوارض احتمالی مکملهای گلوکزامین شامل موارد زیر هستند:
- مشکلات تنفسی
- اسهال و یبوست
- نفخ
- حالت تهوع
- واکنشهای پوستی
- خوابآلودگی
- سردرد
از دیگر خطرات احتمالی و عوارض قرص گلوکزامین، امکان تداخل دارویی است که تاثیرات نامطلوب و مشکلات جدی به وجود میآورد. افرادی که از قرص وارفارین (Warfarin) برای جلوگیری از لخته شدن خون استفاده میکنند، ممکن است درگیر تداخل دارویی شوند. همچنین، افرادی که دارو برای سرطان میخورند، باید به این امر دقت کنند که با این دارو، ترکیب نشود.
مصرف این مکمل و استامینوفن همزمان با هم ممکن است اثربخشی دارو را کاهش دهد و بهتر است با مسکنهایی از این گروه مصرف نشوند. افرادی که به صدف هم حساسیت دارند و گلوکزامین استخراج شده از صدف را مصرف میکنند، احتمال دارد دچار واکنشهای آلژیک شوند و بهتر است نوع دارو را تغییر دهند.
سخن پایانی
قرص گلوکزامین برای زانو درد قابل استفاده است و در طولانیمدت اثرات خود را نشان میدهد. این دارو موجب بهبود عملکرد مفاصل زانو میشود و به بافتهای همبند کمک میکند. باتوجه به نیاز بدن و برای سلامت بیشتر استخوانها، این دارو مورد استفاده قرار میگیرد. ضمن اینکه گلوکزامین برای بسیاری از بیماریهای اسکلتی و استخوانی مفید است و تاثیرات زیادی بر بهبودی حال بیمار میگذارد. مصرف این مکملها بهعلت احتمال خطر تداخل دارویی یا عوارض، باید با نظارت و کنترل یک متخصص باشد.
سوالات متداول در مورد گلوکزامین برای زانو درد
۱. گلوکزامین چه تاثیری بر زانو درد دارد؟
داروها تحت این عنوان، برای غضروفسازی و عملکرد بهتر زانو استفاده میشوند. ضمن اینکه این دارو، باعث تسکین درد میشود و از تحلیل رفتن مفاصل پیشگیری میکند.
۲. عوارض قرص گلوکزامین چیست؟
این مکمل میتواند تداخل دارویی با قرص وارفارین یا داروهای سرطان داشته باشد. مشکلات تنفسی، اسهال، یبوست، نفخ، حالت تهوع، خوابآلودگی و سردرد از دیگر عوارض این قرصها هستند.
۳. مکملهای گلوکزامین برای چه مواردی تجویز میشوند؟
بیماریهای التهابی روده، آسم، مشکلات آلژیک، نارساییهای مزمن وریدی، آسیبهای ورزشی، کمردردها و مشکلات مفصل گیجگاهی از جمله مواردی است که با این دارو بهبود مییابند.