جدول محتوا
Toggleدرد در ناحیه زانو تنها مربوط به ماهیچه و استخوانهای آن بخش نمیشود. گاهی اوقات ممکن است سوزش و درد تیزی در زانو همراه با تورم در این ناحیه به وجود آید. این حالت با ایجاد دردهای شدید، امکان انجام حرکات عادی را نیز از فرد میگیرد و کیفیت زندگی او را به طور مستقیم تحت تاثیر قرار میدهد. سوزش زانو درد حتی خوابیدن را نیز برای فرد سخت میکند. بر اساس آمار سال ۲۰۱۹، شیوع این بیماری در بین جمعیت سالمند کشور بیش از ۳۰ درصد است.
وجود بیماریهای همراه همچون پوکی استخوان، ناتوانی، دیابت شیرین و سکته مغزی؛ دردهای ناشی از سوزش زانو را افزایش میدهد. در این مقاله به طور کامل، سوزش زانو درد و روشهای درمانی آن را بررسی میکنیم.
سوزش زانو درد از چیست؟
یکی از علائمی که بروز درد و سوزش زانو درد را به فرد هشدار میدهد، صدا دادن زانو است. برای بررسی علت صدا دادن زانو در نوجوانان یا افراد مسن باید مشکل اصلی را پیدا کرد. شاید این سوال برای شما هم پیش بیاید که درد و سوزش زانو از چیست؟ در واقع با افزایش سن، شیوع این درد در بین افراد افزایش مییابد. به دلیل وجود بیماریهای همراه و ساکن بودن طولانی مدت سالمندان در طول روز، تشخیص عوامل مربوط به پیش آگهی این بیماری دشوار است. این درد حتی حین خواب و استراحت نیز به وضوح احساس میشود. سوزش پا از زانو به پایین باعث بیدار شدن مکرر فرد از خواب میشود. از علائم رایج درد و سوزش زانو درد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خشکی مفاصل و دشواری در حرکت
- بروز تورم و التهاب در ناحیه زانو
- قرمزی و گرم شدن زانو حین بروز سوزش
- احساس سوزن سوزن شدن در پا و نوک انگشتان
- به وجود آمدن تاولهای پوستی
- احساس ضعف پا
مهمترین علل درد و سوزش زانو
در اغلب افراد سوزش زانو درد در ناحیه جلو احساس میشود؛ ولی گاهی اوقات در پشت و داخل زانو نیز به وجود میآید. علت درد و سوزش زانو در اکثر مواقع در اثر وجود مشکل در این قسمت است. در برخی موارد ممکن است وجود مشکل در سایر نواحی بدن مثل کمر و ستون فقرات، باعث ایجاد این درد شود. از شایعترین دلایل درد و سوزش زانو درد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
· وجود التهاب در ناحیه زانو
در پاسخ به سوال درد و سوزش زانو از چیست میتوان التهاب را یکی از دلایل مهم به حساب آورد. در صورتی که التهاب و عفونتی در ناحیه زانو وجود داشته باشد؛ این مشکل ممکن است به وجود بیاید. التهاب در زانو تورم و برافروختگی ایجاد میکند. تجمع مایعات و ترشحات عفونی نیز به التهاب این ناحیه میافزاید. در این شرایط افزایش حجم مکانیکی و وجود مواد التهابی باعث درد و سوزش زانو درد میشود.
· وجود نقرس در زانو
نقرس به عنوان یکی از بیماریهای شایع در سنین بزرگسالی به حساب میآید. وجود مقدار بالا اسید اوریک در خون سبب میشود که مقداری از آن، در مفاصل رسوب کنند. رسوب اسید اوریک در ناحیه زانو نیز ممکن است رخ دهد؛ که در این ناحیه سوزش به وجود آورد. در طی التهاب و تورم مفصلی که طی نقرس به وجود میآید؛ گرما در این ناحیه حتی با دست زدن نیز احساس میشود. سوزش در زانو در اثر بیماری نقرس معمولا در شب تشدید میشود و بسیار دردناک است. گاهی اوقات شدت این درد به حدی میرسد که حتی راه رفتن را نیز برای فرد دشوار میکند.
حملات نقرس در عرض چند ساعت به نقطه اوج خود میرسند و درد زیادی ایجاد میکنند. دورههای مختلف این بیماری ممکن است چند ماه بعد دوباره تکرار شوند. برای کاهش دردهای ناشی از نقرس روشهای مختلفی وجود دارد. با داشتن رژیم غذایی مناسب و مصرف دارو میتوان از شدت این دردها کاست.
· وجود آرتروز در زانو
آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی سیستماتیک است که به طور مزمن فرد را با خود درگیر میکند. بروز این بیماری در افراد بالای ۶۵ سال شایع است باعث درد در ناحیه زانو میشود. آرتریت روماتوئید، در طیف گستردهای از مفاصل، تورم به وجود میآورد. در اثر آرتروز زانو علاوه بر تورم، سفتی نیز در ناحیه زانو پدید میآید؛ که حرکات فرد را محدود میکند. این نوع آرتروز دورههای درمان و تشدید متناوب دارد و به طور کامل در فرد بهبودی رخ نمیدهد.
· بورسیت زانو علتی برای سوزش در ناحیه زانو
بورسیت زانو یکی از علل شایع سوزش و ایجاد زانو درد شدید به حساب میآید. در اثر تجمع کیسههای بورس در زانو، به تدریج اصطحکاک در این ناحیه بین استخوانها شکل میگیرد. به طور معمول در اطراف هر زانو ۱۵ بورس وجود دارد که حتی التهاب و تورم یکی از آنها، درد و سوزش ایجاد میکند. تورم در بورسهای ناحیه زانو با لمس از روی پوست نیز مشخص میشود.
· ضربه و آسیب به زانو، ایجاد کننده سوزش در زانو
ضربه و آسیب مکانیکی به زانو ممکن است سوزش و دردهای در این بخش ایجاد کند. برخورد هر ضربهای به زانو ممکن است قسمتهای درونی یا حاشیهای زانو را تحت تاثیر قرار دهد. آسیب به زانو در اثر صدمات مکانیکی ممکن است نتایج مختلفی به همراه داشته باشد. برای مثال؛ در صورت پارگی مفصل، خونریزی و آسیب به عصب نیز به وجود میآید. پیچ خوردن زانو، ضربه به مفصل و زمین خوردن در آن واحد سوزش و درد را در زانو سبب میشوند. شروع درد ناگهانی زنگ خطری جدی برای آسیب دیدگی مفصل و استخوانهای موجود در ناحیه زانو است.
این حالت ممکن است تنها برای یکی از زانوها پیش بیاید و دیگری سالم بماند. روشهای درمانی متعددی برای مقابله با این دردها وجود دارد که با توجه به نوع و شدت درد انتخاب میشود.
· افزایش سن و پیری، فاکتوری مهم در ایجاد دردهای زانو
یکی از فاکتورهای مهم در بروز سوزش زانو درد، افزایش سن است. در گذر زمان، شرایط بدن دچار تغییراتی میشود. مفاصل ناحیه زانو نیز به مرور زمان و با افزایش سن، تغییراتی رخ میدهد. با توجه به این موارد در اثر حرکت زیاد حتی امکان ساییدگی زانو نیز وجود دارد. در اثر تغییرات طبیعی بدن، مقدار مواد ذخیره شده در بدن نیز کاهش مییابد. با کاهش ذخایر کلیسم در بدن، شانس شکستگیهای استخوانی و پوکی استخوان نیز بالا میرود. البته باید اشاره کنیم که ساییدگی در جوانی هم رخ میهد. در اغلب موارد علت ساییدگی زانو در جوانی فشار زیاد به مفصل و آسیب مکرر است.
· عفونت باکتریایی در مفصل زانو
در مقابل سایر عوامل ذکر شده، درصد این نوع عفونت در مقایسه با سایرین کمتر است. وجود باکتری در بدن ممکن است بخشهای مختلفی را با خود درگیر کند. باکتریهای موجود در خون حتی میتوانند مفصل زانو را نیز تحت تاثیر قرار دهد. تکثیر و رشد باکتری در این ناحیه باعث بروز درد، تورم و قرمزی میشود. با مصرف آنتی بیوتیکهای وریدی یا خوراکی میتوان درد و سوزش زانو را کاهش داد.
نحوه تشخیص آسیب دیدگی و سوزش در زانوها
درد و سوزش زانو درد به دلایل مختلفی ممکن است رخ دهد. این درد تنها محدود به زانو نمیشود و حتی میزان فعالیت روزمره حرکات فرد را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. تشخیص نحوه آسیب به زانو و علت دقیق آن به انتخاب شیوه درمانی مناسب کمک میکند. پزشک با معاینه و گرفتن سابقه از بیمار میتواند دلیل سوزش و درد در زانو را تشخیص دهد. عکس برداری با اشعه ایکس نیز در برنامه ریزی دقیق درمانی روشی کاربردی است.
عوارض سوزش زانو درد
در صورتی که برای درمان این بیماری به موقع اقدامات درمانی لازم صورت نگیرد؛ عوارضی با خود به همراه دارد. علاوه بر درد و سوزش در ناحیه زانو، شدت دردها فراتر از این نیز میرود. از عوارض شایع درد و سوزش زانو درد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ناتوانی در حرکت
- کاهش قدرت بدنی فرد و توانایی انجام فعالیت فیزیکی
- افزایش آسیب پذیری بدن فرد در برابر ضربات ساده
- کاهش مدت زمان بهبود و بروز بیماری در شدتهای بالا
- تخریب مفاصل و بافتهای اطراف آن
- آسیب رسیدن به اعصاب ناحیه زانو
روشهای درمانی درد و سوزش زانو
پاها به عنوان تکیه گاه در بدن به حساب میآیند. قرار گیری مفاصل و استخوانهای ناحیه پا و ران در کنار هم امکان حرکت را برای فرد به ارمغان میآورد. در این بین مفصل زانو نقش مهمی در حرکت و انجام فعالیتهای روزمره ایفا میکند. سوزش زانو درد یکی از مسائلی است که کیفیت زندگی فرد را به طور مستقیم تحت الشعاع قرار میدهد. این حالت نه تنها دردهای شدیدی در فرد ایجاد میکند بلکه میزان حرکت او را نیز به حداقل میرساند. روشهای مختلفی برای درمان سوزش زانو و کاهش درد آن وجود دارد. از کاربردیترین راهها برای مقابله با سوزش پا از زانو به پایین، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
· محافظت هرچه بیشتر از زانو، مقابله با انواع آسیبها
برخورد ضربات مکانیکی یکی از عوامل مهم ایجاد کننده درد و سوزش زانو درد است. با محافظت از زانو در برابر حوادث ناگهانی میتوان شدت درد و سوزش را در آن کاهش داد. از آتل و عصاهای کمکی میتوان برای بی حرکت کردن موقت زانو استفاده کرد. زانو بندهای موقت نیز میتواند سوزش پا از زانو به پایین را تا حد زیادی کاهش دهد.
· استراحت روشی کاربردی برای تسکین درد زانو
تورم و التهاب در زانو ممکن است در اثر ساییدگی و حرکت زیاد در آن رخ دهد. یکی از اقدامات مهمی که دردهای ناشی از سوزش زانو درد را کاهش میدهد؛ استراحت کردن است. استراحت به بدن این فرصت را میدهد تا با التهابی که در بدن است به خوبی مقابله کند. در افراد مسن که اصطحکاک مفاصل، درد و سوزش زانو درد ایجاد میکند؛ استراحت به بهبود علائم آنها کمک به سزایی میکند. بالا و پایین رفتن از پلهها شدت دردهای زانو را افزایش میدهد.
· استفاده از یخ فشرده، روشی سریع و کاربردی در کاهش سوزش زانو
در حین ورزش، یک حرکت نادرست ممکن است کشیدگی رگها را در زانو به همراه داشته باشد. این موضوع درد و سوزش ناگهانی در ناحیه زانو پدید میآورد. رگ به رگ شدن نیز با احتمال زیاد در چنین موقعیتهایی رخ میدهد. این نوع دردها ناگهانی و به صورت حاد بروز میکنند. برای کاهش سوزش میتوان از یخ فشرده استفاده کرد.
· جراحی زانو برای کاهش سوزش پا از زانو به پایین
در صورتی که آسیب به زانو جدی باشد؛ با چند روز استراحت و داروهای مسکن نمیتوان آن را درمان کرد. پارگی رباط یا غضروف سبب میشود تا سوزش پا از زانو به پایین برای مدت طولانی فرد را با خود درگیر کند. در چنین شرایطی جراحی چاره کار است. اگر سوزش زانو ناشی از کمر درد باشد نیز باید علت اصلی آن درمان شود. در این شرایط، آسیب دیدگی دیسک استخوانهای ستون فقرات با کمک عمل جراحی بهبود پیدا میکنند.
· دارو درمانی برای مقابله با علت درد و سوزش زانو
استفاده از دارو میتواند روش درمانی مفیدی برای کاهش دردهای ناحیه زانو به حساب بیاید. بر اساس علت درد و سوزش زانو داروی مناسب برای درمان آن در نظر گرفته میشود. ایبوپروفن و آسپرین به کاهش التهاب زانو و سوزش آن کمک میکنند.
سخن پایانی
درد و سوزش زانو درد یکی از دلایل مهمی است که امکان حرکت را از فرد سلب میکند. در چنین شرایطی حرکات ساده و روزانه فرد نیز به لحظاتی دردناک تبدیل میشوند. این درد و سوزش تنها محدود به زانو نمیشود و حتی در نوک پاها نیز فرد احساس گز گز میکند. سوزش زانو به دلایل متعددی همچون نقرس، التهاب، بورسیت و ضربه ناگهانی ممکن است رخ دهد. برای مقابله با این دردها روشهای متعددی وجود دارد؛ که میتوان از شدت دردها کاست.
سوالات متداول در مورد درد و سوزش زانو درد
۱. علت درد و سوزش زانو چیست؟
عواملی مثل نقرس، التهاب، بورسیت، عفونت، افزایش سن و ضربه ناگهانی میتوانند در ناحیه زانو باعث بروز سوزش و درد شوند.
۲. برای درمان سوزش زانو درد از چه روشهایی میتوان استفاده کرد؟
روشهای متعددی برای درمان سوزش زانو وجود دارد؛ که بر حسب نوع و شدت آسیب راهکار مناسب تشخیص داده میشود. استراحت، عمل جراحی و استفاده از آنتی بیوتیکها از روشهای رایج برای درمان دردهای زانو و سوزش آن است.
۳. سوزش زانو اغلب در چه بخشی از زانو رخ میدهد؟
سوزش و درد زانو ممکن است در بخشهای مختلفی احساس شود. اغلب در بخش جلویی زانو افراد سوزش را گزارش میدهند. بر اساس نوع آسیب حتی ممکن است این سوزش در بخش درونی یا پشت زانو نیز به وجود آید.
۴. برای کاهش درد و سوزش در زانو از چه داروهایی میتوان استفاده کرد؟
در صورتی که سوزش در ناحیه زانو ناشی از عفونت باکتریایی باشد؛ میتوان با استفاده از آنتی بیوتیکهایی نظیر آسپرین و ایبوپروفن آن را درمان کرد.