پیری زودرس، اختلالی در روند طبیعی زندگی سلولها با ۷ علت
۱۴۰۲-۰۲-۱۸ ۱۴۰۲-۰۳-۲۴ ۹:۴۳پیری زودرس، اختلالی در روند طبیعی زندگی سلولها با ۷ علت
پیری زودرس، اختلالی در روند طبیعی زندگی سلولها با ۷ علت
پیری زودرس یک اختلال نادر ژنتیکی است. همه ما با گذشت زمان پیر میشویم، اما گاهی روند پیری سریعتر از روال معمول اتفاق میافتد که در این حالت به آن اختلال پیری زودرس میگویند. علت پیری سریع پوست معمولا عوامل ژنتیکی، محیطی و سبک زندگی است. شایعترین نشانههای پیری زودرس که در پوست ظاهر میشود شامل چین و چروک، لکههای پیری، خشکی یا از دست دادن رنگ پوست هستند. البته باید بگوییم که عادات سبک زندگی سالم به توقف و جلوگیری از پیری زودرس بیشتر کمک میکند.
در این مقاله از مجله فروشگاهی فست طب ما توضیح خواهیم داد که چگونه پیری سریع پوست بر سلامت فرد تاثیر میگذارد. همچنین چندین راهکار آسان برای پیشگیری از پیری زودرس را مورد بحث قرار میدهیم. پس با ما همراه باشید.
علائم پیری زودرس در جوانان، زنان و مردان چیست؟ آیا متفاوت است؟
با گذشت زمان بدن ما به طور طبیعی پیر میشود. اما پیری زودتر از موعد زمانی اتفاق میافتد که بدن بیشتر از سن واقعی به نظر برسد. شایعترین علائم پیری زودرس عبارتند از:
- تغییرات پوستی مانند چین و چروک هایپرپیگمانتاسیون
- از دست دادن رنگ طبیعی پوست
- شل شدن پوست اطراف سینه و افتادگی پوست
- لکههای ناشی از افزایش سن
- ریزش مو یا سفید شدن مو
- صورت نحیف (گونههای فرورفته(
این علائم باعث میشوند که سن فرد از چیزی که هست بیشتر نشان داده شود. یکی از راههای مطمئن برای درمان قطعی آکنهها استفاده و خرید دستگاه democroft است که با الکترواستاتیک، blue light و red light مجهز شدهاست. این تکنولوژیها تاثیر به سزایی در بهبود جوش صورت و سلامت پوست دارند.
علت پیری زودرس در مردان و زنان چیست؟ آیا بیماری پیری زودرس در بزرگسالان نیز رخ میدهد؟
پیری زودرس پوست به ۲ دلیل اصلی سبک زندگی و ژنتیک نسبت داده میشود. در بیشتر موارد عوامل قابل کنترل و قابل پیشگیری باعث پیری سریع پوست خواهند شد. این نوع پیری زودرس، پیری بیرونی نامیده میشود. سایر عوامل محیطی یا سبک زندگی که باعث پیری سریع میشوند عبارتند از:
۱. قرار گرفتن در معرض نور یکی از دلایل اصلی پیری زودرس است
قرار گرفتن در معرض نور خورشید باعث مشکلات پوستی بسیاری میشود. اشعه ماوراء بنفش (UV) و قرار گرفتن در معرض نور خورشید سریعتر از روال معمول پوست را پیر میکند. در این حالت به این نوع پیری، پیری نوری میگویند که مسئول ۹۰ درصد تغییرات قابل مشاهده در پوست است.
اشعه ماوراء بنفش به سلولهای پوست آسیب میرساند و به تغییرات زودرس مانند لکههای پیری کمک میکند. این قرار گرفتن در معرض نور خورشید نیز خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهد. همچنین بر کلاژن و خاصیت ارتجاعی پوست تاثیر میگذارد. باید اشاره کنیم که یکی از راههای درمان جوش صورت یا محافظت از پوست، عدم قرارگیری مستقیم جلوی نور خورشید است. عمولا افراد برای درمان جای جوش و مشکلات پوستی خود وسواس زیادی به خرج میدهند.
۲. نخوردن آب کافی باعث چروک شدن زود هنگام پوست میشود
از آنجایی که بدن به آب کافی نیاز دارد، در صورت نبود آب، آن را از بافت پوست تامین میکند. در چنین شرایطی آب پوست کشیده میشود. در نتیجه شادابی آن از بین میرود و چروک پوست در جوانی رخ میدهد.
۳. سیگار کشیدن با سمومی که تولید میکند نقش اساسی در پیری زودرس دارد
مصرف سیگار و سموم موجود در نیکوتین، سلولهای بدن را تغییر میدهد. این سموم کلاژن و فیبرهای الاستیک پوست را میشکنند و منجر به افتادگی، چین و چروک و صورت توخالی و لاغر میشود.
۴. رژیم غذایی ناسالم علت دیگر پیری سریع پوست است
بررسیهای چندین مطالعه نشان میدهد که رژیم های غذایی سرشار از قند یا کربوهیدراتهای تصفیه شده باعث پیری زودرس میشود .به همین دلیل افرادی که بیش از حد شیرینیجات و کربوهیدرات دارند، پوست مناسبی نخواهند داشت.
۵. مشروبات الکلی پوست را کم آب و دچار پیری زودرس میکنند
نوشیدن بیش از حد الکل به مرور زمان پوست را کم آب میکند و به آن آسیب میرساند و منجر به علائم پیری سریع پوست شود. به همین دلیل توصیه میشود که برای داشتن پوستی سالم و زیبا از مصرف مشروبات الکلی خودداری کنید.
۶. خواب ضعیف سلولهای بدن را زودتر از موعد پیر میکند
خواب با کیفیت پایین یا ناکافی باعث میشود سلولهای بدن سریعتر پیر شوند. زیرا بدن برای ترمیم و بازسازی سلولهای خود به زمانی برای استراحت نیاز دارد. به همین دلیل توصیه میشود که در طول شب حدود ۸ ساعت بخوابید.
۷. استرس قاتل جوانی و شادابی پوست؛ یکی از عوامل پیری زودرس در جوانان
زمانی که استرس دارید، مغز کورتیزول، هورمون استرس را تولید میکند. کورتیزول دو ماده هیالورونان سنتاز و کلاژن که باعث صافی و شادابی پوست میشوند را مسدود میکنند. در موارد نادر برخی از اختلالات علائم پیری زودرس را ایجاد میکنند که برخی از آنها عبارتند از:
- سندرم پروگریا هاچینسون-گیلفورد
- دیسپلازی مندیبولواکرال
- سندرم روتموند تامسون
- سندرم سیپ
- سندرم ورنر
- سندرم بلوم
علائم، علت، تشخیص و درمان این سندرمها متفاوت هستند.
برای پیشگیری از پیری زودرس چه کار کنم؟
از آنجایی که عوامل محیطی و سبک زندگی اغلب باعث پیری زودرس میشوند، عادات روزانه سالم نیز ممکن است آن را بهبود ببخشند. در ادامه نحوه متوقف کردن روند پیری سریع و جلوگیری از بدتر شدن آن با ۱۰ راهکار مناسب ارائه میدهیم:
۱. از قرار گرفتن در معرض نور خورشید اجتناب کنید
برای محافظت از خود در برابر آسیبهای نور خورشید اقدامات لازم زیر را انجام دهید. برای جلوگیری از چروک پوست در جوانی، همیشه ضد آفتاب بزنید. پرتوهای مضر خورشید حتی در روزهای ابری نیز به پوست آسیب میرسانند. در نتیجه اگر نمیخواهید دچار پیری پوست شوید، ضد آفتاب مصرف کنید. همچنین ضد آفتاب دارای حداقل spf 30 و خیرداری کنید. از لباسهای مخصوص و محافظت در برابر اشعه آفتاب از جمله کلاه و عینک آفتابی استفاده کنید.
۲. مصرف سیگار را برای سلامتی خودتان ترک کنید
اگر سیگار مصرف میکنید، در اسرع وقت سیگار را ترک کنید .مصرف این دخانیات باعث آسیب به ریه، پوست و دندانهای شما میشود. پس با ترک مصرف آن هم به خودتان و هم اطرافیانتان لطف کنید.
۳. میوه و سبزیجات بیشتری بخورید؛ تامین مواد لازم برای پوست و بدن
پیروی از یک رژیم غذایی متعادل روند پیری زودرس را متوقف میکند. به همین خاطر سبزیجات سالم و تازه و میوههای مختلف را در رژیم غذایی خود جای دهید. همچنین از خوردن قند زیاد یا کربوهیدراتهای تصفیه شده خودداری کنید.
۴. مصرف الکل را برای سلامتی پوست و کبد کاهش دهید
از آنجایی که الکل باعث پیری زودرس پوست میشود، کاهش مصرف الکل به جلوگیری از آسیب بیشتر کمک میکند. با کاهش یا عدم مصرف الکل هوای پوست و کبد خود را داشته باشید.
۵. ورزش کردن را در هر حال به یاد داشته باشید
فعالیت بدنی منظم گردش خون را بهبود میبخشد و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. این دو مورد در سالم نگه داشتن پوست و بدن بسیار موثر است. به همین دلیل است که افرادی که به صورت منظم ورزش میکنند پوستی شادابتر و سالمتر دارند. از این روش برای درمان جوش زیر پوستی نیز میتوان استفاده کرد. زیرا ورزش باعث خارج شدن سموم و مواد مضر پوستی خواهد شد.
۶. مراقب پوست خود باشید؛ روتین پوستی فراموش نشود
هر روز پوست خود را تمیز کنید تا هر گونه آلودگی، آرایش، عرق یا سایر موادی که باعث تحریک پوست میشوند پاک شوند. از محصولات پوستی خشن حاوی مواد معطر یا PH بالا دوری کنید. برای جلوگیری از خشکی و خارش، پوست خود را روزانه مرطوب کنید.
۷. اثربخشی ماسکهای آبرسان را دست کم نگیرید
استفاده از محصولات آبرسان پوست فواید چشمگیری برای جوانتر شدن و سلامتی پوست دارد. معمولا ماسکها با آبرسانی پوست، جلوهای زیبا و با طراوت به آن میدهند و از پیری زودرس پوست جلوگیری میکنند. به همین دلیل توصیه میشود که در روتین پوستی خود از محصولات آبرسان استفاده کنید.
۸. سطح استرس خود را کاهش دهید
سعی کنید تا حد امکان استرس را از زندگی خود حذف کنید. تکنیکهای مدیریت استرس سالم مانند مدیتیشن یا ورزش را برای عوامل استرس زا که نمیتوانید از آنها دوری کنید پیدا کنید. با کاهش استرس به سلامتی روحی، روانی و زیبایی پوست خود کمک میکنید.
۹. کیفیت و کمیت خواب خود را بهبود بخشید
خواب کمتر از هفت ساعت باعث میشود که سلولهای بدن سریعتر پیر شوند. به همین دلیل خواب کافی و حدود ۸ ساعت در شب برای داشتن پوستی سالم و زیبا توصیه میشود. در کنار بهبود وضعیت خواب از بهترین مولتی ویتامین برای رشد مو و بهبود پوست خود نیز استفاده کنید.
۱۰. هرگز با آرایش نخوابید؛ هوای پوستتان را داشته باشید
ترکیبات موجود در مواد آرایشی منافذ پوست را مسدود میکنند. به همین دلیل خوابیدن با مواد آرایشی سبب پیری زودرس پوست میشود. پس تا جایی که میتوانید از خوابیدن با آرایش خودداری کنید. همچنین برای پاک کردن مواد آرایشی از روی پوست از محصولات با کیفیت و متناسب با نوع پوست خود استفاده کنید.
چگونه میتوانیم روند بیماری پیری زودرس در کودکان و بزرگسالان را برعکس کنیم؟
برای جلوگیری از پیری زودرس باید روند زندگی سالم را پیش گرفت. اما اگر علائم پیری سریع آزاردهنده باشد، راهکارهای درمانی برای توقف و معکوس کردن روند درمان وجود دارد. برخی از این ردمانها عبارتند از:
- لیفت صورت
- لایه برداری و جوانسازی صورت
- لایه برداری پوست با لیزر
توجه داشته باشید که این روشها ممکن است ظاهر پیری سریع پوست را اصلاح کنند، اما علت پیری را اصلاح نمیکنند.
خلاصه آنچه درباره پیری زودرس نوشتیم
امکان دارد که علائم پیری زودرس در هر مرحله از بزرگسالی رخ دهند که معمولا ناشی از عوامل محیطی یا سبک زندگی هستند. البته باید اشاره کنیم در برخی موارد سندرمهای نادر باعث پیری سریع پوست میشوند. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند میتوانند با کمک راهکارهای سادهای که چند مورد آن را در این مقاله نوشتیم از پیشرفت علائم پیری سریع جلوگیری میکنند.
نکته قابل توجه این است که از پوست خود در برابر قرار گرفتن در معرض آفتاب محافظت کنید. سیگار را ترک کنید و یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید و ورزش کنید. همچنین در صورت مشاهده نشانههای پیری زودرس شدید حتما به پزشک مراجعه کنید.
سوالات پرتکرار در مورد پیری زودرس
۱- پیری زودرس پوست به خاطر مسائل ژنتیکی است یا رفتاری؟
پیری زودرس پوست بیشتر جنبه ژنتیکی دارد اما عوامل محیطی و سبک زندگی نیز در این مورد نقش اساسی دارند.
۲- چه رفتارهایی باعث پیری پوست در جوانی میشوند؟
کمخوابی، دخانیات، الکل، تغذیه نامناسب و استرس از رفتارهایی است که پیری سریع پوست پوست را افزایش میدهد.
۳- برای جلوگیری از پیری پوست در جوانی چه باید کرد؟
استفاده از ضد آفتابها، ترکیبات آبرسان، خواب مناسب و دوری از دخانیات و الکل تاثیر چشمگیری برای جلوگیری از پیری پوست در جوانی دارد.
۴- کمبود چه ویتامینی باعث پیری زودرس میشود؟
کمبود ویتامینهایی مانند ویتامین E و B نقش بسیار مهمی در زیبایی و جوانی پوست دارد.